KENT ORMANCILIĞI VE ARTVİN İLİ KENT ORMANCILIĞI UYGULAMALARI

Şehirleşme konusunda yaşanan gelişmeler ve özellikle son yıllarda şehir nüfuslarının artması sonucu, kentlerde insan yaşamını olumsuz etkileyen sosyal ve çevresel sorunlar artmıştır. Bu olumsuzlukları azaltabilmek amacı ile gelişen kent ormancılığı uygulamaları ülkemizde de özellikle son yıllarda önem kazanmaya başlamıştır. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan ve “kent ormanı” adı verilen alanlardan daha geniş bir anlam taşıyan “kent ormanı” kavramı, kent içi ve yakın çevresinde bulunan bitkilerden (yol ağaçları, parklarda bulunan ağaçlar, yeşil kuşaklar gibi) oluşmakta olup miktarı, yapısı ve tipi gibi özelliklerine göre ekonomik, çevresel ve sosyal faydalar sağlamaktadır. Kent ormanının (kent içindeki ve çevresindeki ağaçlık alanların, ağaç topluluklarının, tek tek ağaçların, yeşil alanların ve bu alanlarla ilgili kaynakların) planlama ve yönetimi ile ormancılığın farklı bir kolu olan “kent ormancılığı” disiplini ilgilenmektedir. Kent ormancılığı çalışmaları ile kent ormanları, gürültüyü azaltma, iklimi iyileştirme, su kalitesini iyileştirme, rekreasyonel değer, insan sağlığı üzerine olumlu etkileri, besin maddesi kaynağı, hava kirliliğini azaltma gibi özelliklere sahip olabilmektedir. Artvin ili Orman Genel Müdürlüğü tarafından kurulan ve kent ormanı olarak adlandırılan alan dışında modern anlamda kent ormancılığının uygulanmadığı bir il’dir. Bu çalışmada, Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2006 yılında kurulan kent ormanının durumu ve alanda bulunan odunsu ve otsu bitki türlerinin teşhisi yapılmıştır. Artvin kent ormanında 45 den fazla odunsu tür ve 50 den fazla otsu tür tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Artvin ilinde şehir ormancılığı konusundaki çalışmaların yetersiz olduğu ve bu alanda çalışmaların yapılması ile şehir halkının yaşam kalitesinin iyileştirilmesi yönünde adımlar atılması gerektiği ortaya çıkmaktadır

URBAN FORESTRY AND ITS PRACTICES IN ARTVIN

Urban population expansion is taking place most rapidly in Turkey, and cities are experiencing some serious problems: deterioration of air quality, higher air temperatures, increased noise levels, greater psychological stress and a decreased sense of community.  Urban forests are all the trees and other vegetation growing in and close to urban areas, and it should be managed for their economic, environmental and social benefits. The amount, type, location and condition of urban vegetation directly affect the amount of benefits derived from the vegetation and their associated costs.  Trees and green spaces help keep cities cool, act as natural filters and noise absorbers; improve microclimates and protect and improve the quality of natural resources, including soil, water, vegetation and wildlife. Trees contribute significantly to the aesthetic appeal of cities, thereby helping to maintain the psychological health of their inhabitants. Beyond ecological and aesthetic benefits, urban forestry has a role in helping resource-poor populations meet basic needs, particularly but not exclusively in developing countries.  The city of Artvin isn’t rich in urban trees which are those in street trees and in local parks but rich in those along greenspace areas around city.  But, trees and green spaces didn’t play an important role in improving city living conditions. Thus, urban forests in  Artvin should become an integral part of the efforts to improve  the quality of life in Artvin.  Forest General Directorate established an “urban forest” in Artvin in 2006 and this area contains more than 95 plant species.
Keywords:

-,

___

  • Acar, C., Günay, K. ve Acar, H. 2004. Kent ormancılığının kent ekosistemi ve işlevlerine katkısı; peyzaj ekolojisi açısından bir değerlendirme. I. Ulusal Kent Ormancılığı Kongresi Bildiriler Kitabı, s. 485-492, Ankara.
  • Anonim, 2003. Ormancılığımızda yeni yaklaşım Kent Ormancılığı. Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü. Ankara.
  • Aslanboğa, İ. 2004. Kent Ormancılığı Bağlamında Ormanların İşlevleri. I. Ulusal Kent Ormancılığı Kongresi Bildiriler Kitabı, s. 3-7, Ankara.
  • Atay, İ. 1988. Kent Ormancılığı, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayınları, İ.Ü. Yayın No:3512, O.F.Yayın No: 393, İstanbul.
  • Bernatzky, A. 1978. Tree Ecology and Preservation. Elsevier Sci. Publ. Comp. Amsterdam.
  • Blouin, G. ve Comeau, R. 1993. First Canadian Urban Forests Conference, Canadian Forestry Association, 4 p. Canada.
  • Carter, E.J. 1994. The potential of urban forestry in developing countries: a concept paper. FAO. Rome.
  • Cecil, C.C, Nilsson, K., Randrup, T.B. ve Schipperijn, J. 2005. Urban Forests and Trees: A Reference Book. Springer-Verlag, 516 s.
  • Costello, L.R. 1993. Urban forestry: a new perspective. Arborist News 2: 33-36.
  • Çakcı, I. and Çelem, H. 2004. Gelişmekte olan ülkelerde kentsel yaşam kalitesinin artırılmasında çok amaçlı kent ormancılığı uygulamaları. I. Ulusal Kent Ormancılığı Kongresi Bildiriler Kitabı, s. 237-249. Ankara.
  • Çoşkun, A.A. ve Velioğlu, N. 1994. Kent ormanı tanımı ve hukuksal boyutu. I.Ulusal Kent Ormancılığı Kongresi Bildiriler Kitabı, s. 19-33, Ankara.
  • Dirik, H. 1991. Kent Ağaçları. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Seri B cilt 41 (3-4): 69-81.
  • Dirik, H. 2001. Kent ormancılığı ve yeşil kuşak tesisleri. Orman Mühendisliği Dergisi 38: 16-23.
  • Dirik, H. ve Ata, C. 2005. Kent ormancılığının kapsamı, yararları, planlanması ve teknik esasları. İ.Ü. Orman Fakültesi Dergisi, Seri B, Cilt 55 (1): 1-14.
  • Dwyer, J.F., Schroeder, H.W. ve Gobster, P.H. 1991. The significance of urban trees and forests: toward a deeper understanding of values. J. Arboriculture 17: 276-284.
  • Gregory, E. ve McPherson, E. 1999. Reducing Air Pollution through Urban Forestry. From the Proceedings of the 48th Annual Meeting of the California Forest Pest Council, November 18-19, 1999 in Sacramento, CA.
  • Grey, G. W. ve Deneke, F.J. 1986. Urban Forestry. New York: John Wiley and Sons.
  • Gül, A. ve Gezer, A. 2004. Kentsel ölçekte kent ormanı yer seçimi model önerisi ve İsparta örneğinde irdelenmesi. I. Ulusal Kent Ormancılığı Kongresi Bildiriler Kitabı, s. 365-382, Ankara.
  • Heisler, G.M. 1986. Energy savings with trees. J. Arboriculture 12: 113-125. 100