Ankara'nın on merkez ilçesinde anne sütü ile ilgili bilgi tutum ve davranışların incelenmesi

Araştırma 15-49 yaş grubu, evli ve doğurgan çağdaki kadınların anne sütü ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlarını incelemek amacıyla planlanmıştır. Bu doğrultuda Ankara'nın on merkez ilçesin-deki sağlık kurumlarına herhangi bir nedenle baş vuran 710 kadın sosyoekonomik durum, parite ve anne sütü ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlara yöne-lik anket formu doldurmuştur. Annelerin eğitim düzeyi arttıkça bilgi seviyelerinin de arttığı gözlenmiştir. Ek gıdaya başlama durumu eğitim düzeyi ile ters orantılı olarak bulunmuştur. Son doğumun hastanede yapılmış olması bilgi ve tutumlarda bir değişikliğe yol açmamıştır. Gerek antenatal ve gerekse postnatal dönemde verilen eğitimin yeterli olmadığı ve sosyal yaşantıyı göz önünde bulundurmadığı sonucuna varılmıştır.

Knowledge and behaviour about breast feeding

Research has been planned to examine knowledge and behaviour of 15-49 aged, married and fertile group of women about breastfeeding. Therefore; to 710 women, administered to different primary health çare units in ten central provinces of Ankara for different purposes, a questionnaire including socioeconomic conditions, parity and knowledge, behaviour about breastfeeding has been applied. The level of knowledge has been found increased as the education level increases. Giving additional nutrients is inversely related with education level. Making /ast delivery at hospital has not changed knowledge and behaviour. So, antenatal and postnatal education has been found insufficient and do not include social living.

___

  • 1. Baumslag N, "Anne Sütü ile Beslenme Eğilimleri Ve Etkileyen Etmenler", Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 1991; 34: 321-44.
  • 2. "1990'lı Yıllarda Bebeklerin Anne Sütüyle Beslenmesi, Glo-bal bir strateji oluşturulmasına yönelik değerlendirme ve ipuçları" adlı WHO/MCH/NUT.90.2. kod numaralı ki-tapçık, VVHO/UNİCEF, 1990.
  • 3. Gürakan B, Özcebe H, Bertan M. "Multipar Annelerin Anne Sütü ile ilgili Deneyimleri", Çocuk Sağlığı ve Hastalıkla-rı Dergisi, 1993; 36: 1-10.
  • 4. Özalp i, "Türkiye'de Anne Sütüyle Beslenme Durumu ve So-runları", Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 1991; 34: 297-304.
  • 5. Neyzi O, "istanbul'da Annelerin Anne Sütü İle Beslenme Ko-nusunda Davranışı", Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Der-gisi, 1991; 34: 317-20.
  • 6. Kahraman H, Özsan S, Koparal I, Ecevit A, Çağlar MK. "An-ne Sütü ile Beslenme ve Altı Aylık İzlem Sonuçlan", Ço-cuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 1994; 37: 139-46.
  • 7. Özcebe H, Bertan M, Doğan BG. "Anne Sütü ile Beslenme ve Ankara'da Bebek Dostu Hastaneleri", Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 1991; 34: 305-16.