İç girişimcilikte yönetim ve organizasyon teşvikinin iş performansına etkisi: sağlık sektöründe bir uygulama

Bu çalışmada, sağlık çalışanlarının iç girişimciliklerinde yönetim ve organizasyon teşvikinin iş performansına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca çalışanların iç girişimciliklerinde yönetim ve organizasyon teşviki ve iş performansları ile demografik özellikleri arasında farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Trakya’da bir araştırma hastanesinde çalışan 119 personelin katılımıyla ve anket tekniği ile toplanan veriler SPSS 20 paket programında analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; iç girişimcilikte yönetim ve organizasyon teşvikinin çalışanların iş performansını anlamlı ve pozitif yönde etkilediği görülmüştür. Bunun yanında iç girişimcilikte yönetim ve organizasyon teşviki ve iş performansı ile cinsiyet, yaş, eğitim, gelir, kurumda çalışma süresi, başka kurumda çalışma durumu açısından farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Pandemi döneminde, sağlık sektörünün öneminin bir kez daha anlaşılması nedeniyle sektörün, pandemi öncesi durumunun ortaya konulduğu bu çalışmanın kıyaslama yapabilmek adına gelecekte yapılacak olan benzer araştırmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.

The effect of management and organization incentive on business performance in internal entrepreneurship: an application in the health sector

In this study, it is aimed to investigate the effect of management and organization incentives on business performance in the intrapreneurship of healthcare professionals. In addition, it has been examined whether there is a difference between the management and organization incentives and job performances and demographic characteristics of the employees in their internal entrepreneurship. The data collected with the participation of 119 personnel working in a research hospital in Thrace and using the questionnaire technique were analyzed and interpreted in the SPSS 20 package program. According to the results; It has been seen that the management and organization incentives in intrapreneurship affect the work performance of the employees in a meaningful and positive way. It has been concluded that there is no difference in terms of management and organization incentives and job performance in intrapreneurship, as well as gender, age, education, income, working time in the institution, and working in another institution. Due to the understanding of the importance of the health sector during the pandemic period, it is thought that this study, in which the pre-pandemic situation of the sector is revealed, will shed light on similar studies to be conducted in the future in order to make comparisons.

___

  • Albayrak, A. S. (2014). Otokorelasyon durumunda en küçük kareler tekniğinin alternatifi otokorelasyon teknikleri ve bir uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19(1), 1-20.
  • Altunışık, R., Coşkun R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım E. (2012). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri SPSS uygulamalı. Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • Antoncic, B. ve Hisrich, R.D. (2003). Clarifying the intrapreneurship concept. Journal of Small Business and Enterprise Development, 10(1), 7-24.
  • Antoncic, B. ve Hisrich, R.D. (2000). Intrapreneurship modeling in transition economies: A comparison of Slovenia and the United States. Journal of Developmental Entrepreneurship, 5(1), 21-36.
  • Cerev, G. ve Saylan, B. (2021). Çalışanların demografik özelliklerinin girişimcilik algısına etkisi: Sağlık sektörü çalışanlarına yönelik nicel bir araştırma. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 31(1), 245-260.
  • Çalışkan, A. ve Akkoç, İ. (2012). Girişimci ve yenilikçi davranışın iş performansına etkisinde çevresel belirsizliğin rolü. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(1), 1-28.
  • Çöl, G. (2008). Algılanan güçlendirmenin işgören performansı üzerine etkileri. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 9(1), 35-46.
  • Demirer, M. C., Demirer, Ö. ve Yürürer, G. (2019). İç girişimciliğin işgören performansı üzerindeki etkisi: Üretim işletmelerinde bir araştırma. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 10(1), 231-245.
  • Dikmen Ç. (2016). A field application measuring healthcare employees’ perceptions toward corporate entrepreneurship. Sanitas Magisterium, 2(1) 23-40.
  • Ekiyor, A. ve Karagül, S. (2016). Sağlık sektöründe personel güçlendirmenin işgören performansına ve iç girişimciliğe etkisi. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi, 1(3), 13-25.
  • Erbir, M. ve Yılmaz, A. (2020). Sağlık sektörü çalışanlarının iç girişimcilik düzeyleri. Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi, 6(1), 110-130.
  • Eriksson N. ve Ujvari S., (2015). Fiery spirits in the context of institutional entrepreneurship in Swedish healthcare. Journal of Health Organization and Management, 29(4), 515-531.
  • Felicio, J, A., Rodrigues, R. ve Caldeirinha, R. V. (2012). The effect of intrapreneurship on corporate performance. Management Decision, 50(10), 1717-1738.
  • Hinz, V. ve Ingerfurth, S. (2013). Does ownership matter under challenging conditions?: On the relationship between organizational entrepreneurship and performance in the healthcare sector. Public Management Review, 15(7), 969-991.
  • İrge, N. T. ve Şen, E. (2020). Çalışanların dijital teknolojiye yönelik tutumlarının ve iç girişimcilik özelliklerinin bireysel iş performanslarına etkisi. İşletme Araştırmaları Dergisi, 12(3), 2556-2579.
  • Jarna, H. ve Kaisu, K. (2005). How about measuring intrapreneurship?. Small Business Institute, Turku School of Economics and Business Administration, Finland, 1-18.
  • Kalaycı, Ş. (2010). SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri, 5. Baskı, İstanbul: Asil Yayın Dağıtım.
  • Kaygın, E. (2012). Sürdürülebilir bir rekabet avantajı sağlamanın yolu: İç girişimcilik anlayışı. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 4(1), 93-103.
  • Kızıloğlu, M. ve İbrahimoğlu, N. (2013). İç girişimcilik olgusunun yenilik yapabilme becerisinde etkisi: Gaziantep’te faaliyet gösteren yenilikçi örgütlerde bir uygulama. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 5(3), 105-117.
  • Kirkman, B. L. ve Rosen, B. (1999). Beyond self-management: Antecedents and consequences of team empowerment. Academy of Management Journal, 42(1), 58-74.
  • Lorcu, F. (2015). Örneklerle veri analizi SPSS uygulamalı. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Moriano, J. A., Molero, F., Topa, G. ve Lévy Mangin, J. P. (2014). The influence of transformational leadership and organizational identification on intrapreneurship. International Entrepreneurship and Management Journal, 10(1), 103-119.
  • Naktiyok, A. ve Kök, Bayrak S. (2006). Çevresel faktörlerin iç girişimcilik üzerine etkileri. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(2), 77-96.
  • Papatya, G., Papatya, N. ve Hamşıoğlu, B. A. (2016). Girişimci yönlülük, iç-girişimcilik ve işletme performansı ilişkisi: Türkiye tekstil sektörü işletmelerinde bir araştırma. Hacettepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 34(4), 19-48.
  • Sample Size Calculator (2022). Erişim adresi: https://www.surveysystem.com/sscalc.htm (13.04.2022).
  • Sigler, T. H. ve Pearson, C. M. (2000). Creating an empowering culture: Examining the relationship between organizational culture and perceptions of empowerment. Journal of Quality Management, 5, 27-52.
  • Soysal, A. ve Kolca, D. (2016). Sağlık kurumlarında çalışan hemşirelerin demografik özelliklerinin iç girişimcilik eğilimleri üzerine farklılıklarının incelenmesi: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık ve Uygulama Araştırma Hastanesi örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15(1), 227-252.
  • Türkoğlu, T. ve Yurdakul, Ü. (2017). Mobilya endüstrisinde çalışanların iş doyumu ile iş performansı arasındaki ilişkinin araştırılması. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 18(1), 88-97.