TÜRKİYE’DE TEŞVİK SİSTEMİNİN YAPISI, SORUNLARI VE ETKİNLİĞİ ÜZERİNE BİR POLİTİKA ÖNERİSİ: TEK BİR UYGULAMACI KURULUŞ SORUNLARI ÇÖZER Mİ?

Ülkeler ekonomik büyümeyi ve istihdamı artırmak, bölgesel dengesizliğive dışa bağımlılığı azaltmak gibi daha birçok nedenlerle önceleri çok farklı;günümüzde ise belirli ölçülerde standartlaşmış teşvikler uygulamaktadırlar.Sonuçlarına bakıldığında bir kısım ülkeler başarılı bir teşvik programıuygulayarak ekonomik ve sosyal amaçlarına ulaşırken diğer bir kısım ülkelerdebu amaçlar gerçekleşmemiştir. Bu çalışmada Türkiye’de geniş ve dağınık biryapıya sahip teşviklerin farklı kurum ve kuruluşlar yerine mümkün olduğu kadaraz ya da tek bir uygulamacı kuruluş tarafından yürütülmesinin teşvik sistemininperformansına olan etkileri incelenmektedir.

A POLICY PROPOSAL ON THE PROBLEMS, EFFECTIVENESS AND STRUCTURE OF INCENTIVE SYSTEM IN TURKEY: CAN SİNGLE İNSTİTUTİON SOLVE PROBLEMS?

Countries implemented very different incentives for many reasons such as boosting economic growth and employment, reducing regional instability and external dependence. And today, they have been implementing standardized incentives to some extent. In conclusion, while some countries have achieved economic and social goals by implementing successful incentive programs these goals haven’t been achieved in other countries. In the study, the effects of wide and decentralized incentives that are implemented by one institution or as few institutions as possible instead of being implemented by different institutions and organizations on performance of the incentive system in Turkey are examined.

___

  • Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Devlet Yardımlarını Değerlendirme Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara, 2004.
  • Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Dokuzuncu Kalkınma Planı Devlet Yardımları Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara, 2007.
  • Ecer, E. Günday (2010) Avrupa Birliğinde Devlet Yardımları Politikası, Maliye Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı Araştırma ve İnceleme Serisi:3, Ankara.
  • Ekonomi Bakanlığı Yatırım Teşvik Sistemi
  • Ekonomi Bakanlığı Devlet Yardımları Rehberi
  • Ekonomi Bakanlığı (2018), Yatırım Teşvik Sistemi, Yatırımlarda Devlet Yardımları, Ocak 2018.
  • Ersan, Alper (2012) İstanbul Ticaret Odası, İhracatta Devlet Yardımları, Yayın No:2011-20.
  • Erten, Taylan, “Teşvik sistemi yenilenecekse...”, Dünya Gazetesi, 23.04.2008.
  • Eser, Emre (2011) Türkiye’de Uygulanan Yatırım Teşvik Sistemleri ve Mevcut Sistemin Yapısına Yönelik Öneriler, DPT İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü, Nisan 2011, Ankara.
  • Hazine Müsteşarlığı (2003) “Türk Sanayinin Gelişimi ve Teşvikler”, Hazine Dergisi Cumhuriyetin 80. Yılı Özel Sayısı, Ankara.
  • Hazine Müsteşarlığı (2017) Türkiye’de Devlet Destekleri ve Rekabet Koşullarına Etkileri, 14 Mart 2017.
  • Leblebici, Fatih (2002) Devlet Yardımları Uygulamasının Maliyeti ve Ekonomik Göstergelerle Mukayesesi, DPT, Yayın No: 2663, Aralık.
  • Takım, Abdullah (2017), Türkiye’nin Temel Ekonomik Sorunları Politik Aktörler, Tarihsel Veriler ve Öngörüler, Ekin Yayınevi, Bursa.
  • T. C. Kalkınma Bakanlığı, (2006), 9. Kalkınma Planı (2007-2013), Ankara, www.kalkinma.gov.tr/Pages/..../ kalkinmaplanlari.
  • Türk Dil Kurumu, http://www.tdk.gov.tr/28.03.2018.
  • 6015 sayılı Devlet Desteklerinin İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun, Kabul Tarihi: 13.10.2010.
  • Yavan, Nuri (2011) Teşviklerin Bölgesel ve Sektörel Analizi: Türkiye Örneği, Maliye Hesap Uzmanları Vakfı Yayınları, Yayın No:27.
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-4646
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi İİBF
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÇELİŞEN KRİTERLER ALTINDA BULANIKLAŞTIRILMIŞ ERP YAYILIM STRATEJİSİ SEÇİMİ YAKLAŞIMI

Burak ERKAYMAN, Masoud KHORSHİDİ, Bilal USANMAZ

FİRMA OPTİMAL SERMAYE YAPISININ BELİRLENMESİ: BORSA İSTANBUL (BIST) 100 ENDEKSİ FİNANS DIŞI FİRMALARI ÜZERİNE AMPİRİK BİR ÇALIŞMA

Alev Dilek AYDIN, Şeyma ÇALIŞKAN ÇAVDAR

TÜKETİM MALI İHRACATI İLE ARA VE SERMAYE MALI İTHALATI ARASINDAKİ ASİMETRİK İLİŞKİLER ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ (1995:01-2018:02)

Ömer Selçuk Emsen, Hayati Aksu

FİNANSAL İSTİKRARIN SAĞLANMASI ADINA MAKRO İHTİYATİ POLİTİKALARIN KREDİ BÜYÜMESİ ÜZERİNDEKİ ETKİNLİĞİNİN DİNAMİK PANEL VERİ YÖNTEMİYLE ÖLÇÜLMESİ: 2000-2013

Fatma Pinar EŞSİZ, Kerem KARABULUT

BİR DEĞER AKIŞI HARİTALAMA UYGULAMASI: BİR TEKSTİL ENDÜSTRİSİ ÖRNEĞİ

Dilşad GÜZEL, Ahmet Kamil KABAKUŞ, Muhammed Sabri ŞİRİN

Kış Turizmi Destinasyonu Pazarlama Yönetimi: Erzurum Örneği

Gülizar AKKUŞ

WEB SİTELERİNDE KULLANILAN İKİ BOYUTLU ÜRÜN GÖRÜNTÜLEME TEKNOLOJİSİ İLE ÜÇ BOYUTLU ÜRÜN DENEME TEKNOLOJİSİNİN DEĞERLENDİRME KÜMESİ OLUŞUMUNDAKİ VE SATIN ALMA KARARINDAKİ ETKİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Ayşegül SAĞKAYA GÜNGÖR, Tugce OZANSOY ÇADIRCI

GELİR DAĞILIMI EŞİTSİZLİĞİ VE YAŞAM BEKLENTİSİ İLİŞKİSİ: WILKINSON HİPOTEZİ

Gürkan Bozma, Murat Eren, Selim Başar

GENİŞLETİLMİŞ ÇEVRESEL KUZNETS EĞRİSİNİN TÜRKİYE İÇİN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ

Ahmet GÜNEY

KURUMSAL GİRİŞİMCİLİĞİN STRATEJİK İŞBİRLİKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Mutlu ARMAN, Ayşe İRMİŞ