Bir sentez girişimi olarak gerçekliğin sosyal inşâsı

Sosyolojinin teorik temellerine ilişkin tartışmaların odağını oluşturan toplum nasıl anlaşılabilir sorusu çeşitli açıklama çabalarını da beraberinde getirmiştir. Metateorik düzeyde gerçekleştirilen tartışmalarda, toplumun durağan ve değişen yanlarıyla,makro ve mikro boyuttaki gerçekliği arasındaki ilişkinin niteliği toplumu anlamada izlenecek yolu belirlemiştir. Toplumun anlaşılması sorunu, sosyolojinin varlık nedenlerine ilişkin bir sorgulamadır. Toplumsal yapı mı sadece incelenmelidir yoksa bireyin de içinde bulunduğu bir bakış açısı mı geliştirilmelidir? Bu ve benzeri sorular sosyolojide farklı kuramsal yaklaşımlara temel oluşturmuştur. Teorik düzeyde, yapısalcılıktan etnometodolojiye kadar bir çok teorinin beslendiği dilemma budur. Bu çerçevede, toplumun hemmakro hem de mikro boyutu arasında bir köprü kurmaya çalışan Peter L. Berger ve Thomas Luckmann toplumu, bu iki gerçeklik arasında sürekli oluş halindeki bir üst-gerçeklikolarak tasavvur eder. Çalışmamızda Berger ve Luckmannın Gerçekliğin Sosyal İnşası kuramlarını oluştururken kimlerden etkilendikleri incelenmiş, bu kuramın temel bileşenleri ve eksiklikleri çeşitli yönleriyle tartışılmıştır.

The social construction of reality as an attempt to synthesize

various explanations to the question of how society is understood, that is the focus of the discussions on the theoretical basis of sociology, has been examined in this study. The stable and changing dimensions of society, and the reality in its micro and macro perspective have defined the method for understanding society in the discussions at the meta-theoretical level. The problem of understanding society is the basic question for the sociology. Is social structure the only subject of sociology or is there a need to develop a perspective that includes agency in the analysis? These sorts of questions have provided a basis for various theoretical perspectives. The dilemma between agency and structure is the foundation of different theories from structuralism to ethnomethodology. In this framework, Peter L. Berger and Thomas Luckmann, who try to build a bridge between the micro and macro levels of society, defines society as a meta-reality that is continuously at the process between these two levels. In this study, the influences of other theoreticians on The Construction of Social Reality by Berger and Luckmann are examined and the major aspects of this theory and its shortcomings are discussed in various ways.

