TÜRKİYE VE AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ 5. SINIF MATEMATİK DERS KİTABI ÖRNEKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Bu araştırmanın amacı, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) kullanılan 5. sınıf matematik ders kitaplarının karşılaştırılmasıdır. Karşılaştırma sonunda Türkiye’deki ders kitabının üstün ve eksik yönlerinin belirlenmesi ve kitapların iyileştirilmesine katkı sunulması hedeflenmiştir. Belirlenen hedefe uygun olarak çalışmada karşılaştırmalı eğitim yöntemi kullanılmış ve veri toplama tekniği olarak doküman analizi seçilmiştir. Karşılaştırma bulgularını somutlaştırmak için iki kitaptan örnek sayfalar sunulmuştur. Kitaplar; teknik tasarım ve düzenleme, içerik ve kazanımlar, öğretme ve öğrenme süreci ile ölçme ve değerlendirme temaları altında incelenmiştir. Sonuç olarak, ABD’de kullanılan ders kitabında profesyonel bir teknik tasarım, farklı ve ilgi çekici öğretme-öğrenme etkinlikleri, doyurucu ölçme ve değerlendirme etkinlikleri göze çarpmaktadır. Konu anlatımında tanımlara yer verilmemesi, kavram ve terimlerin açıklanmaması bir eksikliktir. Türkiye’deki ders kitaplarının öğretme ve öğrenme ilkeleri açısından önemli gelişme kaydettiği söylenebilir. Ancak, konu anlatımı, öğrenci seviyesine uygunluk, görsellerin kullanımı, yönlendirme ve ipucu açısından halen yapılacaklar vardır. Problem çözme bölümlerinde, ipuçlarıyla sonuca ulaştırma yerine çözümler doğrudan verilmiştir. Matematiği somutlaştırma ve gerçek hayatla bağlantı kurma zayıftır. Gerçek hayat bağlantıları metinlerle kurulmaya çalışılmıştır ancak metinler öğrenci seviyesi ve ilgisine göre hazırlanmamıştır. Diğer ders ve disiplinlere atıfta bulunulmamıştır. Kitaptaki görsellerin daha etkili hale getirilmesi gerektiği belirlenmiştir. Ölçme değerlendirme etkinliklerindeki en önemli eksiklik, sorularda hangi tür becerilerin ölçüldüğünün bilinmemesidir. Ayrıca okuma parçaları sorularla ilişkilendirilmemiştir.

THE COMPARISON OF 5TH GRADE MATHEMATICS TEXTBOOK SAMPLES USED IN TURKEY AND THE USA

The purpose of this research is to compare 5th grade mathematics textbooks of Turkey and United States of America (USA). At the end of the comparison it is expected to identify advantages and disadvantages of the 5th grade math textbook of Turkey and contribute to improvement of future math textbooks. In accordance with the purpose, comparative education method was used and document analysis was selected as data collection technique. Sample pages from two books were cited in order to support comparison findings. Technical design and organizing, content and objectives, teaching and learning process, and measurement and evaluation are the titles under which two textbooks comparatively analyzed. As a result, the textbook used in the USA has notable features such as a professional technical design, diverse and engaging teaching and learning activities, and satisfying measurement and evaluation activities. It is a deficiency that definitions are not included in the texts, and concepts and terms are not explained. It can be concluded that textbooks in Turkey has shown a significant development in terms of teaching and learning principles. However, there are still some aspects need to be improved such as; texts, suitability to student level, use of images, directions and clues. In problem solving sections, instead of solving the questions with clues, solutions are given directly. Concretizing mathematics and connection with real life are weak. It was attempted to make real life connections using texts, but the texts were not prepared according to student level and interest. No reference was made to other courses and disciplines. It was determined that the visuals in the book should be more effective. The most important deficiency in measurement and evaluation activities is that it is not known which kind of skills are measured in the questions. In addition, reading passages are not associated with the questions.

___

  • Arslan, S. ve Özpınar, İ. (2009). İlköğretim 6. Sınıf Matematik Ders Kitaplarının Öğretmen Görüşleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(12): 97-113.
  • Bayrakçı, M. (2005). Ders Kitapları Konusu Ve İlköğretimde Ücretsiz Ders Kitabı Dağıtımı Projesi. Milli Eğitim Dergisi, 165, s. 1-10.
  • Çoban, A. ve Mert, Ş. (Kasım, 2007). İlköğretim Matematik Ders Kitaplarının Değerlendirilmesi. I. Ulusal İlköğretim Kongresi, Ankara.
  • Dane, A., Doğar, Ç. ve Balkı, N. (2004). İlköğretim 7. Sınıf Matematik Ders Kitaplarının Değerlendirmesi. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(2): 1-18.
  • Doğan, N. (t.y.) “Matematiğin Önemi ve Diğer Bilimlerdeki Uygulamaları”. http://w3.gazi.edu.tr/~ndogan/matematik_onem.html adresinden 23.9.2019 adresinden 23.9.2019 tarihinde erişilmiştir.
  • Eddy, R. M.; Hankel, N.; Hunt, A.; Goldman, A. and Murphy, K. (2014). Go Math! Effıcacy Study Year Two Final Report. Laverne, CA: Cobblestone Applied Research & Evaluation.
  • Educational Research Institute of America (2014). “GO Math 2015 Elementary Grades Efficacy Study”. https://www.hmhco.com/research/go-math-2015-elementary-grades-efficacy-study adresinden 25.9.2019 tarihinde erişilmiştir.
  • Ergün, M. (1985). “Karşılaştırmalı Eğitim”. [e-kitap sürümü]. http://www.egitim.aku.edu.tr/kegitim.pdf adresinden 3.9.2019 tarihinde erişilmiştir.
  • Erol, B. ve Kıroğlu, K. (2012). Hayat Bilgisi Ders Kitaplarının Dil ve Anlatım Yönünden Değerlendirilmesi. Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 32(2), 155-176.
  • Gülersoy, A. E. (2013). İdeal Ders Kitabı Arayışında Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarının Bazı Özellikler Açısından İncelenmesi. International Journal of New Trends in Arts, Sports and Science Education, 2(1): 8-26.
  • Katipoğlu, M. ve Katipoğlu, S. N. (2016). Matematik Öğretmenlerinin Öğrenci Ders Kitabı Hakkındaki Görüşleri. Uluslararası Eğitim, Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2(3): 156-165.
  • Korkmaz, E.; Tutak, T. ve İlhan, A. (2020). Ortaokul Matematik Ders Kitaplarının Matematik Öğretmenleri Tarafından Değerlendirilmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 18, s. 118-128.
  • Küçük, A. ve Demir, B. (2009). İlköğretim 6–8. Sınıflarda Matematik Öğretiminde Karşılaşılan Bazı Kavram Yanılgıları Üzerine Bir Çalışma. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(13): 97-112.
  • Savaş, E.; Taş, S. ve Duru, A. (2010). Matematikte Öğrenci Başarısını Etkileyen Faktörler. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11 (1): 113–132.
  • Semerci, Ç. (2004). İlköğretim Türkçe ve Matematik Ders Kitaplarını Genel Değerlendirme Ölçeği. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 28(1): 49-54.
  • Taş, U. A., Arıcı, Ö., Ozarkan, H. B., Özgürlük, B. (2016). PISA 2015 Ulusal Raporu. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
  • T.C. Millî Eğitim Bakanlığı. Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği (Sayı: 28409; Tarih 12/09/2012).
  • T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı (2008). İlköğretim Okulu Ders Kitaplarının Değerlendirilmesi. Ankara: EARGED.
  • T.C. Millî Eğitim Bakanlığı (t.y.) “TEOG istatistikleri”. http://www.meb.gov.tr/teog-istatistikleri-yayimlandi/haber/11409/tr adresinden 18.9.2019 tarihinde erişilmiştir.
  • Toprak, Z. ve Özmantar, M. F. (2019). Türkiye ve Singapur 5. Sınıf Matematik Ders Kitaplarının Çözümlü Örnekler Ve Sorular Açısından Karşılaştırmalı Analizi. Türk Bilgisayar ve Matematik Eğitimi Dergisi, 10(2): 539-566.
  • Tutak, T. ve Güder, Y. (2012). İlköğretim 5. Sınıf Öğretmenlerinin Matematik Ders Kitabı Hakkındaki Görüş Ve Düşünceleri. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 19(19): 16-28.
  • Yenilmez, K ve Dereli, A. (2009). İlköğretim Okullarında Matematiğe Karşı Olumsuz Önyargı Oluşturan Etkenler. e-Journal of New World Sciences Academy Education Sciences, 4 (1): 25-33.
  • Yıldırım, A.; Özgürlük, B.; Parlak, B.; Gönen, E. ve Polat, M. (2016). TIMSS 2015 Ulusal Matematik ve Fen Bilimleri Ön Raporu 4. ve 8. Sınıflar. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
  • Yurtbakan, E.; İskenderoğlu, T. ve Sesli, E. (2016). Öğrencilerin Matematik Dersindeki Başarılarını Arttırma Yolları Konusunda Sınıf Öğretmenlerinin Görüşleri. OMÜ Eğitim Fakültesi Dergisi, 35(2): 101-119.