Asklepios “Nea Paphos-Alexandria-Trier Tipi” İçin Replik Önerisi: Kremna Asklepiosu

Pisidia Bölgesi kentlerinden olan Kremna’da 1968 ve 1969 yıllarında bölge halkı tarafından yapılan kaçak kazılar sırasında bir grup heykeltıraşlık eser bulunarak satın alma yoluyla Burdur Müzesi’ne getirilmiştir. Çalışmamıza konu olan Asklepios heykeli de bu eserler arasında yer almaktadır. Kentte ortaya çıkarılan üstün nitelikteki bu heykeltıraşlık eserler, sonraki süreçte bir kurtarma kazısı yapılması ihtiyacını doğurmuş ve 1970 yılında, J. İnan başkanlığında kısa süreli bir kazı çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar sırasında açığa çıkarılan heykel altlıkları sayesinde, heykellerin büyük bir kısmının “Q Yapısı” olarak adlandırılan yapıdan çıkarıldıkları tespit edilebilmiştir. Söz konusu eserler arasında Asklepios heykeli de bulunmaktadır. Gerçekleştirilmiş olan kurtarma kazısına dair sonuç raporunda ilk kez bilim dünyasına tanıtılan Asklepios heykeli ile ilgili günümüz verileri ışığında yapılan yeni değerlendirmeler ve öneriler makalenin konusunu oluşturmaktadır.

___

  • Aulock, H. von 1979. Münzen und Städte Pisidiens, Teil II. IstMitt, Beiheft 22. Tübingen: Ernst Washmuth Verlag.
  • Bayram, F. – A. Özme (ed.) 2008. Afyonkarahisar Müzeleri ve Ören Yerleri. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Aşir, C. 2021. Romanizasyon Politikası Kapsamında Kremna Sikkeleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü: Bursa.
  • Bean, G. E. 1970. “Kitabeler”, TürkArkDerg 19.2: 99-102.
  • Bieber, M. 1957. “A Bronze Statuette in Cincinnati and Ist Place in the History of the Asklepios Types”, PAPS 101: 70-92.