80. Yıldönümünde Türk Devrimi'nin Türkiye'nin Siyasal Evrimindeki Yeri

Bu incelemenin önerisi, 80. Yılına ulaşan Türk Devrimi'nin ve onun ürünü olan Türkiye Cumhuriyeti'nin, 21. Yüzyılın gereklerini karşılayan bir uygarlık tasarımı niteliğinde olduğudur. Sosyalizmin çöküşünün kapitalizmin zaferi olmadığının anlaşılması ve Yeni Dünya Düzeni denilen şeyin, insanlığın 4/5'inin yaşam koşullarını olağanüstü kötüleştirdiğinin görülmesi ile birlikte, kapitalizm ve sosyalizm'den başka nitelikte bir Uygarlık Tasarımına gerek bulunduğu gittikçe daha açık olarak görülmesi ile birlikte, Türk Devrimi'nin, uygulanabilirliği de kanıtlanmış böyle bir Üçüncü Yol niteliği taşıdığı daha iyi anlaşılmaktadır.

The Place of the Turkish Revolution the 80th Aniversary in Turkey's Political Evolution

This study intends to show that the Turkish Revolution and its chief product, the Turkish Republic, realized eighty years ago under the leadership of Atatürk presents a "project of civilization" proper to meet the aspirations of mankind for freedom, peace and prosperity for all. As the horrifyingly destructive effects of what is generally called globalization prove, everyday anew, that the collapse of socialism should not be mistaken as a victory for capitalism, the need for a new project of civilization becomes more and more compelling, while the systematic set of ideas upon which the Turkish Revolution and Turkish Republic were based together with its consistent applications under Atatürk's leadership are perceived more and more as to constitute the golden key in the way of building up a free, egalitarian, peaceful and prosperous social and world environment.

___

  • Atatürk'e Saygı (Ankara: TDK, 1969).
  • Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri I, II, III (Ankara: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Yayını, 1959.
  • BORAK, Sadi (1998), Atatürk'ün Özel Mektuptan (Kaynak Yayınları).
  • GEORGE, Susan (1999), The Lugano Report - On Preserving Capitalism in the Twenty-First Century (Pluto Press).
  • İNAN, Afet (1968), Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler (Ankara: Türkiye iş Bankası Yayınları). KARAL, Enver Ziya (1969), Atatürk'ten Düşünceler (Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları).
  • OZANKAYA, Özer (2000), Dünya Düşünürleri Gözüyle Atatürk ve Cumhuriyeti (Ankara: Türkiye İş Bankası Yayınlan).
  • OZANKAYA, Özer (2002), Cumhuriyet Çınarı (İstanbul: Cem Yayınlan, 4. Basım).
  • VILLALTA, Jorge Blanco (1979), Atatürk (Ankara: TTK).
  • WILLIAMS, Raymond (1961), The Long Revolution (London: Penguin Boks).