TÜRKİYE'DE TMS-TFRS KAPSAMINDA VERİLEN MUHASEBE EĞİTİMİNİN KALİTE STANDARTLARI AÇISINDAN YETERLİLİĞİ

Ülkemizde 2011 yılında çıkarılan yeni Türk Ticaret Kanunu ile muhasebe kayıtlarının yapılması ve finansal tabloların düzenlenmesinde, 2013 yılından itibaren Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları'nın esas alınması zorunlu hale gelmiştir. Bu çalışmada; Muhasebe Eğitimi'nin belirtilen standartlar doğrultusunda ne derece yapılabildiğinin tespiti amacıyla Muhasebe eğitimi verilen tüm eğitim düzeylerinden öğrencilere "Muhasebe Eğitiminde Kalite Standartları Açısından Yeterlilikler Anketi" uygulanmıştır. Bu anket ile "Muhasebe Eğitimi" verilen; Lise, Yüksekokul, Fakülte, Yüksek Lisans ve Doktora düzeylerinin tamamında Muhasebe dersi almış olan öğrencilerin, Muhasebe eğitimini, kalite standartları açısından hangi düzeyde yeterli gördükleri 5'li Likert ölçeğe göre ölçülmüştür. Anket, Erzurum'da bulunan iki "Ticaret Meslek Lisesi", iki "Yüksekokul", iki "Fakülte" ve bir Üniversitenin "Yüksek Lisans" ve "Doktora" öğrencilerine uygulanmıştır. Yapılan anket sonuçlarına göre; öğrencilerin muhasebe eğitiminde kalite standartları açısından en yüksek yeterlilikleri Lise düzeyinde, En düşük yeterlilikleri ise Doktora düzeyinde gördükleri ortaya çıkmıştır.

THE COMPETENCE IN TERMS OF QUALITY STANDARDS OF THE ACCOUNTING EDUCATION UNDER IAS-IFRS IN TURKEY

Since the year of 2013, the International Accounting and Financial Reporting Standards to be based have become mandatory in 2011 enacted in our country, the new Turkish Commercial Code. In this study, in order to do that they could identify the extent specified in accordance withthe Accounting Standards Training "Terms of Quality Standards in Accounting Education Qualification Questionnaire" was administered to the students "Accounting Education" given of all education levels. This survey; The Accounting Education, 5 deem adequate level in terms of quality standards which were measured by Likert Scale of the Accounting Training provided; High School, College, Faculty, Graduate and Doctoral levels in all of the students who took accounting courses. The survey which was administered to students, two "Commercial High School", two "Vocational Colleges", two "Faculties" and the "Masters" and "Phd." in Erzurum. According to survey results, It has emerged that High School students in the highest proficiency level in terms of guality standards in accounting education and the lowest qualifications they see the Phd. level.

