Polislerin Meslek Etiği Algılarının İncelenmesi

Mesleki etik ilkeleri, örgütlerin varlık nedeni olan yürüttükleri hizmetlerin kalitesi için hayati derecede önemlidir. Mesleki etik kurallarına uyulmadığı sürece verilen hizmetlerin değeri ve anlamı tartışmalı bir duruma gelecektir. Meslek etiği ilkelerine uyulmasının polis teşkilatı için önemi çok daha fazladır, çünkü bu teşkilat insanların hayat kalitesini yakından etkileyen güvenlik hizmeti sunmaktadır. Ayrıca bu teşkilat, sahip olduğu zor kullanma yetkisi nedeniyle bu yetkinin suiistimaline daha yatkındır. Polislerin etik ilkelere uyumunun artırılması, polis yozlaşmasının önlenmesi, halkla ilişkilerin geliştirilmesi ve hizmet kalitesinin artırılması için polislerin etik konusundaki pozisyonları ve algıları anlaşılmalıdır. Bu kadar önemli olmasına rağmen ülkemizde polis etiği üzerine yapılan bilimsel alan araştırmaları yok denecek kadar azdır. Bu araştırma alandaki bu boşluğu doldurmak amacıyla yapılmış ve araştırmada polislerin meslek etiği hakkındaki algıları, etik dışı davranışları değerlendirme düzeyleri ve polislerin etik algılarını etkileyen etkenler incelenmiştir. Araştırmanın verileri farklı rütbelerdeki 484 polisten toplanmıştır. Veriler SPSS 17.0 programı üzerinde betimsel istatistikler, t-test, ANOVA, korelasyon ve çoklu regresyon testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular polislerin ciddi bir sorun olarak gördükleri etik dışı davranışların teşkilatta nadiren yaşandığını ve bu davranışlara yüksek cezalar verildiğini göstermiştir. Polislerin bu algıları cinsiyet, medeni durum, eğitim seviyesi ve etik eğitimi alma durumuna göre farklılaşmazken, yaşı, kıdemi ve rütbesi daha fazla olanlar etik dışı davranışları daha ciddi bir sorun olarak algılamaktadırlar.
Anahtar Kelimeler:

Etik, Meslek Etiği, Polis, Yozlaşma

Codes of ethic are crucial for a profession to produce services in quality. In case of not obeying ethical principles, services would be meaningless and futile. Codes of ethic are more important for police organizations because they work for security, which can affect people’s quality of life. In addition, police can use force on citizens, which makes policing are more conducive to corrupt. Police officers’ obeying codes of ethic have great potential to protect police corruption, to build public trust and to produce better security service. On the other hand codes of ethic are one of the most neglected subjects in policing. Also, there is a small number of research study investigating police codes of ethic. This current study investigated the police officers’ perceptions related to codes of ethic and the factors affecting these perceptions. The data were collected from 484 police officers with different levels of rank using questionnaires. Data were analyzed using descriptive statistics, t-test, ANOVA, correlation and multiple regression tests on SPSS 17.0. Findings showed that police officers perceived that some unethical behaviors are more serious than some others. Serious unethical behaviors are seen less frequently, but punished more severely. Police officers’ age, level of rank and year of service can cause significant changes on their perceptions related to codes of ethic.

