Üçüncü Atakta Tanı Konulan Bir Gut Vakası

Özet: Gut hastalığı, hiperürisemi, tekrarlayıcı akut artrit atakları ile seyreden, eklemlerde monosodyum ürat kristallerinin biriktiği bir hastalıktır. Erkeklerde 5-28/1000 kadınlarda 1-6/1000 oranında görülmektedir. Obezite, hipertansiyon, cerrahi girişim, alkol (özellikle bira), kan ürik asit düzeyini yükselten ilaçlar, yüksek yağlı diyetle beslenme, özellikle kırmızı et ve deniz ürünleri “gut hastalığı” için risk faktörleridir. Gut kliniği (gut atakları, tofus ve kronik artropati), tekrarlayan ürolithiazis, iş gücü kaybı, artmış miyokard infarktüsü riski ve yaşamı kısaltması nedeniyle önem taşımaktadır. Tanı daha ziyade fizik muayene ve laboratuvar bulgularıyla konmaktadır. Tipik olarak birinci metatarsofalengeal eklem tutulumuyla kolay tanınabilen bir hastalık olsa da vakamızda da görüldüğü gibi zaman zaman atlanabilmektedir. Aile hekimliği hastayla ilk temas noktası olması açısından bu tip hastaların öncelikle başvurdukları yerdir. Tanı koymada gecikme olmaması, gereksiz tetkik ve ilaç kullanımının önüne geçilmesi açısından, eklem ağrılarıyla başvuran hastalarda gut hastalığı da akla getirilmelidir.Gut kliniği (gut atakları, tofus ve kronik artropati), tekrarlayan ürolithiazis, iş gücü kaybı, artmış miyokard infarktüsü riski ve yaşamı kısaltması nedeniyle önem taşımaktadır. Tanı daha ziyade fizik muayene ve laboratuvar bulgularıyla konmaktadır. Tipik olarak birinci metatarsofalengeal eklem tutulumuyla kolay tanınabilen bir hastalık olsa da vakamızda da görüldüğü gibi zaman zaman atlanabilmektedir.Aile hekimliği hastayla ilk temas noktası olması açısından bu tip hastaların öncelikle başvurdukları yerdir. Tanı koymada gecikme olmaması, gereksiz tetkik ve ilaç kullanımının önüne geçilmesi açısından, eklem ağrılarıyla başvuran hastalarda gut hastalığı da akla getirilmelidir.

A Gout Case That Has Been Diagnosed At Third Attack

Gout disease is characterized by hyperuricemia, recurrent attacks of acute arthritis and accumulation of monosodium urate crystals in the joints. The prevalance of gout is 5-28/1000 in men and 1-6/1000 in women. Obesity, hypertension, alcohol (especially beer), surgery, ingestion of drugs which elevate serum urate concentration, highfat dietary nutrition, red meat and seafood are the risk factors for gout disease. Clinical presentation of gout (gout attacks, tophi and chronic arthritis) is important because of the recurrent urolithiasis, work loss and increased risk of myocardial infarction and reduction in duration of life. It is diagnosed mostly by physical examination and laboratory findings. Although it can be easily recognized with typical involvement of the first metatarsophalangeal joint, sometimes it can be undiagnosed as our case Family physician, being the first contact point within the health system, is where these patients primarily apply to. In order to prevent the delay in diagnosis and avoid unnecessary investigations and medicines, gout disease should be considered for the patients who present with arthralgia. 

___

  • 1. Aral O. Kristal artropatileri. Büyüköztürk K, Atamer T, Dilmener M, Erzengin F, Kaysı A, Ökten A (Editörler). İç hastalıkları. İstanbul: Nobel kitabevi;2007:2805-16.
  • 2. Saag KG, Choi H. Epidemiology, risk factors, and lifestyle modifications for gout. Arthritis Res Ther 2006;8 Suppl 1:S2.
  • 3. Alcohol intake and risk of incident gout in men: a prospective study.Choi HK, Atkinson K, Karlson EW, Willett W, Curhan GLancet. 2004;363(9417):1277.
  • 4. Intake of purine-rich foods, protein, and dairy products and relationship to serum levels of uric acid: the Third National Health and Nutrition Examination Survey.Choi HK, Liu S, Curhan G Arthritis Rheum. 2005;52(1):283
  • 5. Üstü Y, Uğurlu M. Hiperürisemi ve Gut Hastalığı. Sağlığın Başkenti Dergisi 2011; 18(51-56)
  • 6. Gümüşdiş G. Metabolik bozukluklara bağlı artropatiler: Gut. Gümüşdiş G, Doğanavşargil E (Editörler). Klinik Romatoloji. İstanbul: Deniz Matbaası; 1999.s.489-94.
  • 7. Ölmez Ü. Kristal artopatileri. İliçin G, Biberoğlu K, Süleymanlar G, Ünal S (Editörler). İç Hastalıkları. Ankara: Güneş Kitabevi;2003.s.2817-23..
  • 8. Braunwald E, Fauci A, Kasper D, Hauser S, Longo Dan L, Jameson Larry J (Çeviri: Y. Sağlıker). Harrison iç hastalıkları prensipleri. İstanbul: Nobel kitabevi; 2004:1979- 2018.
  • 9. Goldman L, Ausiello D (Çeviri: S. Ünal). Cecil textbook of medicine. İstanbul: Güneş kitabevi;2006:1703-8.