TUTUMLARIN ÖLÇÜLMESİ

Öz Tutum ölçümü konusunda yapılan girişimler üç kategoride toplanmaktadır. Tüm girişimler, bazı gözlenebilir göstergelerden tutum hakkında çıkarsamalar yapmayı gerektirmektedir. Bu kategoriler yapılan çıkarsamanın dayandırıldığı gösterge türüne bağlı olarak oluşturulabilir. İlk kategori, bireylerin bir dizi cümle ya da sıfata verdikleri tepkilere dayalı olarak çıkarsamalarda bulunmaya olanak tanıyan yöntemleri kapsar. Bu kategoride yer alan yöntemler “ölçekleme teknikleri” olarak tanımlanmakta ve “ölçek” olarak ifade edilen araçları içine almaktadır. İkinci kategori, bireylerin ortaya koydukları (açık) davranışlardan çıkarsamalar yapmaya izin veren yöntemleri kapsar. Bu yöntemler büyük ölçüde, gözleme dayalı olarak verilerin toplanmasını ve tutum-davranış ilişkisini güçlü bir şekilde kurmayı gerektirir.
Anahtar Kelimeler:

Tutum Ölçümü

___

Seclirest L. (1969) Nanreactive assesment of attitudes. In: Willems E.P., Rausli H.L. (eds) 1969 Naturalistic Viewpoints in Psychological Research. Holt, Rinehart and Winston, New yorlc.

Wicker A,W. (1969) Attitudes vs. actions, The relationship of verbal and overt behavioral responses to attitude object, ,T. Soc. Issues. 25: 41—78.