___

  • Ahlf, E.H. (2007). Polis Yönetiminde Etik. (Çev. Mehmet Öztürk). Ankara: EGM Basımevi.
  • Atmaca, K. (2010). “İnsan Kaynakları Yönetimi ve Etik”. Sayıştay Dergisi, 76, 63-76.
  • Bal, İ. ve Beren, F. (2003). Polis Etiği. Ankara: Siyasal Kitapevi.
  • Bedük, A., Erdemir, N. K. ve Öz, M. (2005). “Polis Meslek Etiği: Karaman İlinde Bir Araştırma”. 2. Yönetimde ve Siyasette Etik Sempozyumu, Sakarya.
  • Beren, F. (2001). “Türkiye’deki Polislik Uygulamaları Perspektifinden Polis Meslek Etiği”. Polis Bilimleri Dergisi, 3(1), 75-98.
  • Boles, M. L. (1995). Institutionalizing Ethics for the Next Century. http://www.fdle.state. fl.us/Content/getdoc/a1115487-9c07-45bc-9b24-192515fc628a/Boles- michael-paper.aspx, (Erişim Tarihi: 08.07.2013).
  • Cerrah, İ. ve Eryılmaz, M. B. (2003). “Poliste Sosyalleşme ve Meslek Etiği: Meslekiçi Sosyalleşmenin Doğurabileceği Yasal ve Etik Sonuçlara Genel Bir Bakış”. Polis Bilimleri Dergisi, 5(2), 25-42.
  • Cerrah, İ., Çevik, H. H., Göksu, T. and Balcioğlu, E. (2009). Ethics for the Prevention of Corruption in Turkey. Academic Research Report Ethical Conduct In Law Enforcement.
  • Chiristine, M. (1994). Illinois Municipal Officers’ Perceptions of Police Ethics. Statistical Analysis Center: Illinois Criminal Justice Information Authority.
  • Davis, M. (1991). “Do cops really need a code of ethics?”. Criminal Justice Ethics, 10(2), 14-28.
  • Deliorman R. B. ve Kandemir A. Ü. (2009). “Kamu Kurumu Niteliğinde Meslek Kuruluşları ve Etik”. Kamu Etiği Akademik Araştırmaları içinde, Cilt: 2, Ankara, 10-99.
  • DeShon, R. W. (2000). Police Officers Oath Of Office And Code Of Ethics A Question Of Knowledge. Eastern Michigan University School of Police Staff and Command Publications.
  • French, L. A. (2008). “Accessing And Training Police And Security Personnel Relevant To Ethnic And Cultural Sensitivity”. The Researcher, Vol. XXI, (4), 51- 71.
  • Greene, J. R., Piquero, A. R., Hickman, M. J. and Lawton, B. A. (2004). Police Integrity and Accountability in Philadelphia: Predicting and Assessing Police Misconduct. U.S.: Department of Justice Publications.
  • International Association of Chief of Police (2012). Ethics Training in Law Enforcement: A report by the Ethics Training Subcommittee of the IACP Ad Hoc Committee on Police Image and Ethics. http://www.theiacp. org/PoliceServices/ProfessionalAssistance/Ethics/ ReportsResources/ EthicsTraininginLawEnforcement/tabid/194/Default.aspx, (Erişim Tarihi: 08.07.2013).
  • Karaca, H. (2012). “Kamu Görevlilerinin Etik Davranış İlkelerine Bağlılık Algılarının Değerlendirmesi ve Etik Eğitimi: Bitlis İli Örneği”. Türk İdari Dergisi, 475, 101-118.
  • Masiapata, N. M. (2007). Ethics and ethos in the South African police service: an ovirview of the johannesburg central police station. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Pretoria Üniversitesi.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (2006). Meslekî Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Tümalanlar: Meslek Etiği.
  • Pehlivan, İ. (1998). Yönetsel, Örgütsel ve Mesleki Etik. Ankara: Pagem Yayıncılık.
  • Prenzler, T. and Ronken, C. (2003). “A Survey of Innovations in the Development and Maintenance of Ethical Standards By Australian Police Departments”. Police Practice and Research, 4(2), 149-161.
  • Rowe, M. (2007). “Tripping Over Molehills: Ethics and the Ethnography of Police Work”. International Journal of Social Research Methodology, 10(1), 37–48.
  • Sözen, S. (2004). “Polis ve Profesyonellik”. Polis Bilimleri Dergisi, 6(3-4), 115-130.
  • The Institute for Law Enforcement Administration (2012). Reception of Ethics Training by Participants. US: The Center for Law Enforcement Ethics.
  • Transparancy International (2014). Corruption Perceptions Index 2010. http://cpi. transparency.org/cpi2013/results/, (Erişim Tarihi: 13.02.2014).
  • Wyatt-Nichol, H. and Franks, G. (2009). “Ethics Training in Law Enforcement Agencies”. Public Integrity, 12(1), 39-50.
Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-4990
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü