14410

BİTKİLENDİRME TASARIMI EĞİTİMİNDE ÜÇ BOYUTLU ANLATIM TEKNİKLERİNİN ÖNEMİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE ÖRNEK BİR ÇALIŞMA

Zihinsel bir süreç olan tasarlama sürecinde oluşturulan imgelerin dışsallaştırılması amacıyla grafik anlatım teknikleri ile geliştirilen eskizler ve soyut bir anlatımdan başlayıp giderek somutlaşan modeller kullanılmaktadır. Mimarlık eğitimine yeni başlayan öğrencilerin yaşadıkları en büyük zorluk; mimari tasarım sürecinde tasarladıkları ürünü ve ürünün mekânsal ilişkilerini yorumlamak ile bu ürünü iki ve üç boyutlu modellerle anlatmaktır. Bu süreçte kullanılan anlatım ve modelleme tekniklerinin önemi de büyüktür. Bu makalede peyzaj mimarlığı bölümlerinde çok büyük önemi bulunan bitkilendirme tasarımı eğitimi için iki boyutlu anlatım ve üç boyutlu maket anlatım teknikleri ile desteklenmiş olan bir ders programı ortaya konmuştur. Bu programın birçok yönden avantaj ve dezavantajları irdelenmiş, programa yönelik önerilerde bulunulmuştur. Sonuçta üç boyutlu anlatım tekniklerinin önemi ve gerekliliği tekrar vurgulanırken, bu anlamda faydalanılan maket tekniğinin günümüz ve ülkemiz koşullarında etkinliği ortaya konmuştur.

A SAMPLE STUDY ON THE IMPORTANCE AND THE EVALUATION OF THREE DIMENSIONAL EXPRESSION TECHNIQUES IN THE EDUCATION OF PLANTING DESIGN

:Drafts developed in graphical expression techniques and models formed in abstract manners and gradually becoming concrete are used for the exhibition of the targeted images in the design process, which is also a mental improvement process. Among the biggest difficulty beginner architecture students face is failing to make comments on the products they design in architecture design process;  their spatial relationships and express them in two or three-dimensional models. Expression and modelling techniques to be used in this process are very important. In this study, a lesson programme enriched with two and three  – dimensional model expression techniques for planting design education, which is of vital significance in landscape architecture departments, was developed and applied. Advantages and disadvantages of the programme were evaluated and some suggestions were offered. Consequently, importance of three dimensional expression techniques and need for them were re-emphasized and the efficiency of the modelling technique used in the study was determined under today’s and Turkey’s conditions.
Keywords:

-,

___

  • Acar C., DemirbaĢ E., Dinçer P., Acar H., 2003. Anlamsal FarklılaĢım Tekniğinin Bitki Kompozisyonu Örneklerinde Değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. Seri: A, Sayı: 1.ISSN: 1302-7085. s:15-28
  • Çetiner, O., 2008. Mimarlık Eğitiminde Bilgisayar Kullanımı ve Bir Örnek, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi. Bilgisayar Ortamında AraĢtırma - http://ab.org.tr/ab06/sunum/32.pdf ,12/11/ 2008.
  • Gültekin E. 1990. Bitki Kompozisyonu. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı No.10. Adana.
  • Gültekin, E., 1994. Bitki Kompozisyonu, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı. No: 10. Adana.
  • Gürer L., 1990. Temel Tasarım, Ġstanbul Teknik Üniversitesi Kütüphanesi. No: 1419.
  • Ġstanbul Teknik Üniversitesi Matbaası. GümüĢsuyu. Tokman, L., 1998. “Bilgisayar Teknolojisinin Mimarlık Lisans Programında Eğitim Yöntemi. Öğretim Politikası ve Tasarım Stüdyosu ÇalıĢması Ortamına Etkisi”. Y.T.Ü. Mimarlık Fakültesinde Eğitim. Ġstanbul. s: 117-128.
  • Yıldırım, B. T., 2000. Bitki Materyali I. BasılmamıĢ Ders Notları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü. Ġzmir. Walker, T. D., 1991. Planting Design. Van Nostrand Reinhold. New York.