Bi̇r Mi̇syoner Gazetesi̇ni̇n Osmanlı Ülkesi̇ndeki̇ Serüveni̇

Misyonerlik faaliyetlerinin en önemli ayaklarından birisi basın-yayın faaliyetidir. Hedef kitleyi etkilemenin en etkili ve kolay yolu maksadı dergi, gazete, broşür vs. vasıtasıyla yaymaktır. Makalemizde 1909 yılında Filibe’de çıkan Güneş gazetesinin yaptığı yayın faaliyeti ile bölgedeki Müslüman nüfusu etkileme çabaları, gazeteyi çıkaran şahıslar, gazetenin Osmanlı sınırları içine girip takibata uğraması ve bu esnada yaşanan olaylar incelenecektir. *** Misyonerlik faaliyetlerinin en önemli unsurlarından birisi basın yayın faaliyetidir. Hem hedef kitleyi etkilemek, yönlendirmek ve istenen kıvama getirmek hem de kendilerine bağlı görevlilerin gittikleri yerlerde işlerini kolayca yürütebilmeleri için broşür, gazete, mecmua ve kitap gibi materyaller sıkça kullanılmıştır

The Adventure Of A Missionary Newspaper That Serves The Ottoman

One of the most important pillars of missionary operations is press activities. The easiest way to impress the the target audience is publishing magazines, newspapers and brochures. İn our article press activities and influence on the Müslim public opinion of Güneş Newspaper which is published in Filibe in 1909, its owners, entrance of the into the Ottoman borders, its exposure to the legal ections is analyzed. One of the most important pillars of missionary operations is press activities. The easiest way to impress the the target audience is publishing magazines, newspapers and brochures. İn our article press activities and influence on the Müslim public opinion of Güneş Newspaper which is published in Filibe in 1909, its owners, entrance of the into the Ottoman borders, its exposure to the legal ections is analyzed.

___

  • Güneş Gazetesi ve Fillibe Ahali-i İslamiyesi”, Sırât-ı Müstakîm, A.58, s. 96, c. 3, 29 Ramazanı’l- Mübârek 1327(14 Ekim 1909).
  • Hakiki hürriyet fedaileri Başmaklılı Ahmed Keşşaf, Mehmed Nesimi, “Kalp ve vicdan memba-ı diyanettir.”,Güneş Gazetesi, 11 Eylül 1909, sayı 29.