BİR EĞİTİM ORTAMI OLARAK VİDEO

Eğitim ortamlarının incelenmesinde değişik yaklaşımlar izlenmektedir. Bu konuda temel ölçüt, incelemenin amacıdır. Eğitsel amaçla incelenen bir eğitim ortamı konusunda hangi davranışsal hedefler için, nasıl ve. nerede kullamlacağı gibi hususların objektif olarak ve bütünlük aı'z edecek biçimde bbinmesi gerekir. Diğer bir değişle, incelemenin belirli ölçütlere dayandmlması gerekir. Eğitim alanında son zamanlarda çok yaygın biçimde. kullandmaya başlanmış olan video, bu yazıda: tanım, önem, özelik, tür, ilgili öğretim materyalleri, teknik yapı, kullanım biçimi, yararları, kullanım alanları, sağlanma yolları ve yönetsel hususlar gibi yönleriyle tanıtılmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

Eğitim, Eğitim Videoları

SÖZCÜKLERLE DÖKÜLMEYENLER : Sınıfta Sözsüz İletişim

Sözel iletişim insanoğlunun üzerinde ençok çalıştığı etkinliklerden birisidir. İlkokuldan üniversiteye kadar her okul düzeyinde öğrencilerden konuşma ve yazı dilinin yapılarını öğrenmeleri istenir. Öğrenciler sözel dile hakim olmadıkça gerçek anlamda eğitilmiş sayılmazlar. Öte yandan sözsüz iletişim ise insanoğlunun üzerinde çok az durduğu bir etkinlik olagelmiştir. Günümüzde bile hala devlet okullarının programlarına temel bir ders olarak girecek önemde görülmemektedir. Oysa, insanların iletişim kurarken alıp gönderdikleri mesajlardaki anlamların % 80 kadar büyük bir oranını sözsüz dil oluşturmaktadır. Bu rahatsız edici bir orandır. Demek ki insân-oğlu bu gerçek ortaya çıkıncaya kadar iletişim ile ilgili çalışmalarında yanlışın üzerinde durmuştur.

___

  • Akan, Vildan., (Çev.). “Sınıfta Film Kullanmanın Elverişli Teknikleri Hakkında Tavsiyeler” Mesleki ve Teknik öğretim s. 243, .Mayıs, 1973.
  • Güngör, Nurver., “Öğretiminize Teyple Yeni Boyutlar Kazandıralım” Mesleki ve Teknik Öğretim, Yılı 22, Sayı 258, Ağustos, 1974, s. 29-48.