SAMSUN HUZUREVİNDE YAŞAYAN YAŞLILARIN SAĞLIK DURUMLARI VE GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu çalışma huzurevinde yaşayan yaşlıların sosyodemografik özelliklerini, sağlık durumlarını ve günlük yaşam aktivitelerinde bağımlılık düzeylerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı özellikteki bu araştırma 1-30 Ocak 2008 tarihleri arasında yapılmıştır. Samsun huzurevinde yaşamakta olan toplam 61 yaşlı, araştırmanın evrenini oluşturmuş ve 56 yaşlıya (%91.8) ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan, sosyo-demografik değişkenleri ve yaşlıların günlük yaşam aktivitelerini içeren görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesi bilgisayar ortamında SPSS 10.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik hesaplaması, ortalamalar ve ki-kare test yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre yaşlıların %78.6’sınde en az bir kronik hastalık vardır. Fiziksel sağlık problemleri arasında; romatizma, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları en yaygın sağlık sorunlarıdır. %85.7’si huzurevinde kalmaktan çok memnundur. Yaşlıların % 96.4 ile en fazla oranda yemek yemeyi yardımsız yapabildikleri saptanmıştır. Yardım gereksiniminin en fazla olduğu aktivite ise sokağa çıkmadır. En fazla yardım aldıkları aktivitelerinin ise banyo yapmak olduğu saptanmıştır. Yaşlıların yardımcı aktivitelerde yardım gereksinimleri daha fazladır. Cinsiyet’in, sosyal durumun ve herhangi bir hastalığın olmasının yaşlının GYA’lerini etkilemediği, yaşın ise etkilediği bulunmuştur. Yaşlıların bağımlılık durumunun, sağlık ve sosyal
Anahtar Kelimeler:

Yaşlı, Huzurevi, Fiziksel

This paper is written in order to detect the sociodemographic characteristics, health status and addiction levels of their daily life activities of the elders who living in nursing homes. This research, which is in descriptive type, was made during the dates 01-30 January 2008. Total 61 old-age people, who live in Samsun Nursing home, constitute this research's environment and 56 old-age people (91.8%) were reached. As data collection tool; a conversation form which is prepared by the researcher and contains socio-demographic variables and elders daily life activities, is used. All obtained data from the research are evaluated in computer by using SPSS 10.0 software program. On the evaluation of the gathered data, percentage calculation, average calculation and chi-square test methods are used. According to research results 78.6 % of elders have at least one chronical diseases. Among physical health problems; rheumatism, hypertension, diabetes, cardiovascular diseases are the most common health problems. 85.7 % were satisfied with staying in the nursing home. The result that; the elders can do eat unaided with maximum rate, 96.4% , is detected. The most help needed activity is going out to street. The result that the activity, which they mostly get help, is bathe, is detected. Elderly people need more help on their second side activities. The result, that the gender, social status and having diseases do not affect but age affects the elder's “DLA”, is found. The determination of addiction status, health and social problems of elders is required in order to do plan in advance about the medical and social services which are intended to solution

