Algı Yönetiminde Medyanın Rolü: Avrupa Birliği- Türkiye Müzakere Süreci Örneği

Bu çalışmanın amacı, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin yürütülmesi ve AvrupaBirliği’ne katılım müzakereleri sürecinde, medyanın gündemi belirlemesindeki olası rolünü, algıyönetimi yaklaşımı çerçevesinde incelemektir. Bu doğrultuda çalışmada, “amaçlı örneklemeyöntemi” ile Türkiye’nin ulusal çapta yayın yapan en yüksek tirajlı iki gazetesi olan; Sabah veHürriyet gazeteleri incelenmiştir. 01 Ocak 2011 ve 31 Aralık 2016 tarihleri arasında yayınlananAvrupa Birliği ve Türkiye konulu haberlerinin kamuoyunda nasıl algı oluşturduğu içerik analiziyöntemine tabi tutularak incelenmektedir. Araştırmadan elde edilen verilere göre, Hürriyet veSabah gazetelerinin ilk sayfalarında çıkan haberlerin güvenlik, iç politika, dış politika,demokratikleşme ve ekonomi başlıklarından oluştuğu sonucuna ulaşılmıştır. Hürriyete Gazetesiüzerinde yapılan incelemeye göre, AB-Türkiye ilişkileri ve katılım müzakerelerine ilişkin toplam162 haberde en fazla iç politikaya vurgu yapılırken, en az işlenen konunun ekonomi olduğu ortayakonmuştur. Oluşturulan bu beş kategori için iki gazetede de verilen olumlu haber sayısı, olumsuzhaber sayısına nazaran daha az görülmekte, her iki gazetede olumlu haber sayısı eşit verilmektedir.Bu sonuçlardan hareketle, ele alınan yazılı basın haberlerinde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri vekatılım müzakereleri ile ilgili olumsuz bir algı yönetimi olduğu ve bu algı yönetiminde dedemokratikleşme hususunun payı olduğu çıkarımına varılabilir.

The Role of Media in Perception Management: The Case of European Union-Turkey Negotiation Process

The aim of this study is to explore the role of media in terms of perception management regarding Turkey-EU relations and negotiations. To this aim, a corpus of news on EU-Turkey relations published between January 1, 2011- December 31, 2016 in the newspapers of high circulation, Hürriyet and Sabah in terms of management of public’s perception, which was compiled on the basis of purposive sampling, was analyzed by following content analysis framework. The content of news majorly relates to the categories of security, internal affairs, foreign policy, democratization and economics. Specifically, the findings show that most of 162 news published in Hürriyet were on the affairs of internal affairs while the issues regarding economics were the least included ones. As for Sabah, it is seen that internal affairs was heavily dealt in most of 197 news; on the other hand, security was rarely focused. Besides, the number of favorable news was observed few compared to unfavorable news, and the number of favorable news published in both newspapers was equal. These findings suggest that the way the newspapers published the news regarding European Union and Turkey relations and negotiation process seem to have moved on operating the perception in negative ways, which may be based on the matter of democratization.

___

  • Akgönenç, O. (2009). Türkiye’nin AB Stratejisi. Ankara: Nobel Yayın
  • Aslan, E., Tavşancıl, E. (2001). İçerik Analiz ve Uygulama Örnekleri. İstanbul: Epsilon.
  • Bozkurt, V.(1997). Türkiye ve Avrupa Birliği. İstanbul: Alfa Yayınları.
  • Chisnall, P.M. (1975). Marketing: a behavioural analysis. McGraw Hill Dearing, J.W. ve Rogers, E.M. (1996). Communication Concepts 6. Sage: Agenda-Setting. Thousand Oaks
  • Devlet Planlama Teşkilatı, Avrupa Birliği İle İlişkiler Genel Müdürlüğü. (2002). Avrupa Birliği Kronolojisi 1946-2002. Ankara: Doğuşum Matbaacılık.
  • Dursun,Ç. (2004). Türkiye’de Haber ve Habercilik Çalışmalarının Genel Bir Değerlendirmesi: 1980- 2003”. Der: Çiler Dursun. Haber Hakikat ve İktidar İlişkisi. Ankara: Elips Kitap.
  • Duverger, M. (1980). Metodoloji Açısından Sosyal Bilimlere Giriş. Çev: Ünsal Oskay. İstanbul: Bilgi Yayınevi.
  • Erdemli, Ö. (2005). Chronology: Turkey’s Relations with the EU’, Turkey and The European Union. Domestic Politics, Economic Integration and International Dynamics. Ed: Ali Çarkoğlu ve Barry Rubin. London.
  • İnceoğlu, M. (2010). Tutum Algı İletişim. 5. Baskı. No:69. İstanbul: Beykent Üniversitesi Yayınları
  • İrvan, S. (2000). Metin Çözümlemelerinde Yöntem Sorunu. Ankara: Medya ve Kültür, 1. Ulusal İletişim Sempozyumu Bildirileri İletişim Dergisi Yayınları.
  • Koçak, A. ve Arun, Ö. (2006). İçerik Analizi Çalışmalarında Örneklem Sorunu. Konya: Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi: Selçuk İletişim 4 (3).
  • Tutar, H. (2013). Davranış Bilimleri Kavramlar ve Kuramlar. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Moloney,K. (2000). Rethinking Public Relations: The Spin and The Substance. London: Routledge
  • Morgan, C.T. (1981). Psikolojiye Giriş. Çev. S. Karakaş ve diğerleri. Ankara: Meteksan
  • Özer, M.A. (2012). Bir Modern Yönetim Tekniği Olarak Algılama Yönetimi Ve İç Güvenlik Hizmetleri. 33.sayı. Karadeniz Araştırmaları.
  • Picard, G.R. (1991). The Journalist’s Role in Coverage of Terrorist Events. Eds. Odasuo Alali ve Kenoye Eke. Media Coverage Of Terrorism. California: Sage Publications.
  • Şen, F. (2006). Türkiye-AB ilişkilerinin Beş Temeli ve Bu Çerçevede Türkiye’nin Tam Üyeliğinin AB’ye Olası Etkilerinin Tahmini, ‘Türkiye Avrupa Birliği İlişkileri Üzerine Ekonomi-Politik Tezler’. Ed. İrfan Kalaycı. İstanbul.
  • Tutar,H. (2008). Simetrik ve Asimetrik İletişim Bağlamında Örgütsel Algılama Yönetimi. 1. Baskı Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Yaylagül, L. (2006). Kitle İletişim Kuramları Egemen ve Eleştirel Yaklaşımlar. 1.baskı. Ankara: Dipnot Yayınları.
  • http://www.medyatava.com/tiraj (06.10.2017)
  • http://www.ikv.org.tr (27.10.2017)
  • http://www.ab.gov.tr/111.html (09.06.2017)