ALTERNATİF ÜRETİM YÖNETİMİ OLARAK EKOLOJİK (ORGANİK) TARIM: TÜRKİYE İÇİN BİR DEGERLENDİRME

Öz Tarım sektöründe, gelişen cevre bilinci içerisinde, insanı, hayvanı ve do­ğayı korumak amacıyla, tarım ürünleri ekolojik üretim yöntemiyle üretilmekte ve tüketici de bu ürünleri tüketmeyi tercih etmektedir.Türkiye'de son zaman­larda dışarıdan gelen talepler doğrultusunda ekolojik tarım üretimini arttırma cabası içerisine girerek tarım ürünleri ihracatında önemli bir yer almayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada; öncelikle ekolojik tarımı açıklayıcı bilgiler verilerek bu yöntemin amaçları belirtilmiştir.Ekolojik tarımın dünyadaki gelişiminden bah­sedilerek, Türkiye'deki uygulama süreci ve ilkeleri incelenmiş.Türkiye ekono­misindeki önemi vurgulanarak ihracattaki payı ve bu payın arttırılması için nasıl bir yöntem uygulanması gerektiği önerileri getirilmiştir. Due to increased environmental awareness, to protect human beings, animals and nature, agricultural products are produced in ecological met­hods and consumers prefer these products. As a consequence of the la­test demand from the third countries, Turkey is in the progress of incre­asing its ecological production, aiming to take an important place in agri­cultural exports. in this study; primarily information has given about ecological agricul­ture and its targets are indicated. Explaining its development ali around the world, the application process and guidelines in Turkey has been analysed. The importance of the ecological agriculture in Turkish economy has been stressed. Some recommendations has been put forward tor increasing its share in Turkish export market after defining the share in present.

___

AKSOY, Uygun. "Ekolojik Ürünler İşlenerek İhraç Edilmeli", Ekonomik Forum, Y.9, S.7, s.43, 2002.

ALTINDİŞLİ, Ahmet. "Ekolojik (Organik.Biyolojik) Tarım", Tigem Dergisi, S.80, 2002a. ALTINDİŞLİ, Ahmet. "Ekolojik Tarımın İlkeleri ve Uygulanması", Tigem Dergi­si, S.80, (2002b).

DOGANAY, Ünal. "Organik Tarım / Organik Gıda", Hasad, Ağustos, 2001.

ER, Celal. "Organik Tarım Bir Lüksmüdür?", Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Der­gisi, S.149, s.8, 2002.

EŞİYOK, Dursun. "Ekolojik Tarım ve Sebze Yetiştiriciliği", Gıda, Şubat YILDIRIM, Ali Ekber. "Ekolojik Tarımda Yeni Fırsatlar", Ekonomik Forum, Ağustos, S.7, s.41, 2003.

http://www.izmir-tarim.gov.tr/solsutun/ekotar/ekoks.htm

http://www.izmir-tarim.gov.tr/solsutun/ekotar/ekoturk.htm

http://www.tigem.gov.tr/guncel/organiktarim.asp

http://www.aresenerji.com/info_articles01_09.html

http://www.tarim.gen.tr

http://www.tigem.gov:tr.