Hukuk Devleti İlkesi ve Yargının Bağımsızlığı-Tarafsızlığı Sorunu Kapsamında Ethem Sarısülük Davasının Değerlendirilmesi

Türkiye’de yargı uzun zamandır tartışmaların odağında yer alıyor. Özellikle bazı davalar görmezden gelinip üstü kapatılırken, bazı davalar toplumda önemli ölçüde ses getiriyor. Türkiye’ de iç hukukun bir sorunu haline gelen kamu görevlilerinin yargılanmaları AİHM nezdinde de ülkeyi birçok defa tazminata mahkûm etmiştir. Bu kapsamda makale konusu olarak Ethem Sarısülük davasının seçilmesi; mağdurkatılanlar avukatı Kazım Bayraktar’ın deyimiyle, hukuksuzluğun en güzel örneği olarak belleklerde yer etmesi nedeniyledir. Çalışma kapsamında toplumda yer edinmiş veya tamamen görmezden gelinmiş diğer davalara da kısaca değinilmiştir. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının anlamları ve hukuk devleti için önemi anlatılmaya çalışılırken Türkiye’ deki sorunlar, uygulamalar üzerinde durulmuştur. Son olarak Ethem Sarısülük davası süreci anlatılmaya çalışılmış ve Avukat Kazım Bayraktar ile kısa bir söyleşi gerçekleştirilmiştir.

THE APPRAISAL OF ETHEM SARISÜLÜK CASE WITHIN THE SCOPE OF CONSITUTIONAL STATE PRINCIPLE AND JUDICIAL INDEPENDENCE ISSUE

Justice in Turkey has been in the heart of discussions for long. While some of the cases, having been ignored, have been particularly obscured, some have made overwhelming impression within the community. The issue of state officials’ being trialed, which has turned out to be a problem of domestic law in Turkey, has convicted the country plenty of times to pay compensation at European Court of Human Rights. The reason why Ethem Sarısülük case has been chosen as the subject of this article is, as the lawyer of victim Kazım Bayraktar has put it, that the given case will be remembered as the most stunning example of unlawfulness. Within the study, other cases that have gained importance in the society or disregarded entirely have been briefly mentioned. On the one hand, while the meanings of judicial independence and impartiality, and their significance for a state of law are being examined, on the other, the problems and practices in Turkey are being emphasized. Lastly, the process of Ethem Sarısülük case has been tried to be explained, and a concise interview with lawyer Kazım Bayraktar has been conducted.