PAZARLAMA .FAALİYETLERİNİN FİRMA SATIŞLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: EKONOMETRİK ANALİZ

Öz Bu çalışmada pazarlama faaliyetlerinin işletmenin net satışları üzerindeki etkisi ampirik hir şekilde incelenmiştir. Bu amaçla İMKB'ye kayıtlı 178 adet firmanın 1996 yılma ait verilerinden yararlanılmıştır. Regresyon denklemindeki, satış ve dağıtım giderleri, pazarlama faaliyetlerini doğırudan temsil eden değişkenler; yoğunluk, çalışan sayısı ve genci yönetim giderleri ise kontrol değişkenleri olarak modelde yer almışlardır. Çalıştırılan regresyon denklemi ile pazarlama faaliyetlerinin işletmenin net satışları üzerinde beklenen pozitif etkisi kanıtlamnıştır.

___

EREN, E., İşletmelerde Stratejik Planlama ve Yönetim, Cilt 1., Yenilenmiş 3. Baskı, İstanbul, 1990. GREENE H. W. (1993), Econometric Analysis, USA, Macmillan Puplishing Company.

GRIFFITH E.W., HILL C.R. arıd JUDGE G. G. ( 1993), Learning and Practicing Econometrics, Singapore, John Wiley & Sons lnc.

GUAJARATI N.D. (1995), Basic Econometrics, Singapore, McGraw-Hill, Inc.

IMKB, 1997, Şirketler Yıllığı, Clt I, II, İstanbul.

OLUÇ, M., "Satış Tutundurma veya Satış Özendirme", Pazarlama Dünyası, Araştırma/Teori/Teknik/Araştırma/Uygulama, Yıl:3, Sayı:18,(Kasım-Aralık 1989) ss.3-14.

PINDYCK R. and RUBINFELD L. D. (1981), Econometric Forecasts ,USA, McCraw-Hill Puplishing Company.

RAMANATHAN R. (1992), Introductory Econometrics with Application, USA, The Dryden Pressi Harcourt Brace Jovanovich College Publishers.

ŞENUSLU, U, S., Üretim Pazarlama Satış, İstanbul, 1993.

ŞENUSLU, U, S., Üretim Marka Tüketici, İstanbul, 1995.