İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE İDARİ DESTEK BİRİMİ OLMAKTAN STRATEJİK ORTAKLIGA GEÇİŞ

Öz Geleceğin rekabet ortamı insan kaynakları yönetimini stratejik bir iş ortağı (partneri) ve temel bir karar verici olarak görecektir. Geleneksel personel yönetiminin aksine insan kaynakları yönetimi (İKY)'nin gelecekteki rolü, yüksek nitelikli insanlar sağlayarak ve etkili bir stratejik plan geliştirmede hat yöneticilerine yardım ederek bir şirketin rekabet avantajı sağlamasına katkıda bulunacaktır. İKY idari bir destek fonksiyonu olmaktan iş stratejilerini planlamada ortak olma (partner olma) yönünde değişmek zorundadır. Bu değişim, İKY fonksiyonunun bir şirketin kazancını olumlu şekilde etkileyecek stratejik bir iş ortağı olmasını gerektirir. Bunu yapmak için, insan kaynakları (İK) yöneticilerinin küresel iş ortamında çalışma becerileri kazanmaları, düşünme ve problem çözme alanlarında hat yöneticileriyle ortak hareket edebilmek için iş ortamını ve çevresini çok iyi bilmeleri gerekir.

___

  • Cabrera, Elizabeth F.; Bonache, Jaime. "An Expert HR System for Aligning Organizational Culture and Strategy." Human Resource: Planning, March 1999, Vol: 22, s. 51.
  • Cherrington, David J. The Management of Human Resource. Fourth edition, Prentice Hall, 1995.
  • Lepak, David P.; Snell, Scott A. "Virtual HR: Strategic Human Resource Management in the 21 st Century." Human Resource Management Review, Fall, 1998, Vol: 8, s. 215-229.
  • Miner, John B.; Crane, Danald P. Human Resource Management. The Strategic Perspective. Harper Collins College Publishers, 1995.
  • Mueller, Frank. "Human Resources As Strategic Assets: An Evolutionary Resource-Based Theory." Journal of Management Studies, Nov., 1996, Vol: 33, s. 757-785.
  • Rowden, Robert W. "Potantial Roles of the Human Resource Management Professional in the Strategic Plannig Process. Sam Advanced Management Journal, Summer 1999, Vol: 64, s. 22-28.
  • Shurtleff, Timothy L. "Strategic Dilemmas for HR" Employment Relations Today, Winter 1999, V: 25, s. 13-20.
  • Tokesky, George C.; Komides, Joanne F. "Strategic HR Management is Vital." Personnel Journal, Dec. 1994, Vol: 73, s. 115-117.
  • Wooten Kevin, C. "A Strategic Human Resource Management Model for Restructuring in Healthcare Organizations." Hospital Topics, Winter, 1996, Vol: 74, s. 10-15.