Mustafa Kemal Atatürk’ün Afet İnan’da Kalan Kitapları

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, öğrencilik yıllarından itibaren biriktirdiği ve yazdığı çeşitli konu ve dillerdeki kitapları, Anıtkabir Atatürk Özel Kitaplığı’nda korunmakta ve yurttaşlarımızın ziyaretine açılmaktadır. M. K. Atatürk’ün sözü edilen kütüphanede bulunan başta tarih, dil ve edebiyat konularında olmak üzere 3123 adet kitabı bulunmaktadır. Ancak, M.K. Atatürk’ün toplam kitap sayısı 4433 cilt ve nüsha sayıları ile birlikte 7338’tür. Bu kitaplar ağırlıklı olarak Türkçe ve Fransızcadır. Ulu Önder kitaplarının büyük bir bölümünü okumuş ve ülkenin yeniden yapılandırılması için gerçekleştirilecek çalışmalar ve uygulamalar için faydalanmıştır. Ayrıca bu kitaplarını çalışma arkadaşları, dostlan ve yakından ilgilendiği kişiler ile de paylaşmıştır. Atatürk, bu kitaplann bazılarını sözü edilen kişilere hediye etmiş ve çalışmalarında kullanmalarına izin vermiştir. Bu kişiler arasında Atatürk’e en yakın kişilerden biri olan Prof. Dr. Afetinan da bulunmaktadır. Bu çalışmada, Ulu Önder’in Prof. Dr. A. Afet înan’m koleksiyonunda kalan kitaplarından bahsedilecek ve kitaplarla ilgili ayrıntılı bilgiler verilecektir.

The Books Whıch Belonged To Mustafa Kemal Atatürk That Carrıedınto Afet İnan

Mustafa Kemal Atatürk, the great leader, collected many books in various subjects and languages since his early years as a student. These books, including the ones written by himself, are kept in The Anıtkabir Special Library and re öpen to public visit. This library contains 3123 books, basically on history, laıiguage and literatüre. However, the total amount of his books is 7338, including the various copies of the sum of 4433 volumes. The books are heavily in Turkish and French. The great leader read most of them and used thc'rn for his studies and practises, to realize the re-structuring of the country. Besides, he shared these books with his friends, companions and people with whom he was closely interested in. Some of these books were gifted to above-mentioned people by Atatürk; these people we allovvcd to use the books in their specfİc studies. Prof. Dr. Afet înan, who had close companionship wİth Atatürk, was among those people. The present study discussed and gives detailed information about the books which belonged to Atatürk, but carried into Prof. Dr. Afet İnan’s colletion.

___

  • Afet İnan Kitaplığı Açıldı”, Ünihaber, Ankara Üniversitesi Haber Bülteni, 2006 (73): 1-4.
  • Afet İnan’ın 10 Bini Aşkın Kitabı Üniversitemizde”, Ünihaber, Ankara Üniversitesi Haber Bülteni, 2005 (49): 1-3.
  • Atatürk Kitaplığı: Türkiye Cumhuriyeti’ıı in 83. Yılı, T.C. Cumhurbaşkanlığı, Ankara, 2006.
  • Atatürk’e ait olup Çankaya Köşkü Kütüphanesi’nde bulunan kitapların listesi”, DAGM. CADB., 490.1.0.0, 823/254/1, 12.07.1948.
  • Davul namile bir hezeyanname neşreden Roterdam Şehbenderi Ali Nuri’nin cinayetle ithamına karar verildiği hakkında Adliye ve Mezahip Nezareti’nin tezkiresi." DAGM, OADB, Yıldız - Mütenevvi Maruzat (Y.MVL), 214/184,24 Muharrem 1319 (13 Mayıs 1901).
  • İbrahim Osman, “Dil Bilgisi Bölümleri”, Türk Dili Belleten, 1933, (4), s. 24-80.
  • İnan, Afet, Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler, 4. bs., Türk Tarih Kurumu, Ankara, 1984.
  • Paris’e gelen Roterdem Şehbenderi Ali Nur’nin Davul adıl heyenname neşrettiği haberinin yalan oldu hakkında hariciye Nezareti’nin tezkiresi.” DAGM, OADB, 211/35 (Y.MVL) Yıldız - Mütenevvi Maruzat. 14 Şevval 1318 (Şubat 1901).
  • Prof. Dr. Afet İnan, Yayma Hazırlayan: An İnan, Remzi Kitabevi, İstanbul, 2005.
  • Türk Parlamento Tarihi: TBMM III. Dönem 1927-1931 III.Cilt Üyelerin Özgeçmişleri, Hazırlayan : Kazım Öztürk, TBMM, Ankara, 1995.
  • Yahya Zekai Tezel, “1934 Sanayi Programı’ ve Türkiye’de ‘İktisadi Devletçilik’in Tarihindeki Yeri" TÜSİAD Görüş Dergisi (12) 10.08.2007 tarihide http://www.geocities.com/ystezel/articles/tusiad.html adresinde erişildi.