Covid-19 Salgınının Türkiye’de Aile İçerisinde Yol Açtığı Toplumsal Etkiler

Covid-19 salgını dünya genelinde sosyal bir kriz olarak algılanırken, aynı zamanda görünmez bir düşman ve sosyolojik bağlamda bir ötekini ortaya çıkarmıştır. Bu durum devletlerin ve ulusların içe kapanmasını ve sınırlarını kapatarak tedbir almasını sağlamıştır. Ancak küresel bir salgın olarak risk toplumu anlayışı salgının gelişimi ve yaygınlaşması noktasında farklı tartışmalara katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda salgının ortaya çıkardığı panik, şok etkisi ve korku toplumsal bağlamda ve yapısal olarak kökten değişimlere neden olacağı fikrini de ortaya çıkarmaktadır. Koronavirüs salgını bir istisna hali olarak toplumsal yapıya ait kurumların radikal değişimine neden olacağı gibi yeni bir toplum tipinden söz etmenin imkânı üzerine da fırsat vermektedir. Aile, siyaset ve ya din gibi kurumlar artık yeni yorum ve kuramlar ile açıklanmaya muhtaç hale gelmektedir. Özellikle epidemik toplum tipi tartışması insanların değişime ne derece uyum sağladığını ve toplumların şartlar neticesinde nelerden vazgeçtiğini göstermesi noktasında önemli sayılmaktadır. Çalışmamız pandemi ile ortaya çıkan gelişmeleri Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin algı ve düşüncelerinden yola çıkarak aile kurumunun toplumsal düzlemde yaşadığı değişimi ve bu değişimin hangi seviyelere ulaştığını göstererek sosyolojik bağlamda değerlendirmeyi amaçlamaktadır.

Covid-19 Epidemic in The Family Social Impacts it Rise in Turkey

While the Covid-19 pandemic is perceived as a social crisis worldwide, it has also revealed an invisible enemy and another in a sociological context. This situation has ensured states and nations to become withdrawn and take measures closing their borders. However, the understanding of risk society as a global epidemic contributes to different discussions on the development and spread of the epidemic. At the same time, the panic, shock effect and fear caused by the epidemic also raise the idea that it will cause radical changes in social context and structure. The coronavirus epidemic, as an exception, will cause a radical change in institutions belonging to the social structure, as well as providing an opportunity to talk about a new type of society. Institutions such as family, politics or religion become needy to be explained with new interpretations and theories. Especially the epidemic society type debate is deemed important in terms of showing how people adapt to change and what societies give up as a result of conditions. Our study aims to evaluate the developments that emerged with the pandemic in a sociological context by showing the change experienced by the family institution in the social platform, based on the perceptions and thoughts of the students of the Atatürk University Faculty Of Open University and the levels at which this change has reached.

___

  • Agamben, G. (2014). Olağanüstü hal.(Çev. Ferit Burak Aydar), Şiddetin Eleştirisi Üzerine, 2. Baskı, içinde (165-174), (Der. Aykut Çelebi), İstanbul: Metis Yayınları.
  • Beck, U. (2005). Siyasallığın İcadı. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Beck, U. (1992). Risk society: Towards a New Modernity. London: Sage Publications,1992
  • Erdoğan, I. (1998). Araştırma Dizaynı ve İstatistik Yöntemleri. Ankara: Emel Matbaası.
  • Furedi, F. (2001). Korku Kültürü: Risk Almanın Riskleri, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Kurtuluş, K. (1998). Pazarlama Araştırmaları. 6. Baskı. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.
  • Schmitt, C. (2013). “Somut ve Çağa Bağlı Bir Kavram Olarak Devlet”, (Çev. Bertil Emrah Oder), Devlet Kuramı, 4. Baskı, içinde (245-254), (Der. Cemal Bâli Akal), Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.
  • Schmitt, C. (2018). Siyasal kavram., 4. Baskı, (Çev. Ece Göztepe), İstanbul: Metis Yayınları.
  • Ünsal, A. (1996). “Genişletilmiş Bir Şiddet Tipolojisi”, Cogito. sayı 6-7. Kış-Bahar. s.29-36.
  • Yılmaz, C. (2010). Risk Kapıyı Kırınca Kentlerde Yoksulluk, Dayanışma, Güven ve Güvenlik, İstanbul: Libra Yayınları.
  • Zizek, S. (2020). Koronavirüsü, Kapitalizme ‘Kill Bill-vari’ Bir Darbedir, Komünizmin Yeniden İcat Edilmesine Yol Açabilir. https://terrabayt.com/manset/zizekkoronavirusu-kapitalizme-kill-bill-vari-bir-darbedir-komunizmin-yeniden-icatedilmesine-yol-acabilir/ adresinden 03.06.2020 tarihinde ulaşılmıştır.
  • Zizek, S. (2020). Pandemi sonrası bildiğimiz dünya nostaljiden ibaret olacak. https://www.politikyol.com/haftanin-cevirisi-zizek-pandemi-sonrasi-bildigimizdunya-nostaljiden-ibaret-olacak/ adresinden 08.01.2020 tarihinde ulaşılmıştır.