Çokuluslu ekiplerde kültürel farklılıklar ve yönetimi

Çokuluslu ekiplerin etkinliği ve verimliliği açısından, ekip üyelerinin mensubu oldukları ülkelere ait kültürlerin öne çıkan özelliklerinin bilinmesi, olası kültürlerarası çatışmaların öngörülmesi ve çözümüne yönelik önlemler alınması, organizasyonda kültürel farkındalığın yerleştirilmesi ve örgüt kültürüyle uyumlaştırılması gibi konularda bir takım politika, uygulama ve kuralların geliştirilmesi gereklidir. Gittikçe artan önemine karşılık, çokuluslu ekipler ile kültürel farklılıkları bir arada ele alan araştırmalar nicelik açısından çok yetersizdir. Marmaray projesi kapsamında gerçekleştirilen bu araştırmayla, çokuluslu proje ekiplerinin yönetimine ilişkin bilgi birikimine katkıda bulunulması ve çokuluslu ve çok kültürlü ekiplerin yönetim sorumluluğunu taşıyanların politika, kural ve uygulamalar geliştirebilmeleri için somut öneriler sunulması amaçlanmaktadır. Araştırma neticesinde ulaşılan belli başlı bulgular arasında Marmaray proje ekibinin Güdümlü Füze modeline uygun özellikler sergilediği, kültürel farklılıklara yönelik eğitimlere gereksinim olduğu, ekip üyelerine yönelik sosyal aktivitelerin arttırılması gerektiği ve daha etkin bir liderliğe ihtiyaç duyulduğu vardır.

Management of cultural differences in multinational teams

Assurance of efficiency and productivity of multinational teams necessitates policies, rules, and procedures covering underlying characteristics of team members’home country cultures, potential cross-cultural conflicts and their solutions, cultural awareness in the organization, and harmonization mechanisms for different cultures with the organizational culture, etc. In spite of ever-increasing importance, studies addressing multinational teams and cultural differences simultaneously are insufficient in quantity. This study aims to contribute to the literature on management of multinational project teams and to make suggestions for people who are in charge of managing multinational and multicultural teams to develop policies, rules, and procedures. Among the underlying findings are; the Marmaray Project team has demonstrated characteristics that can be explained by “Guided Missile” model, a need for training programs related to cultural differences, need for social activities for team members, and a need for more effective leadership.

___

  • Connerly, M.L. ve Pedersen, P.B. (2005). Leadership in a Diverse and Multicultural Environment. USA: Sage Publications.
  • Deresky, H. (2002). International Management: Managing Across Borders and Cultures. New York: Prentice Hall.
  • Düren, Z. (2007). 2000’li Yıllarda Yönetim. İstanbul: Alfa Yayınları.
  • Earley, C. ve Gardner, H. (2005). Internal Dynamics and Cultural Intelligence in Multinational Teams. Managing Multinatinal Teams: Global Perspectives. (Ed: D.L.Shapiro vd). USA: Elsevier. 3-31.
  • Erdem, R. (2007). Toplumsal Kültürün Örgüt Kültürüne Yansımaları. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları
  • Fergeson, L. (2008). Çok Kültürlülüğe Giriş. Future Worlds Center. (Ed: Y. L. Nicoisa). Kıbrıs
  • Hampden-Turner, C. ve Trompenaars, F. (1998). Küresel İşYyönetimi ve Kültürel Çeşitlilik.. Çeviren: Zülfü Dicleli. İstanbul: Anadolu Grubu Yayınları No: 4.
  • Hays, R. ve Korth, C. (1972). International Business and Introduction to the World of the Multinational Firm. New York: Printice-Hall Inc.
  • Hodgetts, R.M. - Luthans, F. - Doh, J.P. (2006). International Management: Culture, Strategy, and Behavior. (6. Basım). Boston: McGraw-Hill.
  • Humpries, M. ve Grice, S. (1995). Equal Employment Opportunity and The Management Of Diversity. Journal of Organisational Change, 8, 17-32.
  • Levi, D. (2007). Group Dynamics for Teams. California: Sage Publications.
  • Moran, R.T., Haris, P.R. ve Moran, S.V. (2007). Managing Cultural Differences. (7. Baskı). Oxford: Elsevier.
  • Rodrigues, C.A. (2009). İnternational Management: A Cultural Approach. USA: Sage Publications.
  • Shneider, S.C: ve Barsoux, J.L. (1997) Managing Across Cultures. Great Britain: Prentice Hall Europe.
  • Sürgevil, O. ve Budak, G. (2008). İşletmelerin, Farklılıkların Yönetimi Anlayışına Yaklaşım Tarzlarının Saptanmasına Yönelik Bir Araştırma. DEÜ, SBE Dergisi, Cilt 10, Sayı 4, 2008.
  • Thomas, D.C. (2008). Cross-cultural Management: Essential Concepts. (2. Basım). Los Angeles: Sage Publications.
  • Trompenaars, F. ve Hampden-Turner, C. (1998). Küresel İş Yönetimi ve Kültürel Çeşitlilik.. (Çev: Z.Dicleli). İstanbul: Anadolu Grubu Yayınları
  • _________ MARMARAY „Asrın Projesi“ (http:// www.marmaray.com.tr. Erişim tarihi: Mart 2009).