Bireysel kalite göstergesi olan motivasyonu etkileyen faktörlerin orman işletmelerinde incelenmesi: Gümüşhane ili örneği

Günümüz işletmelerinde üretim ve maliyetleri etkileyen en temel etkenlerin başında insan faktörü gelmektedir. İnsan karmaşık yapısı dolayısı ile üretim sürecinin en güç kontrol edilebilen faktörüdür Bu sebeple motivasyon, üretimde çalışan kişileri belirli bir amaca yönlendiren ve verimliliği artırarak dolaylı olarak maliyetleri düşüren bir kavramdır. Bu çalışmada, Gümüşhane ilinde faaliyette bulunan orman işletmeleri örneği yardımıyla işletme çalışanlarının motivasyon durumları; motivasyon eksiklikleri ve tatmin oldukları konular açısından belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca çalışanların motivasyonları ile yaş, cinsiyet, gelir, eğitim, hizmet süresi ve medeni durum gibi bazı kişisel özellikleri arasındaki ilişkiler de incelenmiştir. Sonuç olarak, Gümüşhane ilinde faaliyette bulunan orman işletmeleri çalışanlarının motivasyonunu; yönetim-çalışan ilişkisi, sağlık problemleri, ücret, işin niteliği ve çalışma koşuları, çalışma arkadaşlarıyla olan ilişki, terfi/yükselme gibi faktörlerin önemli oranda etkilediği ortaya çıkmıştır. Ayrıca çalışanların motivasyonunun yaş grupları, eğitim düzeyi, gelir, çocuk sayısı, işletmelerdeki toplam çalışma süresi ve mevcut işletmedeki çalışma süresi değişkenlerine göre farklılaşırken, cinsiyet ve medeni durum değişkenlerine göre farklılaşmadığı belirlenmiştir.

Investigation of the factors affecting motivation with individual quality indicators in forestry enterprises: Sample of Gümüşhane province

Human resources is one of the most important factors affecting production and costs for enterprises. Human resources is the most difficult controllable factor of the production process due to its complex structure. For this reason, motivation is a concept that directs people working in production to a specific purpose and indirectly reduces costs by increasing productivity. In this study, with the help of the forest enterprises operating in Gümüşhane province, it was tried to determine the motivation status of the employees, lack of motivation and the subjects they were satisfied with. In addition, the relationships between the motivations of the employees and some personal characteristics such as age, gender, income, education, duration of service and marital status were also examined. As a result, the forest enterprises operating in Gumushane province have the motivation of their employees; management-employee relationship, health problems, wages, the nature of work and working conditions, the relationship with colleagues, promotion / promotion has emerged as a significant impact. Also, it was determined that the motivation of the employees did not differ according to the gender and marital status variables while the age groups, education level, income, number of children, total working time in the enterprises and working time in the enterprise varied.

