2000-2005 yılları arası bası yaraları: Klinik deneyimler

Amaç: Bası yaraları plastik rekonstrüktif cerrahi’nin en çok karşılaştığı sağlık sorunlarındandır. Hastaların sosyal fiziksel ve psikolojik durumlarını bozmasının yanı sıra uzun süreli yatak işgali ve yüksek bakım maliyetleri nedeniyle aynı zamanda ülkeler için ciddi maddi kayıp nedenidir. Bası yaralı hastaların yapılacak ciddi demografik ve etyolojik çalışmaları sonucunda daha iyi bakım protokolleri geliştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada 2000 ila 2005 yılları arasında kliniğimize bası yarası nedeniyle yatmış olan hastaların retrospektif olarak dosyaları incelenmiş ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Hastalar ve Yöntem: Hastaların cinsiyet, yaş, etyolojik faktör, hastanede kalış süresi, bası yarası bölgeleri, bası yarası sayıları, yapılan operasyonlar, bası yaralarında üreyen mikroorganizmalar ve bunlara karşın kullanılan antibiyotikler, hastaların hastaneye giriş ve çıkış zamanında kaydedilen hemoglobin, beyaz küre ve albumin değerleri, hastalara yapılan kan ürünü ve albumin transfüzyonları incelenmiştir. Bütün veriler istatistiki olarak incelenmiş ve bası yaralarının daha iyi değerlendirilmesi için gerekli olan verilerin birbiriyle olan ilişkileri de istatistiki olarak değerlendirilmiştir. Bulgular ve Sonuç: Sonuç olarak bası yaralarının tedavisinde erken debritman, yara kültürlerinde üreyen mikroorganizmanın enfeksiyon hastalıkları uzmanına danışılarak uygun medikasyonu, zamanında gerekli eritrosit ve albumin transfüzyonlarının yapılması ve rekonstrüktif basamağa uygun cerrahi yaklaşım gerekmektedir.

Clinic experiences for pressure sores: Years between 2000 and 2005

Aim: Pressure sore is one of the most complicated problems of a plastic surgery practise. Addition to long term hospital bed occupation and high wound care expanditures, this problem also is a reason for national social care system. Advanced demographic and etiologic researches are needed to create more useful pressure sore care protocoles. Within this report, we researched and analised the pressure sore patients’ personal medical datas retrospectively between 2000 and 2005. Patient and Methods: Age, gender, pressure sore locations, number of pressure sores, hospitalization days, number and kinds of operations, the microorganisms that grew in the sore culture, the spesific antibiotics that selected for antibiograms, the blood hemogobine and white blood cell results that calculated in the beginning and at the end of the hospitalization twice, the serum albumine results that calculated in the beginning and at the end of the hospitalization twice. All datas researched statistically that try to find a relation or correlation between themselves. Results and Conclusion: With performing all datas we concluded that it is needed to debride the sores as soon as possible, medicate the microorgansims that grew in the sore culture and consultate the medication to an infection disease specialist, transfuse erytrocyte suspensions and albumine whenever needed and operate the patient systematically under the supervision of the reconstructive ledder.

___

  • 1. Husain T. An experimental study of some pressure effects on tissues with reference to the bedsore prblem. J Pathol Bacteriol 1953;66:347-358.
  • 2. Kenedi RM, Cowden JM, Scales JT, ve ark. Bedsore Biomechanics. London: University Park Pres;1976.
  • 3. DeLisa JA, Mikulic MA. Pressure ulcerswhat to do if prevention fails. Postgrad Med 1985;77:209-220.
  • 4. Landis EM. Micro-injection studies of capillary blood pressure in human skin. Heart 1930;15:209.
  • 5. Knox DM, Anderson TM, Anderson PS. Effects of different turn intervals on skin of healthy older adults. Adev Wound Care 1994;7:48-52.
  • 6. Frantz RA. Decubiti Prevention and Treatement. Techniques in Orthopedics. 2004;19:214-222.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası-Cover
  • Başlangıç: 1947
  • Yayıncı: Erkan Mor