BİLGİSAYARLI OTEL YÖNETİM SİSTEMLERİNDE MUHASEBE PAKET PROGRAMININ YERİ VE GELİRLER İÇİN UYGULAMA ÖRNEGİ

Öz Otel işletmelerinde hedeflenen karlılığa ulaşmada bilgisayar sistemlerin­de de yararlanılması gerekmektedir. Birbiri ile entegre olmuş otel bilgisayar sistemleri yöneticilere ön büro ve arka büroda yürütülen işlemleri izleme ve kontrol etmede büyük kolaylıklar sağlar. Oteldeki bilgisayar sistemleri "bilgi­sayarlı otel yönetim sistemi" olarak da isimlendirilmektedir. Bir otelin bilgisa­yarlı yönetim sistemi otelin değişik departmanlarında kullanılan çok sayıdaki bilgisayar sistemlerinin ve otomasyon ünitelerinin toplamıdır. Eğer bu çok sa­yıdaki bilgisayar sistemi ve otomasyon ünitesi birbiri ile bağlantılı çalışabili­yorsa, otelin yönetim sisteminden sağlanacak fayda o derecede artacaktır. Otellerde birden fazla gelir merkezi vardır. Gelir merkezlerinde ortaya çıkan gelirler öncelikle önbüroda toplanır ve muhasebeleştirilmek üzere muhase­be departmanına aktarılır. Bu çalışmada bilgisayarlı otel yönetim sisteminin otel gelirlerinin ,izlen­mesi, kaydedilmesi ve kontrolüne etkileri ortaya konmaya çalışılmıştır. lstan­bul'da faaliyete bulunan beş yıldızlı bir otelin bilgisayarlı otel yönetim siste­minin çalışma şekli incelenmiştir. Muhasebe modülü ve diğer modüllerin iliş­kileri gelirler açısından ele alınmıştır. Sonuç olarak gelişmiş ve birbiri ile bağ­lantılı çalışan modüllerden ve ünitelerden oluşan otel yönetim sisteminin sağ­layacağı faydalar belirlenmeye çalışılmıştır. Nowadays, it is necessary for hotel to use computer system to reach the profit level which is aimed. A fully integrated hotel computer system provi­des management with an effective means with which to monitor and control many front office and back office activities. A hotel computer system is also called a property management system. A property management system is consist of many computerized systems which are used in the variety of ho­tel departments. lf these sub systems are interfaced with each other, the be­nefits of system will be increased. The hotel income is gained in many pro­fit centers. it is combined in front office and sent to accounting department for the process of booking. in this article, we have studied the potential effects of property manage­ment sy????tems to monitor, book and control of hotel income. One of five star hotel in lstanbul is taken to examine how the hotel property management works. The perspective of income, accounting module and the other modu­le relations are discussed. At the end of article, we have discussed the be­nefits of well developed and integrated property management system.
Anahtar Kelimeler:

Turizm işletmeciliği

___

  • ÇETİNER, Ertuğrul. Konaklama İşletmelerinde Muhasebe Uygulamaları, 3. Basım, Gazi Kitabevi, Ankara, 2002.
  • EMEKSİZ, Murat. Beş Yıldızlı Otel İşletmeleri İçin Getiri Yönetimi Uygulama Modeli, Anadolu Üniversitesi Yayınları no.1337, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Yayınları No.04, Eskişehir, 2002.
  • GÜVEN, Mevlüt. Turizm İşletmeleri ve Muhasebe Uygulamaları, TÜRMOB Yayınları: 89, Sirküler Rapor Serisi: 25, Ankara, 1999.
  • KASAVANA, Michael L. ve CAHILL, John J., Managing Computers in the Hos­pitality lndustry, Educational lnstitute of the American Hotel & Motel Association, Michigan, 1987.
  • KAVAL, Hasan. Konaklama İşletmeleri Muhasebesi, Yaklaşım Yayıncılık A.Ş., Ankara, 1994.
  • NEBEL, Eddystone C., Managing Hotels Effectively, Van Nostrand Reinhold, New York, 1991.