Saçlı Deride Yabancı Cisim Yakınması İle Kendini Gösteren Nadir Bir Olgu: Munchausen Sendromu

Munchausen Sendromunda hasta kendine ya da başkasına sekonder kazanç gözetmeksizin zarar verir. Öykü ve fizik muayenesi uyumsuz olan hastalar dikkatle değerlendirilmeli, gereksiz müdahalelerden kaçınılarak Psikiyatri Kliniğine yönlendirilmelidir. Munchausen Sendromu, hastaların istemli olarak ruhsal ya da bedensel hastalık belirtilerini üretmeleri, öykü ve belirtileri saptırarak dile getirmeleri olarak tanımlanır. Yapay bozuklukların bir alt grubu olan Munchausen Sendromu sıklıkla acil servis hekimlerini ve konsülte edilen bölümleri zor durumda bırakabilmektedir. Çok çeşitli belirti ve bulgulara sahip hastalar diğer kliniklere olduğu gibi plastik cerrahi kliniklerine de hastaneye yatma ve ameliyat olma umuduyla başvurmaktadırlar. Bu olgu sunumunda, kliniğimize başvuran bir hastada öykü ve fizik muayenedeki tutarsızlığa dikkat çekerek Munchausen Sendromu’nun tartışılması amaçlanmıştır.

A Rare Case Presenting With Complaints Of Foreign Body On Scalp: Munchausen Syndrome

In Munchausen Syndrome patients hurt themselves or others regardless of secondary gain. Patients that have discrepancy in story and physical examination must be carefully examined and should be consulted to Psychiatry without unnecessary manipulation. In Munchausen Syndrome patients hurt themselves or others regardless of secondary gain. Patients that have discrepancy in story and physical examination must be carefully examined and should be consulted to Psychiatry without unnecessary manipulation. 

___

  • 1. Feldman MD, Ford CV. Factitious disaorders. In: Sadock BJ, Sadock WA (eds), Comprehensive Textbook of Psychiatry (7th ed) (vol. 1). Williams and Wilkins, Baltimore 2000, pp 1533- 1543.
  • 2. Krahn LE, Li H, O’Connor MK. Patients who strive to be ill: factitious disorder with physical symptoms. Am J Psychiatry. 2003;160(6):1163- 8.
  • 3. Yenidunya MO, Yenidunya S, Bayrak R, Seven E, Ceran C. Munchausen sendromu tanısında patolojik değerlendirmenin önemi. Yeni Tıp Derg. 2008;25: 93- 96.
  • 4. Lazzeri D, Romeo G, De Rossa M, Iannotti G, Colizzi L, Stabile M, Gatti G, Lorenzetti F, Gandini D, Pantaloni M. Plastic surgery and Munchausen’s syndrome ‘surgeon beware!’. J Plast Reconstr Aesthet Surg. 2010; 63(3):e319- 20.
  • 5. Eisendarth SJ, Telischak KS. Factitious Disorders: Potential Litigation Risks For Plastic Surgeons. Ann Plast Surg. 2008; 60;64- 9.