___

  • Akdoğan, N. ve O. Sevilengül (2007). "Türkiye Muhasebe Standartlarına Uyum İçin Tekdüzen Hesap Planında Yapılması Gereken Değişiklikler", Mali Çözüm, Sayı:84.
  • Aydın, S. (2007). Muhasebe Eğitiminin İşletme Beklentilerini Karşılama Derecesinin Ölçülmesi ve Uluslararası Muhasebe Eğitimi Standartlarına Uygunluğunun Değerlendirilmesi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Cheng, K.-W. (2007). "The Curriculum Design In Universities From The Perspective Of providers In Accounting Education", Education; Summer 2007; 127, 4; Academic Research Library. 246.
  • Demirkan, Ş. (2001). "Muhasebe Eğitim Yöntemleri", Bildiri, A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi, Muhasebe Eğitiminde Yeni Ufuklar, XX. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, Antalya, s. 52.
  • Dızman, Ş. (2008). Ortaöğretim Kurumlarında Eğitim Maliyetlerinin Analizi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Erzurum.
  • Dızman, Ş. (2015). Türkiye'de Örgün Eğitim Sisteminin Verimlilik Esasına Göre Dönüşümü ve Muhasebe Eğitiminin Bu Dönüşüm Çerçevesinde Yeniden Yapılandırılması, Ekin Yayınevi, Bursa.
  • Kalmış, H. ve B. B. Yılmaz (2004). Lisans Seviyesindeki Muhasebe Eğitiminin Mevcut Durumu ve Geliştirilmesi İçin Yapılması Gereken Geliştirmeler,http://www.isletme.istanbul.edu.tr/surekli_yayinlar/tmes2 004/bildiri2.doc /15.01.2015.
  • Milli Eğitim Temel Kanunu. 1739 sayılı kanun, Kabul Tarihi 14.06.1973, Resmi Gazete Tarih: 24.06.1973, Sayı: 14574.
  • Saygılı, Şeref ve Cihan, Cengiz (2006), Türkiye Ekonomisinde Beşeri SermayeVerimlilik Artışı İlişkisi, İktisat İşletme Finans, Mart 2006.
  • Stanley, T. ve P. Edwards (2005), "Interactive Multimedia Teaching Of Accounting Information System (AIS) Cycles: Student Perceptions And Views", Journal Of Accounting Education, 23 (2005).
  • Suiçmez, Halit (2011), İlk ve Ortaöğretimde Verimlilik Kültürü, Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim, Kasım 2011, Ankara.
  • Süer, M. (2007). Ticaret Meslek Liselerinde Muhasebe Eğitimi, Muhasebe Eğitiminden Beklentiler ve Karşılaşılan Sorunlar, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Şengel, Salim (2011), "Türkiye'de Muhasebe Meslek Elemanı Talebi Üzerine Bir Araştırma", Muhasebe ve Finansman Dergisi, Nisan 2011.
  • T.C. Yasalar (14.02.2011). Türk Ticaret Kanunu, Ankara, Resmi Gazete, Sayı: 27846, Kanun No: 6102, Kabul Tarihi: 13.01.2011.
  • Turamanlar, Ozan ve Sıvacı, Yaşar, http://www.egitim.aku.edu.tr/akreditasyon.ppt
  • Yılmaz, S. ve A. Ciğer (2004). "Küreselleşme ve Ön Lisans Muhasebe Eğitiminde Kalite Arayışı" XXIII. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, Antalya.
  • Yükçü, S. H. Baklacı ve P. Evrim (1997). "Muhasebe Standartlarının Eğitiminde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri", XVI. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu.
  • http://www.dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2014/KPSS/lisans/2014. KPSS_Lisans_Sayisal_Bilgiler_Son.pdf. (Erişim Tarihi: 14.01.2016).
  • http://www.iasplus.com/en/news/2014/07/ifrs-as-global-standards (Erişim Tarihi: 13.01.2016.
  • http://www.kgk.gov.tr. (Erişim Tarihi: 13.01.2016), Türkiye Muhasebe Standartları TMS/TFRS Seti.
  • http://www.tesk.org.tr/tr/mevzuat/mesleki.pdf (25.01.2016)
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-4646
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi İİBF
Sayıdaki Diğer Makaleler

SOSYAL MEDYA PAZARLAMASINDAN ELDE EDİLEN FAYDALARIN TÜKETİCİ MARKA BAĞLILIĞINA ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Polat CAN, İlker ÇETİN

SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET AVANTAJININ TEMEL YETENEKLER VE DİNAMİK KABİLİYETLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRMESİ

Ömer Faruk COŞKUN, Adnan ÖZYILMAZ

Toplam Faktör Verimliliği: Savunma Sanayi Örneği

Fehim Sırrı BAKIRCI, Rıza BAYRAK, Selcan ÖNAL

TÜRKİYE'DE TMS-TFRS KAPSAMINDA VERİLEN MUHASEBE EĞİTİMİNİN KALİTE STANDARTLARI AÇISINDAN YETERLİLİĞİ

Reşat KARCIOĞLU, Şakir DIZMAN

ÇALIŞANLARA VERİLEN YEMEK HİZMETİYLE ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞME ETKİLEŞİMİ: KOSOVA VE TÜRKİYE ÖRNEKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Gökdeniz KALKIN, Haluk ERDEM

ÖZKAYNAKLARDA MUHASEBELEŞTİRİLEN GELİR VE GİDERLERİN ERTELENMİŞ VERGİ ETKİSİ: SATIŞA HAZIR FİNANSAL VARLIK OLARAK SINIFLANDIRILMIŞ HAZİNE BONOSU ÖRNEĞİ

Ergün KÜÇÜK

Teknoloji Yoğunluklu Ürün İhracatının Ekonomik Büyümeye Etkisi: Türkiye Örneği (1996:Q1-2015:Q3)

Osman Murat TELATAR, Mustafa Kemal DEĞER, Muharrem Akın DOĞANAY

FİRMALARIN FİNANSMAN SORUNUNA ALTERNATİF OLARAK GİRİŞİM SERMAYESİ FİNANSMAN MODELİNİN KULLANIMI: İSTANBUL İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

Hakan YILMAZ, Bekir ELMAS

TÜRKİYE'DE KAMU SAĞLIK HARCAMALARININ İNSANİ GELİŞİM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Arman Zafer YALÇIN, Fatih ÇAKMAK

TÜRKİYE’DE KAMU SAĞLIK HARCAMALARININ İNSANİ GELİŞİM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Arman Zafer YALÇIN, Fatih ÇAKMAK