Tokat İlinden Yaşanan Son Dönem İç Göçlerin Yönü ve Boyutu / Internal Migration Direction and Size in the Tokat Province at Last Period

Ö Z E TGöç hareketi coğrafya biliminin en popüler ve güncel konularından biridir. Bu olgu,nedenleri, sonuçları ve miktarı ile coğrafya ve diğer disiplinlerin daima ilgi odağıolmaktadır. Sürekli olarak araştırmacılar tarafından farklı yönleri ile ele alınarakincelenmektedir. Göç olgusunun farklı bir boyutunu ele alan bu araştırmanınamacı, son dönemde Tokat ilinden gerçekleşen iç göçün yönü ve miktarını ortayaçıkarmaktır. Bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Tarama modellerigeçmişte ve şimdi var olan bir durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayanaraştırma yaklaşımıdır. Araştırma sonucunda, Tokat ilinden İstanbul ve Ankaraillerine yoğun olarak iç göçlerin yaşandığı tespit edilmiştir. Ayrıca Tokat ilindenson dönem gerçekleşen göçün yönü ile Tokat İl Nüfus Müdürlüğüne kayıtlıbireylerin yoğunlaştığı yerler arasında büyük bir paralelliğin olduğu tespitedilmiştir.Anahtar Kelimeler: Göç, Tokat, iç göç, göç yönüAB S T R AC TMigration is one of the most popular and contemporary subjects of Geographyscience. This phenomenon, with reasons, results, and quantity of it, is always thecenter of interest of Geography and other sciences. It has been dealt and studiedwith different aspects by researchers continuously. The aim of this research whichdeals with an alternative dimension of migration phenomenon is to reveal thedirection and quantity of domestic migration from Tokat recently. In this research,descriptive survey model was used. Descriptive survey models are researchapproaches which aim to describe a case with a precise manner like it happens.The findings of the study showed that there was a huge amount of migration fromTokat to İstanbul and Ankara. In addition, it was determined that there was aconnection between recent direction of migration from Tokat and places whichwere mostly inhabited by individuals that are registered to Births, Deaths andMarriages Registration Office of Tokat.Keywords: Migration, Tokat, internal migration, migration direction
Anahtar Kelimeler:

Göç, Tokat, iç göç

___

  • Akbulut, G., “Sivas İlinin Başlıca Nüfus Coğrafyası Özellikleri”, C.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi Mayıs 2007 Cilt : 31 No:1 83-100, Sivas.
  • Başel, H., 2003, “Sosyal Politika Acısından İç Göçler: Sivas’tan İstanbul’a Göç Örneği”, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi.
  • Bayhan, V., 1997, “Türkiye’de İç Göçler ve Anomik Kentleşme Toplum ve Göç”, s:178 -193, Ankara.
  • Doğanay, H., 1994, “Türkiye Beşeri Coğrafyası”, Gazi Büro Yayınevi, Ankara. Erjem, Y., 2009, “Mersin’de Göç Kentleşme ve Sosyal Problemler”, Mersin Valiliği Yayınları, Mersin.
  • Garipağaoğlu, N., (1995), “Sivas İlinde Nüfus Hareketleri”, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:3, Yıl:2, Cilt: 1, s. 79-92. İstanbul.
  • Koç, H. ve Sağdıç, M., (2010), “Göç Hareketinin Nüfusun Cinsiyet ve Yaş Grubu Üzerine Etkisi (Sivas Örneği)”, Marmara Coğrafya Dergisi, sayı:22, Temmuz 2010, s:295 -324, İstanbul.
  • Yürüdür, E. (1997), “Koyulhisar İlçesinde (Sivas) Göç Hareketleri”, Doğu Coğrafya Dergisi, S: 20, Erzurum.
  • Sanay, E,. 1990, “Doğu Anadolu’nun Sosyo–Kültürel Yapısı”, 2.bs., Doğu Anadolu’nun Kalkınması ve Sivas’ın Konumu, Sempozyum Bildirileri 3–4 Kasım 1990, Sivas Belediyesi Yayını. Sivas.