___

  • DPT 2007. Türkiye’de Yaşlıların Durumu ve Yaşlanma Ulusal Eylem Planı 2007. http://ekutup.dpt.gov.tr/nufus/yaslilik/eylempla.pdf )
  • United Nations Department of Economics and Social Affairs, Population Division 2006.
  • Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2008 Nüfus Sayımı
  • Pınar R, Sert H. Türkiye ’nin ulusal yaşlı bakım politikası nasıl olmalıdır? Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi 2009;2.46-55.
  • Keskinoğlu P, Bilgiç N, Pıçakçıefe M, Uçku R. İzmir Çamdibi -1 Nolu Sağlık Ocağı bölgesi yaşlılarında yetersizlik ve kronik hastalık prevelansı, Turkish Journal of Geriatrics, 2003; 6:27-30. (6) Kişioğlu AN, Öztürk M, Kırbıyık S ve ark. Isparta’da huzurevlerinde kalanların sosyo-ekonomik ve sağlık durumları ile huzurevlerinin imkânları hakkında düşünceleri, 7. Halk Sağlığı Günleri (Bildiri Kitabı), Eskişehir 2001; p: 3.
  • Akgün HS, Bakar C, Budakoğlu İ. Başkent üniversitesi sağlık kuruluşlarında tedavi görmüş 65 yaş üstü hastaların fiziksel ve ruhsal sorunları ile günlük yaşam aktivite durumlarının değerlendirilmesi. Turkish Journal of Geriatrics 2004; 7(3): 133-138.
  • Aylaz R, Güneş G, Karaoğlu L. Huzurevinde yaşayan yaşlıların sosyal, sağlık durumları ve günlük yaşam aktivitelerinin değerlendirilmesi, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2005;12(3): 177-183.
  • Arpacı F. Farklı Boyutlarda Yaşlılık Yaşlılıkta yaşlılığa genel bakış. Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Bölümü Aile Ekonomisi Anabilim Dalı Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Eğitim ve Kültür Yayınları ANKARA, 2005 s.45,46.
  • Şahbaz M, Tel H. Evde yaşayan 65 yaş ve üzeri bireylerin günlük yaşam aktivitelerindeki bağımlılık durumu ile ev kazaları arasındaki ilişkinin incelenmesi. 2006;9(2): 85-93.
  • Çuhadar D, Sertbaş G, Tutkun H. Huzurevinde yaşayan yaşlıların bilişsel işlev ve günlük yaşam etkinliği düzeyleri arasındaki ilişki. Anatolian Journal of Psychiatry 2006;7(4):232-239.
  • Tel H, Tel H, Sabancıoğulları S. Evde ve kurumda yaşayan 60 yaş ve üzeri bireylerin günlük yaşam aktivitelerini sürdürme ve yalnızlık yaşama durumu Turkish Journal of Geriatrics, 2006; 9(1): 34 - 40.
  • Çivi S, Tanrıkulu M. Yaşlılarda bağımlılık ve fiziksel yetersizlik düzeyleri ile kronik hastalıkların prevelansını saptamaya yönelik epidemiyolojik bir çalışma. Turkish Journal of Geriatrics, 2000; 3: 85-90.
  • Bıyık A, Özgür G, Özsoy SA, ve ark. Huzurevinde yaşayan yaşlıların fiziksel sağlık sorunlarına yönelik ilaç kullanma davranışları Turkish Journal of Geriatrics 2002;5(2): 68-74.
  • Bilir N, Aslan D, Güngör N ve ark. Ankara'da Altındağ sağlık ocağı bölgesi'nde yaşayan 65 yaş üzeri kişilerin bazı sağlık ve sosyal durumlarının saptanması, Turkish Journal of Geriatrics 2002; 5(3):97-102.
  • Özer Ergin G, Bozdemir N, Uğuz Ş ve ark. Adana huzurevinde yaşayan yaşlılar ile aile hekimliği polikliniğine başvuran yaşlıların mediko-sosyal özelliklerinin değerlendirilmesi Turkish Journal of Geriatrics 2003; 6(3): 89-94.
  • Esengen Ş, Seçkin Ü, Borman P ve ark. Huzur evinde yaşayan bir grup yaşlıda fonksiyonel-kognitif değerlendirme ve ilaç kullanımı Turkish Journal of Geriatrics 2000;3 (1): 6-10.
  • Pınar R, Sert H. Türkiye ’nin ulusal yaşlı bakım politikası nasıl olmalıdır? Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi 2009;2.46-55.
  • Güneş G., Demircioğlu N., Karaoğlu L. Malatya şehir merkezinde yaşayan yaşlı kadınların günlük yaşam aktiviteleri, sosyal ve psikolojik fonksiyon düzeyleri. Turkish Journal of Geriatrics, 2005; 8(2):78-83.
  • Kimbell S. Breaking the fall factor. Nurs Manag 2002;33(9):22-28.
  • Berberoğlu U, Gül H, Eskiocak M ve ark. Edirne huzurevinde kalan yaşlıların kimi sosyo -demografik özellikleri ve katz indeksine göre günlük yaşam etkinlikleri. Turkish (8) Journal of Geriatrics 2002;5(4): 144-149.
  • Bozdemir N, Uğuz Ş, Güzel R ve ark. Adana huzurevinde yaşayan yaşlılar ile aile hekimliği polikliniği’ne başvuran yaşlıların mediko sosyal özelliklerinin değerlendirilme Turkish Journal of Geriatri 2003; 6 (3):89- 94.