6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU KAPSAMINDA DENETÇİ SORUMLULUĞU ve BORÇ-ALACAK HESAPLARININ DENETİMİNE İLİŞKİN BİR ÖNERİ

6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu ile denetçi ve özel denetçiler kanuni görevlerini yaparken kusurlu bulunmaları halinde denetlenen şirkete, pay sahiplerine ve alacaklılara karşı sorumlu tutulabilecektir. Ayrıca denetçilerin sır saklama sorumluluğu da aynı kanunda denetçilere yüklenmiştir. Denetimde örnekleme usulüyle ana kütleye ilişkin sonuçlar ve raporlar ortaya koyan denetçiler, örneklemin ana kütleyi temsil edememe ihtimali nedeniyle bir kusurlu hareket iddiası ile karşılaşabileceklerdir. Bu çalışmada borçların ve alacakların denetiminde denetçi güvenliğini sağlayacak bir yasal düzenleme önerisi ele alınmıştır. Borç ve alacaklara ilişkin mutabakatların elektronik ortamda ve yasal süreye bağlı olarak düzenlenmesini gerektiren öneri ile denetimin mutabakat sağlanmayan hesaplar üzerinde yoğunlaştırılması beklenmektedir

Under the new Turkish Commercial Code No. 6102, auditors and special auditors are responsible for defective performance of their duties to companies, shareholders and creditors. Furthermore, under the same Law, the auditors are responsible for keeping secret. It might be claimed that the auditors, who supply reports and results with regards to the main mass via audit sampling, are responsible for the reason that the audit sampling does not represent the main mass. In this study, a regulatry proposal which secure the auditors in auditing of payables and receivables are discussed. It is expected that the auditing concentrates on accounts aggreed upon by reaching an aggreement with regards to receivable and payable via electironic environment in statutory period.

___

Aksoy, Tamer. (2002) Tüm Yönleriyle Denetim, Yetkin Yayınları, Ankara.

Ay, Mustafa. (2007)Bilişim Teknolojilerinin Muhasebe Denetiminde Kullanılması ve Türkiye’de Faaliyet Gösteren Bağımsız Denetim Firmalarında Bilişim Teknolojilerinin Kullanım Düzeyi, Selçuk Üniversitesi İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Yıl: 2007, 7(14), ss. 271-290.

Bayazıtlı, Ercan. (1991) Uluslararası Bağımsız Dış Denetim Standartları ve Türkiye Uygulaması, Ankara Üniversitesi, S.B.E. İşletme Anabilim Dalı Doktora Tezi, Ankara.

Bağımsız Denetleme Çalışması ve Raporlamasının ilke ve Kuralları Hakkında Tebliğ, Seri:X, No:4 TC. Resmi Gazete - (19846, 18 Haziran 1988).

Bozkurt, Nejat. (2000) Muhasebe Denetimi, Alfa Yayınevi, 3.Baskı, İstanbul.

Cömert, Nuran. (2012) Uluslararası Denetim Standartları Kapsamında Önemlilik Düzeyinin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Yöntemler, Mali Çözüm Dergisi, Ocak-Şubat 2012, ss.1-12.

Dönmez, Adnan ve Ersoy, Ayten. (2006) Bağımsız Denetim Firmaları Bakış Açısıyla Türkiye Bağımsız Dış Denetim Sisteminin Değerlendirilmesi, Bilig, Kış / 2006, Sayı: 36

Erdoğan, Murat. (2002) Muhasebe, Denetim Ve Bağımsız Denetimin Gerekliliği, Doğuş Üniversitesi Dergisi, (5), 51-63

Esendemir, Ebru. (2011) Uluslararası Denetim Standartları Ve Türkiye’deki Düzenlemeler Çerçevesinde Bağımsız Denetim Kuruluşlarında İnsan Kaynakları Yönetimi, CBÜ Sosyal bilimler Dergisi, Cilt :9, Sayı :2 s-646-667.

Güredin, Ersin. (2000) Denetim, Beta Basım Yayım, İstanbul.

IFAC (2006) Handbook of International Auditing, Assurance and Ethics Pronouncements.

Yıldırım, Hakan ve Önel, Mehmet Nuri. (2012) Muhasebe Denetiminde Örnekleme Tekniklerinin Değerlendirilmesi Üzerine Bir İnceleme, Marmara Üniversitesi İİBF Dergisi Yıl: 2012, Cilt XXXII, Sayı: I, ss. 261-276 http://www.denetimnet.net/Pages/ttk_bagimsiz_denetim_nedir.aspx ; Erişim tarihi: 20.03.2013)

(http://www.deloitte.com/assets/Dcom- Turkey/; (Erişim tarihi: 25.03.20132) http://www.dunya.com/sirketlere-e-tebligat-zorunlulugu-getirildi-180794h.htm; (Erişim tarihi: 25.04.2013) http://www.hazine.org.tr/ tr/images/uluslararasi%20denetm%20standartlari.pdf, (Erişim tarihi: 25.03.2013)

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-4646
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi İİBF
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çevresel sorunlara davranışsal çözümler geliştirilmesinde sosyal pazarlamanın kullanılması

Levent GELİBOLU, Canan MADRAN

DENGELİ ÖLÇÜM KARTI’NIN HASTANE İŞLETMELERİNDE UYGULANMASI: ÖRNEK OLAY ÇALIŞMASI

Mehmet YILDIZ, Önder KETHÜDA, Mehmet KURUTKAN

2008 European debt crısıs and ıts possıble ımplıcatıons on the economıes of developıng countrıes: Turkey case

Özgür TOPKAYA, Hasan Alp ÖZEL, Halil ÖZEKİCİOĞLU

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında denetçi sorumluluğu ve borç-alacak hesaplarının denetimine ilişkin bir öneri

Ramazan YANIK

Analitik ağ süreci yaklaşımı ve TOPSİS Yöntemi ile öğrenci işleri bilgi sistemi yazılımı seçimi

Y. Ziya AYIK, Yavuz KILAVUZ

ÖRGÜTLERDE KİŞİLERARASI YETENEK TRANSFERİ VE YÖNTEMLERİ: MÜFETTİŞLİK ALANINDA NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Aykut GÖKSEL, Belgin AYDINTAN, Dursun BİNGÖL

ÇEVRESEL SORUNLARA DAVRANIŞSAL ÇÖZÜMLER GELİŞTİRİLMESİNDE SOSYAL PAZARLAMANIN KULLANILMASI

Levent GELİBOLU, Canan MADRAN

VERİ ZARFLAMA ANALİZİNDE (VZA) MALMQUİST ENDEKSİ İLE TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİK ÖLÇÜMÜ: IMKB'YE KAYITLI MEVDUAT BANKALARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Yılmaz AKYÜZ, Zübeyde KAYA, Yilmaz AKYÜZ, Feyyaz YILDIZ, Zübeyde KAYA

Küresel Krizin Üst Orta Gelir Gurubu Ülkelere Makro Ekonomik Yansımaları

Vedat KAYA, Adem TÜRKMEN

6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU KAPSAMINDA DENETÇİ SORUMLULUĞU ve BORÇ-ALACAK HESAPLARININ DENETİMİNE İLİŞKİN BİR ÖNERİ

Ramazan YANIK