___

  • Alkan H (2018) Örgütsel bağlılık, sinizm, yabancılaşma ve ormancılık örgütleri, Turkish Journal of Forestry, 19(3): 265-274.
  • Bakan İ, Büyükbeşe T (2004) Çalışanların iş güvencesi ve genel iş davranışları ilişkisi: bir alan çalışması. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 23: 35-59, Kayseri.
  • Çekmecelioğlu HG (2006) İş tatmini ve örgütsel bağlılık unsurlarının yaratıcılık üzerindeki etkileri. İktisat İşletme ve Finans, 21 (243): 120-131.
  • Çok N, Göksu E, Doğaner A, Kalkan B, Güneş Ö (2017) Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü Çalışanlarının İş Doyumu ve Bazı Bireysel Özelliklerinin İş Doyumuna Etkisi, Turkısh Journal of Forest Scıence, 1 (2), 155-168.
  • Daşdemir İ (1998) Devlet orman işletmelerinin yönetsel ve örgütsel boyutlarının belirlenmesi. Orman Bakanlığı, Doğu Anadolu Ormancılık Araştırma Müdürlüğü, Teknik Rapor Yayın No:3, Issn 1300-9486, 70 S., Erzurum.
  • Daşdemir İ (2016) Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Nobel Akademik Yayıncılık ve Danışmanlık Tic. Ltd. Şti., Yayın No: 1536, ISBN 978-605-320-442-8, 210 s., Ankara.
  • Dursun F (2009) Devlet orman işletmelerinde çalışanların iş tatmin düzeylerinin incelenmesi (Kalkım, Yenice, Bayramiç Orman İşletme Müdürlükleri Örneği). Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniv., Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Gedik T, Akyüz KC, Yıldırım İ, Aydın A (2007) Orman ürünleri sanayinde iş tatminine yönelik bir alan çalışması (Trabzon Arsin Organize Sanayi Bölgesi Örneği). 13. Ulusal Ergonomi Kongresi, Erciyes Üniversitesi, 6-8 Aralık, Kayseri, Türkiye.
  • Gül H, Oktay E (2009) Ücret, kariyer, iş tatmini ve performans arasındaki ilişkiler: Karaman Valiliğinde Bir Uygulama. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21:223-238, Konya.
  • Göncü G (2005) Kamu sektörü ve özel sektör çalınanlarının motivasyonları üzerine karşılaştırmalı çalışma: Antalya’da yapılan bir araştırma, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Antalya.
  • Jelacic D, Grladinovic T, Sujova A, Galajdova V (2008) Motivation factors in wood processing and furniture manufacturing. Drvna Industrija, 59 (1): 11-21.
  • Kalıpsız A (1994) İstatistik Yöntemler, İÜ Yayın No : 3835, OF Yayın No: 427, İstanbul.
  • Karaman R (2008) İşletmelerde Performans Ölçümünün Önemi ve Modern Bir Performans Ölçme Aracı Olarak Balanced Scorecard. SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 9(16), 411-427.
  • Karasar N (2009) Bilimsel Araştırma Yöntemi, Nobel Yayın Dağıtım, 19. Baskı, Ankara.
  • Koçel T (2003) İşletme Yöneticiliği. İstanbul: Beta Yayınları.
  • Koçak S (2009) Devlet orman işletmelerinde çalışanların iş tatmin düzeylerinin incelenmesi (Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Örneği), Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Trabzon.
  • Michael JH, Evans DD, Jansen JK, Haight JM (2005) Management commitment to safety as organizational support: relationship with non-safety outcomes in wood manufacturing employees. Journal Of Safety Research, 36: 171-179.
  • Ostroff C (1992) The Relationship between satisfaction, attitudes, and performance: An organizational-level analysis. Journal of Applied Psychology vol.77 , 963-74.
  • Örücü E, Yumuşak S, Bozkır Y (2006) Kalite yönetimi çerçevesinde bankalarda çalışan personelin iş tatmini ve iş tatminini etkileyen faktörlerin incelenmesine yönelik bir araştırma. Yönetim ve Ekonomi, 13 (1): 39-51.
  • Sarıkurt T (2007) Çalışanların motivasyonunu etkileyen faktörler ve banka iç kontrol elemanları üzerine yapılan bir araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Niğde.
  • Spector PE (1997) Job satisfaction: Application, assessment, cause, and consequences. California: Sage Publications.
  • Şahin A (2004) Yönetim kuramları ve motivasyon ilişkisi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı: 11, S 523-547, Konya.
  • Tanrıverdi H (2006) Sanayi işletmelerinde çalışanların iş tatminsizliği sorunları üzerine bir araştırma. Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3 (1): 1-29.
  • Topaloğlu M, Koç H, Yavuz E (2008) Öğretmen¬lerin örgütsel bağlılığının bazı temel faktörler acısın-dan analizi. Kamu-İş Dergisi, 9(4), 201-218.
  • Tunçez M (2007) İstanbul büyükşehir belediyesi'nde büroda çalışan inşaat mühendisleri ve mimarların motivasyonu üzerine bir uygulama, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Waterman Alan S (2005). When Effort Is Enjoyed: Two Studies of Intrinsic Motivation for Personally Salient Activities. Motivation and Emotion, C. 29, S. 3.
  • Yapar T (2005) Motivasyonun iş verimliği üzerine etkisi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Yazıcıoğlu Y, Erdoğan S (2007) SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Yılmazer A (2010) Örgütsel bağlılık ve ekstra rol davranışı arasındaki ilişkiler: imalat sektöründe bir araştırma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Der¬gisi, 5(2), 236-250.
  • Yılmaz E, Daşdemir İ, Karabulut S, Koçak Z, Polat O (2009) Orman Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatı Çalışanlarının İş Doyumunu Etkileyen Faktörler: Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ve Buna Bağlı Orman İşletme Müdürlükleri Örneği, Teknik Bülten No: 35, Tarsus.
  • Yılmaz E, Koçak Z (2008) Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü Çalışanlarına Yönelik İş Doyumu Araştırması, Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yayınları, Yayın No:48, ISSN:1300-7912, Mersin.
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-1880
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Dendroctonus micans (Kugelann) (Coleoptera: Curculionidae, Scolytinae)’ın konukçu seçimini etkileyen bazı özellikler: Artvin ladin ormanlarından deneysel sonuçlar

Funda ERŞEN BAK, Hazan ALKAN AKINCI, Bahtiyar Ali ÇALIŞKAN

Orman ürünleri sanayi sektöründe iş sağlığı ve güvenliğine yönelik çalışan algısının incelenmesi

Kadri Cemil AKYÜZ, Nadir ERSEN, İbrahim YILDIRIM, İlker AKYÜZ

Şeftali yaprağı ekstraksiyonu ile renklendirilen ahşap malzemenin UV yaşlandırma sonrası renk değişim değerlerinin belirlenmesi

Osman GÖKTAŞ, Mehmet ÇOLAK, Ertan ÖZEN, Mehmet YENİOCAK

Mobilya köşe birleştirmelerinde demonte tipi bağlantı elemanlarının moment kapasitesine etkileri

Mehmet Nuri YILDIRIM, Abdurrahman KARAMAN, Recep AYKAN

Odun dışı bitkisel ürünler için gerçek tarife bedelinin saptanmasının gerekliliği, olabilirliği ve muhtemel fırsatları

Elif BERKER, Canan YILMAZ, Mustafa Fehmi TÜRKER

Bulanık AHP'ye dayalı staj değerlendirme ve işe alım: mobilya sektöründe bir uygulama

Abdullah Cemil İLÇE

Orman suçlarında tazminat ve ağaçlandırma bedeli hesabı

Hüseyin AYAZ, Sevim İNANÇ

Bireysel kalite göstergesi olan motivasyonu etkileyen faktörlerin orman işletmelerinde incelenmesi: Gümüşhane ili örneği

Muhammed ARDIÇ

Terfezia claveryi Chatin’in besinsel içeriği, antioksidan ve antimikrobiyal aktivitesi

Sevda KIRBAĞ, Şule İNCİ

Aralama şiddetinin dar yapraklı dişbudak odununun emprenye edilebilirliğine (retensiyon) ve yoğunluğuna etkisi

Mesut YALÇIN, Emrah ÇİÇEK, Çağlar AKÇAY, Ali Kemal ÖZBAYRAM