Kültürel Kimliğin Sürdürülebilmesinde Bir Araç Olarak Grafik Elemanlar

Bir kentin sahip olduğu kültürel kimliği, geçmişten günümüze ulaşan süreç sonucunda oluşmuştur. Kültürel kimlik kavramı; o kentin tarihi, mimarisi, müziği, geleneği, göreneği gibi bilimden sanata birçok alanı kapsamaktadır. Birçok etkenle birlikte sürekli değişim halinde olan günümüz koşullarında bu somut ve soyut kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarılarak varlığını koruyabilmesi için, sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekmektedir. Çalışmada, kültürel kimliğin sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi amacıyla kültürü oluşturan etmenlerin soyutlanarak grafik elemanlara dönüştürülmesi amaçlanmıştır. Çalışma alanı olarak zengin kültürel birikime sahip olan ve son yıllarda yapılan müdahalelerle bu kültürel izleri kaybetmeye başlayan Trabzon kenti seçilmiştir. Trabzon kentini en iyi tanımlayan/kimliğini oluşturan kültürel unsurlar yapılan bir anket sonucu belirlenmiştir. Belirlenen unsurlar için anlamsal ve biçimsel soyutlama uygulamalarının yapıldığı çalışmada, kentlerin özgün değerlerini koruyabilmesi ve kültürel izlerini sürdürebilmesi için kentsel mekânlarda kullanımı kaçınılmaz olan grafik yüzeylerin tasarımı için soyutlama önerileri sunulmuştur.

___

  • Atamaz, E. (2015). “Modern Yaşamın Tasarım Eğitiminde Yeni Bir Alan; Mekan Grafiği”, Çukurova Üniversitesi I. Sanat Araştırmaları Sempozyumu, 08-12 Nisan, Adana, s.147-154.
  • Durusoy, M. (2015). Düşüncenin Eskizle Anlatımı ve Mimari Tasarımdaki Önemi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Maltepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İç Mimarlık Anabilim Dalı.
  • Göregenli, M. (2021). Çevre Psikolojisi İnsan Mekan İlişkileri, İstanbul: Mega Basın Yayın.
  • Karaaslan, Ç. (2010). Tarihi Kentlerde Kimliksizleşme Sorunu ve Bir Çözüm Yolu Olarak Kentsel Canlandırma Projeleri, Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı.
  • Nezor, S. (2011). Mimarlık Eğitimi ve Soyutlama, Yüksek Lisans Tezi, Trabzon: Karadeniz teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı.
  • Yaylıoğlu P. ve Susar A. (2008). Kent, Görsel Kimlik ve İletişim, İstanbul: Umuttepe Yayıncılık.
  • Yoldaş, H. (2014). Sürdürülebilirlik Bağlamında Sosyo-Kültürel Etkenler Açısından Antakya Konutlarının Mekânsal Analizi, Doktora Tezi, İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı.