GASTRONOMİ TURİZMİ KAPSAMINDA BULGARİSTAN GÖÇMENLERİNİN YEMEK KÜLTÜRÜ

Hayatın devamını sağlayan beslenme alışkanlığı günümüzde farklı şekillerde boyut kazanmıştır. Doyumun yeni hazzı farklı, değişik lezzetleri tatmak deneyimlemek veya yapılışını görmek, izletmek şeklinde gerçekleşmiştir. Bu anlamda gastronomi bilim olarak eskilere dayansa da turizm çatısı altında değerlendirilmesi yeni bir buluştur. Ülkemizde her bölgenin kendine has yöresel tatları bulunmaktadır. Ülkenin farklı yerlerine yerleşen Bulgaristan göçmenleri ise bu zengin lezzet mozaiğinin yalnızca bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu bağlamda ele alınan araştırmanın temel amacı, Antalya ilinde yaşayan Bulgaristan göçmenlerinin zengin yemek kültürünü kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarmak ve gastronomi turizmi kapsamında değerlendirerek Bulgaristan göçmen mutfağının önemini ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemi benimsenerek, kartopu örnekleme yoluyla Antalya ilinde yaşayan Bulgaristan göçmenleriyle yüz yüze görüşmeler yapılmış ve göçmenlere ait yemek kültürüne ilişkin çalışmalar taranmış, betimsel ve içerik analizi yapılmıştır.  Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, yöre bazında birçok yemek çeşidi ve yapılışı benzer olarak Bulgaristan göçmenleri tarafından bilinmekte ve yapılmaktadır. Kimi yörelerde aynı malzemeyle yapılan yemekler farklı adlandırılmıştır. Araştırma süresince genç neslin yöresel yemekler konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığı, daha çok üçüncü yaş grubuna ait bireylerin göçmen mutfağına hakim olduğu ve bu yöresel yemekleri torunlarına yaptığı araştırmanın bir diğer sonucudur. Bu mutfağın gastronomik açıdan bilinmesi ve menülerde yer alması gastronomi turizmi bakımından ülkemizin yararına olacaktır.

CEND CITY AND MONGOL HEGEMONY

___

  • 1. Gilbert, E. (2006). Eat, Pray, Love. Penguin Books Limited, A Penguin Random House Company, England.
  • 2. Artun, E. (2007). “Güney-Doğu Avrupa’da Osmanlı ve Osmanlı SonrasıTürkUygarlıklarının Öteki Uygarlıklara Halk Kültürü yönünden Karşılıklı Etkileşimi”,Uluslararası Güneydoğu Avrupa Türkoloji Sempozyumu, Zagreb.
  • 3. Kahraman C., Güneş, İ. ve Kahraman, N. (2017). 1989 Göçü Sonrası Bulgaristan Göçmenlerinin Yemek Kültüründeki Değişim. Göç Dergisi, 4 (2): 227-245.
  • 4. Bibina, Y. (2012). “Kuhnya: Ot kjufteto do Bulamaça”, Turtsite v Bulgaria- İstoria, Traditsiii Kultura, Vagabond Media, Sofya.