KÜLTÜR ANLATIBİLİMİ: KARAYİP’LERDEN BİR TARİHİ ROMAN İNCELEMESİ: JULIA ÁLVAREZ’İN KELEBEKLER ZAMANI

Çağdaş Latin Amerika yazınının şekillenmesinde önemli etkisi olan askeri rejimler, demokrasi arayışları, göç ve sürgün gibi çeşitli kavramlar edebi eserlerde yoğun bir şekilde işlenmiştir. Dominik Cumhuriyeti’nde 1930’den 1961’e dek süren ve "Trujillato" olarak adlandırılan Rafael Trujillo’nun başkanlık döneminde yaşanan politik olayları arka planında yansıtan Julia Álvarez’in Kelebekler Zamanı adlı romanı ülkede toplumsal mücadelenin sembolü olan Mirabal kardeşlerin hikâyesini aktarır. Trujillo döneminde Dominik Cumhuriyeti’nden sürgün edilen ailesiyle birlikte ABD’ye giden Álvarez ülkesinde demokrasinin yerleşmesi için mücadele gösteren ve bu uğurda hayatını kaybeden Mirabal kardeşlere karşı hissettiği minnet duygusuyla anılan kardeşlerin yaşam öykülerini araştırmaya başlar ve hayatta kalan tek kız kardeşleri Dedé ile gerçekleştirdiği röportajlarla anlatısının temelini oluşturur. Trujillo döneminde toplumun yaşadıkları ve hangi olumsuzluklara maruz kaldıklarını Mirabal kardeşlerin bakış açısıyla sunan Dominik asıllı yazar ülkede umudun sembolü olan bu kardeşlere birer anlatıcı rolü vererek çok sesli bir anlatı dünyası inşa eder. Çoklu bakış açısıyla anlatılan dönemin tarihsel gerçeklikleri mikro anlatılar üzerinden okuyucuya sunulur. Böylece okuyucu, toplumun mağdur olanlarının sesinin doğrudan söyleme yansıtıldığı bir anlatı düzeyinde parçalı ve muğlak bir gerçeklikle muhatap olur. Bu bağlamda, ülkede patriarkanın güçlü temsilcisi olan Trujillo döneminde kadının toplumsal hayattaki yerinin de anlatıldığı romanda yazar tarihsel olguları yeniden yorumlayıcı tarih anlayışına dayanarak kurmaca zemine taşır. Bu makalede, kültür anlatıbilimin sağladığı kuramsal metodololojiden hareketle, Kelebekler Zamanı’nın içerik ve biçiminin bütünleşik açıdan ele alınması ve bu çerçevede analiz edilmesi amaçlanmaktadır.

CULTURAL NARRATOLOGY: ANALYSIS OF AN HISTORICAL NOVEL FROM CARIBBEANS, JULIA ÁLVAREZ’S “IN THE TIME OF BUTTERFLIES”

There exist various concepts such as military regimes, the search for democracy, migration and exile, which have had a crucial impact on the shaping of contemporary Latin American literature, and these issues have been intensively covered in literary works. Julia Álvarez’s in the Time of the Butterflies, which reflects the political events that took place in the Dominican Republic during the presidency of Rafael Trujillo, the so-called Trujillato, from 1930 to 1961, tells the story of the Mirabal sisters, the symbol of social struggle in the country. Álvarez, who went to the United States with her family exiled from the Dominican Republic during the Trujillo era, begins to research the life stories of the Mirabal sisters, who fought for the establishment of democracy in their country and lost their lives for this cause, and forms the basis of her narrative with interviews with Dedé, their only surviving sister. The Dominican author, who presents what the society went through during the Trujillo era and what adversities they were exposed to from the perspective of the Mirabal sisters, constructs a polyphonic narrative world by giving these sisters, who are the symbols of hope in the country, the role of narrators. The historical realities of the period told from multiple perspectives are presented to the reader through micro-narratives. Thus, the reader deals with a fragmented and ambiguous reality at a narrative level where the voices of the victimized members of society are directly reflected in the discourse. In this context, in the novel, in which the place of women in social life during the Trujillo period, which is the strong representative of patriarchy in the country, is also described, the author carries historical facts to the fictional ground based on the reinterpretative understanding of history. This article aims to analyze the content and form of In the time of the Butterflies from an integrated perspective, based on the theoretical methodology provided by cultural narratology.

___

  • Akbulut, F., & Çağlakpınar, B. (2019). Aidiyetsiz Kahramanlar: Milan Kundera’nın Bilmemek Romanında Çoksesli Anlatı. Litera: Journal of Language, Literature and Culture Studies, 2,159-176.
  • Álvarez, J. (1995). En el tiempo de las mariposas. (R. C. Picazo, Çev.) Buenos Aires: Editorial Atlántida.
  • Fulda, D. (2014). Historiographic narration. J. C. Peter Hühn içinde, Handbook of Narratology (s. 227-240). Berlin, München, Boston: De Gruyter.
  • González, M. (2004). La mujer como heroína contra la represión en dos novelas contemporáneas: “En el tiempo de las mariposas” de Julia Álvarez y “Treinta años” de Carmen Boullosa. Actas del XIV Congreso de la Asociación Internacional de Hispanistas (s. 233-238). New York: Juan de la Cuesta.
  • Hartner, M. (2014). Multiperspectivy. Handbook of Narratology (s. 353- 363) içinde, Berlin, London: De Gruyter.
  • Ibarra, C. F. (2010). Dictaduras, tortura y terror en América Latina. Bajo el volcan, 2(3), 53-74.
  • Kadıköylü, N. (2021). El Señor Presidente ve La Fiesta del Chivo Adlı Romanların Oluşumcu Yapısalcı Analizi. Folklor Edebiyat, 1139-1162.
  • Mchale, B. (1992). Constructing Postmodernism. New York: Routledge. Mullan, J. (2006). How Novels Works. Oxford: Oxford UP.
  • Nava, L. J. (2015). El papel de la mujer durante la dictadura En el tiempo.
  • M. E. Domínguez (Ed.), Violencia, degradación, encierro. La poética de José Revueltas içinde (s. 177-192), Toluca: Universidad Autónoma del Estado de México.
  • Nünning, A. (2004). Where historiographic metafiction and narratology meet: Towards an applied cultural narratology. Style 38(3), 352-374.
  • Obaid, A. N. (2016). “Multiperspectivity in William faulkner’s As I Lay Dying and Orhan Pamuk’s My Name is Red. Book of Proceeding (s. 297-305). Erbil: Ishik Universty.
  • Özcan, E., & Eğribel, U. (2014). Post Söylemler ve Tarihin Değersizleşmesi. Tarih ve Uygarlık Istanbul Dergisi, 5, 7-20.
  • Schonfield, E. (2009). Moonstone and ‘Mondgebirge’: Exile and Identity in. G. Dirk, Wilhelm Raabe: Global Themes –International Perspectives içinde, (s. 138-148). London: Legenda.
  • Sirias, S. (2001). Julia Alvarez: A Critical Companion. ABD: Greenwood Publishing Group.
  • Swanson, P. (2008). Latin American Fiction. A Short Introduction. United Kingdom: Blackwell Publishing Ltd.
  • Yazıcı Çangur, M. (2020). Gabriel García Márquez’in “Kırmızı Pazartesi” Adlı Romanında Toplumun Şuçla Olan İlişkisi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi , 60(2), 856-872