ENTROPİ Temelli MAUT Yöntemiyle Balıkesir İlindeki Rüzgâr Enerjisi Santrallerinin Performans Değerlendirmesi

Rüzgar enerjisi, en hızlı büyüyen yenilenebilir enerji teknolojilerindendir. Maliyetlerin düşmesi ve kapasite faktörünün artması ile birlikte dünya çapında kullanımı da yaygınlaşmaktadır. Bulunduğu konum ve iklim koşulları açısından ülkemizin sahip olduğu rüzgar enerjisi potansiyeli birçok ülkeye göre çok daha avantajlı durumdadır. Bu çalışmada Balıkesir ilinde bulunan rüzgâr enerjisi santrallerinin (RES) performansları, ekonomik, coğrafi ve çevresel faktörler dikkate alınarak matematiksel açıdan çok kriterli karar verme teknikleri olan ENTROPİ ve MAUT yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında kullanılan her bir kriter ENTROPİ yöntemi ile ağırlıklandırılmış ve MAUT yöntemi kullanılarak da performans sıralaması yapılmıştır. Kriterlerin sayısal değeri için Rüzgâr Enerji Potansiyel Atlası (REPA) ile Google Earth'den yararlanılmıştır. Balıkesir ilinde faaliyet gösteren 19 adet Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) değerlendirmesi sonucunda performans üzerinde en büyük önem derecesine sahip kriter olarak “Trafo Merkezlerine Uzaklık” bulunurken en düşük öneme sahip kriter ise “Rüzgâr Hızı” çıkmıştır. Tüm ağırlıklandırılmış kriterler dikkate alınarak yapılan sıralamada Poyraz RES ilk sırada yer alırken sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada “Şah Rüzgâr Santrali” ve “Bandırma Kurşunlu RES” yer almıştır.

Performance Evaluation of Wind Power Plants in Balıkesir Province Based on ENTROPI with MAUT Method

Wind energy is one of the fastest-growing renewable energy technologies. Its use is spreading out on the worldwide with the decrease in costs and the increase in the capacity factor. In terms of location and climate conditions, wind energy potential of our country is much more advantageous than many countries. Turkey is one of the world's fastest growing renewable energy market. In this study, the performances of wind power plants (WPPs) in Balıkesir province were evaluated by using ENTROPI and MAUT methods, which are mathematically multi-criteria decision making techniques, taking into account economic, geographical and environmental factors. Each criterion used in the study was weighted with the ENTROPI method and performance ranking was made using the MAUT method. Wind Energy Potential Atlas (REPA) and Google Earth were used for the numerical value of the criteria. As a result of the evaluation of 19 WPPs operating in Balıkesir province, the criterion that has the highest importance on performance is “Distance to Transformer Centers”, while the lowest criterion is wind speed. . In the ranking made by considering all weighted criteria, Poyraz RES took the first place, while Şah Wind Power Plant and Bandırma Kurşunlu RES took the second and third place.

___

  • Özcan, C. E, Ünlüsoy, S. ve Eren, T. (2017). “ANP ve TOPSIS Yöntemleriyle Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Yatırım Alternatiflerinin Değerlendirilmesi”, SUJEST, 5(2), 205-219.
  • Özşahin, E. ve Kaymaz, Ç. K. (2013). “Rüzgâr Enerji Santrallerinin (RES) Yapım Yeri Seçimi Üzerine Bir CBS Analizi: Hatay Örneği”, TUBAV Bilim Dergisi, 6(2), 1-18.
  • Sarucan, A., Akkoyunlu, M. C. ve Baş, A. (2010). “ Analitik Hiyerarşi Proses Yöntemi İle Rüzgâr Türbin Seçimi”, Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 25(1), 1-8.
  • Supçiller, A. A. ve Bayramoğlu, S. (2020). “Aralıklı Gri Sayı Tabanlı A-GİA Ve Gri EDAS Yöntemleriyle Rüzgâr Santrali Yeri Seçimi”, Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 35(4), 1847-1860.