___

  • Berger, P. L., Berger, B., Kellner, H. (1985). Modernleşme ve Bilinç. (Çev. Cevdet Cerit). İstanbul: Pınar Yay.
  • Berger, P. L., Luckmann, T. (2008). Gerçekliğin Sosyal İnşâsı. (Çev. Vefa Saygın Öğütle). İstanbul: Paradigma Yay.
  • Berger, P., & Berger, B. (1972). Sociology: A Biographical Approach. New York: Basic Books, Inc.
  • Berger, P. (1980). “Epilogue”. Making Sense of Modern Times: Peter L. Berger and the Vision of Interpretive Sociology. (in). J. D. Hunter and S. C. Ainlay (Eds.), London: Routledge&Kegan Paul, pp. 221-235.
  • Bruce, S. and Yearley, S. (2006). The Sage Dictionary of Sociology, London: Sage Publications.
  • Coser, L. A. (2008). Sosyolojik Düşüncenin Ustaları: Tarihsel ve Toplumsal Bağlamlarında Fikirler. (Çev. Himmet Hülür ve Diğerleri). Ankara: De Ki Basım Yay.
  • Durkheim, E. (2004). Sosyolojik Yöntemin Kuralları. (Çev. Cenk Saraçoğlu). İstanbul: Bordo Siyah Yay.
  • Hekman, S. (1999). Bilgi Sosyolojisi ve Hermeneutik. (Çev. Hüsamettin Arslan ve Bekir Balkız). İstanbul: Paradigma Yay.
  • Layder, D. (2006). Sosyal Teoriye Giriş. (Çev. Ümit Tatlıcan). İstanbul: Küre Yay.
  • Leledakis, K. (2000). Toplum ve Bilinçdışı: Toplumsal Teori ve Toplumsalın Bilinçdışı Boyutu. (Çev. Abdullah Yılmaz). İstanbul: Ayrıntı Yay.
  • Macionis, J. J. and PLUMMER, K. (2002). Sociology: A Global Introduction, Essex: Prentice Hall Inc.
  • Poloma, M. M. (1993). Çağdaş Sosyoloji Kuramları. (Çev. Hayriye Erbaş). Ankara: Gündoğan Yay.
  • Schuetz, A. (1945). “On Multiple Realities”. Philosophy and Phenomenological Research, Volum. 5, No. 4, pp. 533-576.
  • Swingewood, A. (1998). Sosyolojik Düşüncenin Kısa Tarihi. (Çev. Osman Akınhay). Ankara: Bilim ve Sanat Yay.
  • Turner, J. H. ve Diğ. (2010). Sosyolojik Teorinin Oluşumu. (Çev. Ümit Tatlıcan). İstanbul: Sentez Yay.
  • Wallace R. A., WOLF A. (2004). Çağdaş Sosyoloji Kuramları: Klasik Geleneğin Geliştirilmesi. (Çev. Leyla Elburuz ve M. Rami Ayas). İzmir: Punto Yay.
  • Wiley, N. (1988). “The Macro-Micro Problem in Social Theory”. Sociological Theory, Volum: 6, No: 2, pp. 254-261.
  • Wolff, K. H. (1997). “Fenomenoloji ve Sosyoloji”. (ss. 497-554). (Çev. Harun Rızatepe). Sosyolojik Çözümlemenin Tarihi. (Ed. Tom Bottomore ve Robert Nisbet). Ankara: Ayraç Yayınevi.
Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-4990
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kış Sporları Turizmi – Kayak Turistlerinin Kış Turizm Merkezlerini Algı ve Değerlendirmelerine Ait Bir Araştırma (Palandöken’de Bir Uygulama)

Abdulkadir Koşan

Endülüslü şair ibn hamdîs ve şiirlerinden örnekler

Hayati ÖNCEL

Öğretim elemanlarının sınıf yönetiminde kullandıkları güç türleri ölçeğinin geliştirilmesi

Engin ASLANARGUN, H. Merve ERİŞ

Pazarlama Halkla İlişkileri (Mpr) Araçlarinin Genç Tüketicilerin Marka Değerini Etkileme Düzeyi ve Atatürk Üniversitesinde Bir Uygulama

M.serdar ERCİŞ

Paul klee'nin müziğe dönüşen resimleri

Menduha SATIR, M. Emin KAYSERİLİ

Tarih Öğretmen Adaylarının Lisans Eğitiminde Osmanlıca Öğretiminin İşlevselliği İle İlgili Görüşleri / The Opinions of History Teacher Trainees on the Functionality of Ottoman Turkish Lessons in Undergraduate Education

Ramazan KAYA

Kış sporları turizmikayak turistlerinin kış turizm merkezlerini algı ve değerlendirmelerine ait bir araştırma (palandöken'de bir uygulama)

Abdulkadir KOŞAN

From antaeus to the bog queen: Mythological allusions in seamus heaney's north

Mümin HAKKIOĞLU, Erdinç PARLAK

Yerel Siyasette Temsil Sorununu Aşma Stratejisi Olarak Kadın Siyasetçilerin Medyayı Kullanma Biçimleri (Erzurum Örneği) / Local Representation in Politics as a Strategy to Overcome the Problem of Women Politicians Using Forms of Media (Example of Erzurum)

Yusuf YURDİGÜL

Postmodernizm ve Postmodern Kimlik Anlayışı / Postmodernism and Postmodern Identity Understanding

Bahtinur MÖNGÜ