Hasan Kalyoncu Üniversitesi Konukevi Mimari Tasarımı

Günümüzde özellikle kent merkezi dışında yer seçen üniversiteler, salt eğitim-araştırma mekanları ile değil bunun yanı sıra rekreasyon ihtiyaçlarından sosyal-kültürel aktivite alanlarına dek bir çok mekanı içermesi gerekmektedir. 24 saat yaşayan üniversite vizyonu için barınma ve konaklama alanlarının da kampüs alanı içerisinde ve yakın çevresinde çözülmesi önem taşımaktadır. Konukevleri, üniversitelerdeki bilimsel, kültürel ve sportif aktiviteler nedeniyle dışarıdan gelen bilim insanı ve konukların yerleşke bünyesinde konaklamalarını sağlamanın yanı sıra, diğer üniversitelerden yöreye gezi ya da özel amaçlı olarak gelen akademik ya da idari personelin de konaklamaları için bir fırsat yaratmaktadır. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Yerleşkesi yaklaşık 10.000 kişilik lisans ve lisansüstü öğrenci sayısına sahip akademik yerleşme olarak planlanmaktadır. Bu kapsamda bir üniversite yerleşkesindeki konukevi binası özenli bir tasarım süreci ve yaklaşımı ile planlanması ve tasarlanması gereken mimari ögelerden biridir. Bu makalede, konukevi tasarım sürecindeki ihtiyaç programının oluşturulması ve mekân organizasyonundaki temel yaklaşımlara bağlı olarak geliştirilen, mimari avan ve uygulama projeleri ilkeleri sunulmaktadır.

Architectural Design of Guest-House in Hasan Kalyoncu University

Nowadays, the universities, which choose to be located outside the city centre, should include many places not only with educational-research facilities, but also from recreation needs to social-cultural activity areas. It is important that the accommodation and accommodation areas for the 24-hour university vision should be solved within and around the campus area. As well as providing scientific, cultural and sportive activities at the universities, the guest houses provide an opportunity for foreign scientists and guests to stay within the campus, as well as for the stay of academic or administrative staff from other universities for travel or special purposes. Hasan Kalyoncu University Campus is planned as an academic settlement with approximately 10,000 students with undergraduate and graduate level. In this context, the guesthouse building in a university campus is one of the architectural elements that should be planned and designed with a careful design process and approach. In this article, the principles of architectural design and application projects are developed based on the basic approaches in the space organization and the creation of the need program in the guest house design process.

___

  • Referans 1) Aydın, D. (2003). Üniversite Kampüs Tasarımı Üzerine Düşünceler, S.Ü. İletişim Fakültesi Uygulama Gazetesi, Sayı 50, Konya.
  • Referans 2) Bayazıt, N. (1994).Endüstri ürünlerinde ve mimarlıkta tasarlama metodlarına giriş. İstanbul: Literatür Yayıncılık.
  • Referans 3) Büyükşahin Sıramkaya, S. & Çınar, K. (2012). Üniversite kampüs yerleşkelerinde ortak kullanım mekânlarının incelenmesi: Selçuk Üniversitesi Alâeddin Keykubat kampüsü örneği. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 27(3): 61-72
  • Referans 4) Çelikyay, S. (2011). Bartın Üniversitesi Yerleşkesinde Konukevi Tasarımı. Bartın Orman Fakültesi Dergisi. Cilt: 13, Sayı: 19, 76-89
  • Referans 5) Ketizmen, Önal G. (2011). Yaratıcılık ve kültürel bağlamda mimari tasarım süreci. Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 16(1),155-162.
  • Referans 6) Yenice Karadayı, T. (2018). Birlikte Tasarım Deneyiminin Ardından; HKÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Eğitim ve Uygulama Binası Tasarım Süreci. Artium 2018(1): 9-16.