Nikaia Kent Sikkelerinde Romanizasyon ve Roma Propaganda Etkisi

Bu makale, Bithynia Bölgesi’nde yer alan Nikaia kentinin Roma İmparatorluk Dönemi sikkelerini ele almaktadır. Bu süreçte darp edilen sikkeler, Romanizasyon ve Roma Propagandası bakımından değerlendirilmektedir. Böylelikle sikke betimleri ve lejantlar incelenerek dönem dahilinde hangi konuların ön plana çıktığı izlenebilmektedir. Çalışmada, MÖ 1. yy.’dan başlayarak Nikaia’nın kent sikkelerinde Roma etkilerinin yansıdığı başlıklar kronolojik açıdan sıralanmaktadır. Dea Roma ile başlayan bu etkileşim, aynı yüzyıl dahilinde Hera-Iuno Lanuvia ve sella curulis betimleriyle devam etmektedir. MÖ 1. yy.’da bu etkileşim az sayıda örneklerle temsil edilmektedir ancak MS 1. yy. itibariyle Roma etkili repertuvarın genişlediği anlaşılmaktadır. Roma imparatorluk kültü bağlamında Bithynia Koinon’u sikkeleri başlı başına bir grubu temsil etmektedir. Bu sikke grubunun yanı sıra lituus, altar, capricornus ve kartal, Roma sembolleri olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca Securitas ve Pax personifikasyonları, Mars Ultor ve Zeus Lidaios-Litaios kültleri sikke betimlerinde kullanım görmüştür. Roma propagandası bakımından bolluk-bereket, agon, muzaffer Roma imparatorları ve signum militare betimlerinin Nikaia’daki örnekleri sunulmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

Bithynia, Romanizasyon, Nümismatik

___

  • Abbasoğlu, H. – İ. Delemen 2004. “Antik Ni-kaia’dan Günümüze Kalanlar.” I. Akbaygil – H. İnalcık – O. Aslanapa (ed.), Tarih Boyunca İznik. İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları, 189-197.
  • Arends, M. J. F. 2009. “Homeros’dan Hobbes ve Ötesine: “Güvenlik” Kavramının Avrupa Geleneğindeki Boyutları.” Uluslararası İlişkiler 22/6:3-33.
  • Arslan, H. 2021. “Tarihsel ve Teorik Perspek-tiften Güvenlik: Asfalia, Securitas ve Modern Dönem Bağlamında Kavramsal Çerçeve.” Idea Studies 28/7:1-11. DOI: 10.26728/ide-as.339Artuk, C. 1960. “Nikaia (İznik) Şehrinin İsim ve Unvanları Hakkında.” V. Türk Tarih Kongresi (12-17 Nisan 1956). Ankara, 310-317.