A study on modern jewelry designed with traditional Turkish ceramics and women's acceptance of this jewelry

Bir ürünün tatmin edici olup olmadığını belirlemek aslında bir değerlendirme sürecidir. Memnuniyet tamamıyla, müşterinin ürün performansı hakkındaki görüşüne bağlıdır. Buradan hareketle çalışma, geleneksel çini sanatının modern tasarımla takıya uyarlanarak test amaçlı üretilen takıların tüketiciler tarafından ne derece kabul gördüğünü belirlemek üzere yapılmıştır. Araştırma Erzurumda ikamet edip farklı kültürel değerlere sahip 102 kadın üzerinde çini, altın, gümüş, bakır ve yarı değerli süs taşları ile telkari, kabartma, mıhlama gibi kuyumculuk teknikleri kullanılarak tasarlanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS istatistik programında analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, söz konusu takıların eğitim ve gelir düzeyi yüksek olan genç kadınlar tarafından daha çok beğenildiği tespit edilmiştir. Öte yandan takılara yönelik genel memnuniyet düzeyi yüksek olup, kişiye özgün oluşu, özel tasarım oluşu, farklılığı, orijinalliği, tarihi ve mistik anlam taşıması kadınların beğenisinde etkili olan önemli özellikler arasında yer almıştır

Geleneksel Türk çinileriyle tasarlanmış modern takılar ve kadınların bu takılara yaklaşımı üzerine bir araştırma

Determining whether a product is satisfactory or not involves an evaluation period. Satisfaction absolutely depends on the customer s ideas related to product performance. This study was done to determine the degree of acceptance of test products with a modern design created through traditional ceramics art. The study was conducted through a survey on 102 women living in Erzurum, Turkey. Data from the study were analyzed using the SPSS statistics program. The data confirmed that jewellery was liked more by young women with high education and income levels. On the other hand, the general satisfaction level was high for jewellery. Being original, special design, being different, authenticity, and having historical and mystical meaning were important and effective features for women s appreciation of jewellery.

___

  • Akbaş Uyanik, Z. (2006). Çinilerde Kullanilan Klasik Kütahya Çini Desenleri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu. (2001). Esnaf ve Sanatkar Raporu Mevcut Durum Sorunlar Öneriler. Ankara: Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Yayınları.
  • Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu. (2008). Esnaf ve Sanatkar Raporu Mevcut Durum Sorunlar Öneriler. Ankara: Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Yayınları.
  • Aslanapa, O. (1961). Türk Sanatı Selçuk ve Osmanlı Halıları Çini ve Minyatür Sanatı. İstanbul: Doğan Kardeş Yayınları.
  • Aslanapa, O. (1965). Anadolu Türk Çini ve Keramik Sanatı. İstanbul: Baha Matbaası.
  • Aslanapa, O. (1993). Türk Sanatı El Kitabı. İstanbul: İnkılâp Kitapevi.
  • Atalay, M. (1983). Kütahya Çinicilik Sanayinin İncelenmesi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Bilgin, M. (2006). “Takı Sektör Profili”. İstanbul Ticaret Odası Dış Ticaret Uygulama Servisi, Aralık, 3.
  • Bingöl, I. (1999). Anadolu Medeniyetler Müzesi Antik Takıları. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Demirtaş, P. (1996). Takı Kültürü ve Tasarımı Üzerine Bir Araştırma. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Öney, G. (1995). “Çini ve Seramik”. M. Özel (Ed.). Geleneksel Türk Sanatları (pp. 79- 111). İstanbul: Cenk Ofset Yayınları.
  • Öney, G. (1989). Beylikler Devri Sanatı 14. ve 15. Yüzyıl. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi.
  • Scarisbrick, D. (1989). Jewellery: Makers, Motifs, History, Techniques. London: Hudson and Thames Publications.
  • Savaşçin, Y. and Türe, A. (1986). “Roma Takıları”. Antika Dergisi, 14, 12-14.
  • Türe, A. (2000). Kuyumculuğun Doğuşu. İstanbul: Goldaş Kültür Yayınları.
  • Yetkin, Ş. (1986). Anadolu’da Türk Çini Sanatının Gelişmesi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları.