Uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri yardımıyla Aladağlar’da kış sporları için uygun alanların belirlenmesi

Çalışmanın amacı, Çukurova bölgesinde ikinci konut ve yayla turizmine doğal bir alternatif olarak Toros Dağları’nın Aladağlar bölgesinde kış sporlarına uygun alanların, uzaktan algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yardımıyla tespit edilmesidir. Uygun alanların tespiti kar örtüsü, mevcut arazi örtüsü, Sayısal Yükseklik Modeli (SYM) ve buna bağlı verilerden (yükseklik, bakı, eğim grupları, eğim uzunluğu) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda Landsat TM/ETM ve ASTER uydu görüntüleri uzaktan algılanmış veri seti olarak kullanılmıştır. Çok Kriterli Analizler (ÇKA) yöntemi kullanılarak CBS ortamında çakıştırma ve ağırlıklandırma analizleri gerçekleştirilmiştir. Böylece kayak için uygun alanların belirlenmesinde birden çok değişken ile farklı alternatifler oluşturulmuştur. İlk olarak alan için uygun olan fiziksel çevre koşulları ve giriş verileri saptanmıştır. Bu bilgiler dikkate alınarak kriterler ve kısıtlayıcı faktörler tespit edilmiştir. Kriterler standardize edilerek, yeni başlayanlar, orta düzey ve iyi düzeyde olan kayakçılar için 3 farklı düzeyde uygunluk haritası oluşturulmuştur.

Determining the suitable areas for winter sports by using remote sensing and geographical information systems in Aladağ Region

The aim of this research was to determine the suitable areas for winter sports alternatively to summerhouses and flatlands in Çukurova using remote sensing and Geographic Information Systems (GIS) in the Aladağ region of Toros Mountain. Appropriate areas were determined based on the snow cover, current land use pattern, Digital Elevation Model (DEM) and related outputs (altitude, aspect, slope groups and slope length) within a GIS environment. Landsat TM/ETM and ASTER images were utilised using various remote sensing data. Multi Criteria Analysis (MCA) was used to determine the suitable areas. This enabled the multi criteria integration to the planning process. Initially, physical environmental factors and inputs were identified, and then criteria and constraints were identified considering these variables. Three categorical maps including beginners, moderate and advanced skiers were created by standardising the subjected criteria.

___

  • Anonim (2003) http://www.kayakturkiye.com/
  • Beinat, E. and P. Nijkamp (1998) Multicriteria evaluation for land use management. Dordrecht: Kluwer Academic Publisher.
  • Berberoglu S (1999) Optimising the remote sensing of Mediterranean land cover. PhD Thesis 205 pp. Faculty of Science, University of Southampton, Southampton, UK.
  • Carr JR (1996) Spectral and textural classification of single and multiple band digital images, Computers and Geosciences, 22, 849–865.
  • S. Carver (1991) Integrating multicriteria evaluation with GIS. International Journal of Geographical Information Systems, 5(3):321–339.
  • Eastman JR, McKendry J, Fulk M.A (2005) Change and time series analysis. In:Explorations in Geographic Informations Systems Technology, United Nations Institute for Training and Research (UNITAR), Geneva.
  • Gürer İ, Özbek T, Gürer N (2004) Determination of Design Criteria for Winter Tourism Area, Gazi University Research Fund, Ankara
  • Janssen R (1992) Multiobjective decision support for environmental management. Dordrecht: Kluwer Academic.
  • Miranda FP, MacDonald, Carr JR (1992) Application of the semivariogram textural classifier (STC) for vegetation discrimination using SIR-B data of Borneo. International Journal of Remote Sensing; 13: 2349–2354.
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-1880
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Orta tabakası kompost atığı ilaveli yongalevhaların vida tutma gücü ve ısı iletkenlik değerlerinin belirlenmesi

Halil İbrahim ŞAHİN, Mesut YALÇIN

Türkiye’nin Doğu Akdenizi’nde Chrysopid’lerin (Neuroptera: Chrysopidae) ekolojik dağılımı ve mevsimselliği

Hakan Bozdoğan

Endemik Pilosella hoppeana subsp. lydia (Bornm.& Zahn) Sell & West (Asteraceae) taksonu üzerine morfolojik, anatomik ve karyolojik bir çalışma

Hakan SEPET

Aydınlatılmış kent parklarının kullanıcılar tarafından değerlendirilmesi: Meydan parkı ve Atapark örnekleri

Tuğba Üstün Topal

Uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri yardımıyla Aladağlar’da kış sporları için uygun alanların belirlenmesi

Anıl Akın, Mehmet Akif Erdoğan

L tipi köşe birleştirmelerinde epoksi reçinesinin eğilme moment üzerine etkisi

Mehmet Nuri Yıldırım, Abdurrahman Karaman, Hüseyin Yeşil

Türkiye’deki Toros sediri (Cedrus libani A. Rich.) ağaçlandırma sahalarının iklim tipi açısından değerlendirilmesi

Sezgin Ayan, Esra Nurten Yer, Orhan Gülseven

Yabani kızılcık (Cornus australis L.) odunundan kâğıt üretimi ve kabuğun kâğıt özelliklerine etkisi

Ayhan Gençer

Balıkesir-Burhaniye yöresi fıstıkçamı (Pinus pinea L.) ağaçlandırmalarında bazı fizyografik etmenlerle çap, boy ve kozalak özellikleri arasındaki ilişkiler

Ali Ömer Üçler

Prunus cerasifera cv. “Pissardi Nigra” nın fitokimyasal içeriğinin belirlenmesi

Sevda Kırbağ