SAĞLIK ÇALIŞANLARININ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİNE KARŞI TUTUMLARI İLE TEKNOLOJİ ÖZ-YETERLİĞİ DÜZEYLERİNİN İŞGÜCÜ DEVRİNE ETKİSİ: GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ÖRNEĞİ

Öz Gaziantep ilinde yer alan Gaziantep Üniversitesine bağlı Şahinbey Uygulama ve Araştırma Hastanesinde görev yapan sağlık personelinin bilgisayar teknoloji-sine karşı tutumları ile öz yeterliliklerinin, iş devri üzerinde etkilerini belirlemek ve sonuçlar doğrultusunda öneriler geliştirmek amacıyla planlanmış olan bu araştırma, 262 hastane personelinin katılımı ile gerçekleşmiştir. Araştırmanın amacı teknolojinin sağlık personeli üzerinde yarattığı psikolojik etkileri irdelemek ve bu etkilerin sağlık personelinin teknolojik değişimlere karşı uyum gösterememesi sonucu işten ayrılmak isteme yönünde bir tutum oluşturup oluşturmadığını inceleyerek, bu durumun öz yeterlilikle aşılıp aşılamayacağını tespit etmektir. Sonuç olarak personelin bilgisayar teknolojisine karşı tutumlarının genel olarak olumlu olduğu; tespit edilmiştir. Öz yeterlilik algısı yüksek olan personelde teknoloji korkusunun daha az olduğu görülmüştür. Teknofobinin iş devrine etkisinin ise farklı boyutlarda olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Teknofobi, İşgücü Devri

___

  • Allen, David; Bryant, Philip; Vardaman, James. (2010), “Retaining talent: Replacing misconceptions with evidence-based strategies”, Academy of Management Perspectives, Vol. 24 No. 2: 48–64.
  • Gilbert, D., Lee-kelley, L., ve Barton, M. (2003), “Technophobia, Gender İnfluences and Consumer Decision-Making Fortechnology-Related Products” Published in European Journal of Innovation Management, Vol. No.6:253-263.