Türkiye'ye Gelen Yabancı Turistlerin Çeşitli Özelliklerinin Grafiksel Kategorik Veri Analizi ile İncelenmesi

Turizm talebi açısından önemli faktörlerden biri olan yabancı turistler çeşitli özellikler itibariyle incelendiğinde; başka bir deyişle hangi ülkeden hangi nedenle ve hangi yıllar ve aylarda yabancı turistin geldiğini bilmek, özellikle ekonomik olarak yapılacak planlamada ve yatırımda önemli bir unsur olarak karşımıza çıkar. Bu çalışmada Türkiye'ye gelen yabancı turistlerin aylar-yıllar itibariyle sayıları, geliş nedenleri, milliyetleri ve seçilmiş ülkelerden gelen yabancı turist sayıları incelenmiştir. Konu ile ilgili değerlendirmelerde iki yönlü konten-jans tablolarından yararlanılmıştır. Bu amaçla, Sieve diyagramı ve ilişki grafiği yardımıyla grafiksel kategorik veri analizi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, aylar- Temmuz-Ağustos aylarının yoğun turist girişleri olduğu; Ocak-Haziran arasında genellikle beklenenden fazla turist geldiği gözlenmiştir. Turistler öncelikle gezi-eğlence amacıyla Türkiye'ye gelmekte ve ilk sırayı Alman turistler oluşturmaktadır. Sonuçların ileride turizm alanında yapılacak planlamalara zemin oluşturması önerilmektedir.

A Graphical Categorical Data Analysis for Some Characteristics of Foreigners Arriving Turkey

If the foreign tourists who are an important factors for tourism demand, are investigated according to some characteristics; Namely knowing them origin , travel purpose and month and year of travel will be useful factor specially for economical planning and investment purposes. In this study, tourists visiting Turkey are investigated according to the following characteristics; distribution to years and months, reasons of travel, their origin, and the number of tourists according to some countries. Furthermore; a graphical categorical data analysis, via Sieve diagram and association plot for two way contingency tables, for the given characteristics are also studied. These show that July-August period is busiest regarding the foreigners visiting Turkey as well as between January- June the arrival figures were generally higher. According to yearly data, foreigners generally visit Turkey for a having good time (fun and culture) and the Germans are visiting in the highest ratio among the other countries. It is advised that the results should be a background for researches in the field of tourism.

___

  • Bull, A. (1995). The Economics ofTravel and Tourism. Melbourne: Logman.
  • Canküyer, E. ve Aşan, Z. (2005). Parametrik Olmayan İstatistiksel Teknikler. Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Coşkun, İ. O. (2004). Turizm Politikası ve Planlanışı İçin En Uy­gun Talep Öngörü Yönteminin Belirlenmesi (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sos­yal Bilimler Enstitüsü.
  • Er, F.(2003). Açıklayıcı Veri Analizi. Eskişehir: Kaan Kitabevi.
  • Friendly, M. (2000). Visualizing Categorical Data. USA: Chapman & Hall, SAS Institute, Cary NC.
  • Güngör, İ. veÇuhadar, M. (2005). Antalya İline Yönelik Alman Turist Talebinin Yapay Sinir Ağları Yöntemiyle Tahmini, Ticaret ve Turizm Fakültesi Dergisi, (1): 84-98.
  • İçöz, M. ve Kozak, M. (1998). Turizm Ekonomisi. Ankara: Turhan Kitabevi.
  • Meyer D. ve diğ. (2005). vcd: Visualizing Categorical Data. R pac­kage version 0.9-7.
  • Kozak, N. ve diğ. (2000). Genel Turizm İlkeler ve Kavramlar. Anka­ra: Turhan Kitabevi.
  • Song, H. ve Witt, S. R (2000).TourismDemand Modelling and Fo­recasting, Modern Econometric Approaches. UK: ElsevierScience Ltd.
  • T.C Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü (2004). Türkiye İsta­tistik Yılığı.Ankara.
  • Wieslaw, A. ve Ryszard, W. (2005). Tourism in Scientific Research. Krakow. Rzeszow: Academy of Physical Education and University of Information Technology and Management.
  • Williams,A., M. ve Shaw, G. (1998). Tourism and Economic Deve­lopment. USA:John Wiley and Sons.
  • http://www.tursab.org.tr