DEVELOPING LISTENING COMPREHENSION SKILLS OF BEGINNER LEVEL EFL STUDENTS: AN ACTION RESEARCH WITH 7TH GRADE TURKISH STUDENTS

Yabancı dil öğretiminde, ele alınması gereken birçok bileşen vardır. Programın hedeflerine ya da öğrenenlerin gereksinimlerine göre, öncelikler belirlenmektedir. Yabancı dil öğretiminin başlangıç aşamalarında, konuşma becerisi, birçok öğrenenin en başından beri güçlük yaşadığı beceri olarak değerlendirilir. Diğer yandan, İngilizce-konuşan bir konuşucuyu dinlemek ve anlamak ise geliştirilmesi gereken çok daha önemli bir beceridir çünkü bu alandaki sorunlar öğrenme sürecini aksatacaktır. Bu eylem araştırmasında, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen 7. sınıfta okuyan Türk öğrencilerinin canlandırma etkinliği sırasında birbirlerini anlama problemleri ön-dinleme etkinliği ile giderilmeye çalışılmıştır. Bu uygulamanın etkisi ise ön-dinlemeli ve dinlemesiz oyun canlandırmalardan alınan skorlar karşılaştırılarak bulunmuştur. Araştırma bulguları, öğrenenlerin dinlediğini anlama becerilerinin bu uygulamadan olumlu yönde etkilendiğini göstermiştir.

___

  • Bacon, S. M. (1992a). The relationship between gender, comprehension, processing strategies, and cognitive and affective response in foreign language listening. The Modern Language Journal, 76, 160-178.