Adana Ovaları'nda Endüstriyel Tarım Bitkilerinin Üretimindeki Değişiklikler

Öz Araştırma sahasını oluşturan Adana Ovaları, Akdeniz Bölgesi'nde, Adana Bölümü'nde yer alır. Sahanın bir delta ovası olmasının yanı sıra Akdeniz iklimine sahip olması ve toprak özellikleri nedeniyle tarımsal üretim önem arz etmektedir. Yılda en az iki kez ürünün alındığı sahada tarım, geçmişten günümüze önemli bir geçim kaynağı olmuştur. Tarımsal ürün çeşitliliğinin fazla olduğu ovada verimlilik de oldukça yüksektir. Bu nedenle sahada tarımsal üretim oldukça büyük öneme sahiptir. Ancak son yıllarda tarımsal üretimde önemli değişiklikler gözlenmiştir. Bu değişiklikler bazı tarım ürünlerinin önemini kaybetmesi şeklinde olurken bazı ürünlere ise talebin artması ile üretiminin de artması şeklinde olmuştur. Araştırma konusunu oluşturan endüstriyel tarım ürünlerinden pamuk, sahada giderek önemini kaybederken bazı ürünler ise önem kazanmıştır. Bunlar susam, soya, yerfıstığı ve patatestir. Son yıllarda nüfus artışının yanı sıra yaşam koşulları ve beslenme alışkanlıklarının da değişmesi ile bu ürünlere olan talep de artmıştır.

___

Agme, Y. (1973). Yerfıstığı Özellikleri ve Yetiştirilmesi. Ankara: Tarım Bakanlığı Ziraat İşleri Genel Müd. Yay. No.140.

Ardos, M. (1984). Türkiye Ovalarının Jeomorfolojisi I. İstanbul: Yayın No:3263.

Atalay, İ. (2005a). Genel Beşeri ve Ekonomik Coğrafaya. İzmir: Meta Basımevi.

Geçit, H. H., Çiftçi, C.Y., Emeklier, H.Y., İkincikarakaya, S., Adak, S. (2011). Tarla Bitkileri (Düzeltilmiş ikinci baskı). Ankara: Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: Yayın No:1588.

Göney, S. (1976). Adana Ovaları I. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayın No:2162.

Koçman, A.(1993). Türkiye İklimi. İzmir: E.Ü. Edebiyat Fak. Yay. No: 72.

Kafalı Yılmaz, F. (2008). Adana Ovaları'nda İklim-Tarım İlişkisi ve Tarım Politikalarının Yansıması. Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi Yayın No: 70.

Kolsarıcı, Ö. (2011). Tarla Bitkileri (Düzeltilmiş ikinci baskı). Ankara: Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No:1588.

Madran, N. (1969). Pamuk ve Yetiştirilmesi. Ankara: Ayyıldız matbaası A.Ş.

Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı. (1984). Soyada gelişme Dönemleri ve Yetiştirme Önerileri. Antalya: Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı. Ziraat İşl. Genel Müd. Yay. No:3.

Tümertekin, E. (1987). Türkiye'de Tarımda Yeni Gelişmeler. İ.Ü. Coğrafya Dergisi, Sayı 2, İstanbul.