A Brief History of European Antiquarianism Until the 18th Century

Antik eserlere sahip olmak ve onları uygun şartlarda sergilemek, zenginlik ve güçlülüğün de bir göstergesi olarak, yüzyıllardır insanlar için oldukça cazip olmuştur. Günümüzde de koleksiyonculuk geçmişindeki anlamından fazla bir şey kaybetmeden, hatta daha da artarak, cazibesini korumaya devam etmektedir. Bu makalede klasik çağlardan başlayan bu ilginin Ortaçağ ve Rönesans döneminde aydınlanma çağıyla ve coğrafi keşiflerle beraber ivme kazanması irdelenerek, on sekizinci yüzyıla kadar olan dönem içerisinde antik eser koleksiyonculuğunun tarihi kronolojik olarak örneklerle değerlendirilmektedir.

Avrupada Antikacılığın 18. Yüzyıla Kadar Kısa Bir Tarihçesi

It has been the source of attraction as a sign of richness and power for people throughout history to own antiquities and exhibit them in convenient conditions. Today the yearning for such a collection, without losing its meaning as in the past and even with an increasing trend, still continues to keep its charm. Thus, this article not only focuses upon how this interest gained acceleration with the emergence of Enlightenment and Geographical discoveries during the period of the Middle Ages and Renaissance, but it also examines chronologically the history of collecting antiquities until the eighteenth century by giving examples.

___

  • Archibald, Z. Ancient Greeks. London: Quarto, 1991.
  • Bahn, P. G. (ed). The Cambridge Illlustrated History of Arhaeology. Cambridge: Cambridge University Press, 1996.
  • Greenfield, J. The Return of Cultural Treasures. London: Cambridge University Press, 1989.
  • Haskel E, and Penny N. Taste and the Antique. The Lure of Classical Sculpture 1500-1900. London: Yale University Press, 1981.
  • Hooper-Greenhill, E. Museum and Shopping of Knowledge. London: Routledge, 1992.
  • Hudson, K. Museum of influence. Cambridge: Cambridge University Press, 1997.
  • Macgregor, A. Collectors and collections of rarities in the sixteenth and seventeenth centuries. In Macgregor, A.(ed.), Tradescant's Rarities. Oxford: Clarendon Press, 1983.70-97.
  • Tail, S. The Places of Discovery. London: Quiller Press, 1989.
  • Wittlin, A. S. The Museum. Its History and its Task in Education. London: Routledge and Kegan Paul, 1949.