Tasarım Eğitiminde Workshop Etkinlikleri Üzerine Bir Durum Çalışması

Amaç: Kullanımı giderek yaygınlaşan workshoplar, özellikle şirketlere kişisel ve kurumsal gelişim hizmetleri veren kurumlar tarafından keşfedilmiş ve sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Eğitim alanında kullanılması son yıllarda giderek yaygınlaşsa da yapılan literatür taraması bu konuda bilimsel araştırmaların oldukça kısıtlı olduğunu göstermiştir. Bu araştırma, alanyazındaki bu eksikliği bir nebze gidermeyi, tasarım eğitiminde örgün eğitimi destekleyecek ve güçlendirecek bir eğitim ortamı olarak workshoplardan nasıl yararlanılabileceğine dair öneriler sunmayı ve bilgi çağında tasarım derslerinin işlenişine farklı bir bakış açısı getirmeyi hedeflemektedir.

A Case Study on Workshop Activities in Design Education

Purpose: Workshops, whose use is becoming more widespread, have been discovered and used frequently, especially by institutions that provide personal and corporate development services to companies. Although its use in the field of education has become increasingly widespread in recent years, the literature review has shown that scientific research on this subject is quite limited. This research aims to eliminate this deficiency in the literature to some extent, to offer suggestions on how to benefit from workshops as an educational environment that will support and strengthen formal education in design education, and to bring a different perspective to the teaching of design courses in the information age.

___

  • APPLE, M. (10 Mart 2006). M. Apple ile eğitim üzerine bir ropörtaj. Otonom Dergisi (7).
  • CİRAVOĞLU, A. (2001). Mimari tasarım eğitiminde workshop-stüdyo paralelliği üzerine. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • CLEAVER, H. (18 Şubat 2006). Okul-işi ve okul-işine karşı mücadele. http://www.otonomdergisi.org/index.php/makaleler/ceviri/124-okul-isi-ve-okul-isine-karsi-mucadele (Erişim Tarihi: 22.08.2016).
  • CRESWELL, J. W. (2013). Nitel araştırma yöntemleri, beş yaklaşıma göre nitel araştırma ve araştırma deseni. (Çev: M. Bütün ve S. B. Demir). Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • İNCE, M., IŞIR YARKATAŞ, Ö. (2017). Tasarım çalıştayları (workshopları) ve çağdaş tasarım eğitiminde önemi. Anadolu Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 7 (13).
  • MERRIAM, S. B. (2013). Nitel araştırma-desen ve uygulama için bir rehber. (Çev: S. Turan). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.