Samsun İlinde Faaliyet Gösteren Fındık Harman Makinaları İmalat Sanayinin Sorunları ve Çözüm Önerileri

Samsun’da faaliyet gösteren fındık harman makinası imalatı yapan işletmelerin sorunları ve çözüm önerileri bu çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Araştırma verileri, anket yöntemiyle, tam sayım yapılarak elde edilmiştir. Hazırlanan anket formları, belirlenen 12 işletmeye gidilerek, yönetici ve çalışanlarla karşılıklı görüşmeler yoluyla gerekli bilgi ve veriler elde edilerek doldurulmuştur. Anket kapsamında, fındık harman makinası imalatçılarının alet ve makina varlığı, mevcut üretim ve teknik kapasiteleri, sermaye ve ham madde durumları, enerji tüketimleri, üretim şekilleri, pazarlama imkanları ile karşılaştıkları sorunlar ele alınmıştır. Anket formları, verilen bilgi ve gözlemlere dayalı olarak doldurulmuştur. Çalışmada elde edilen veriler 2022 yılı imalat dönemini içermektedir. Elde edilen anket sonuçlarına göre; imalatçı firmaların mevcut üretim durumu bölgenin ihtiyaç duyduğu fındık harman makinası gereksinimini yeterli düzeyde karşıladığı, destek ve hibe konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları belirlenmiştir. Ayrıca, imalatçı firmalar üretim işlerinde yeterli düzeyde ve kalitede kalifiye eleman bulamadıklarını bildirmişlerdir. Bu amaçla, yetişmiş elemanların teknik bilgi ve beceri yönünden eğitilmeleri, bununla birlikte firmaların girişimci ve yenilikçi yönlerini geliştirebilmeleri için bilgilendirilme yapılarak teşvik edilmesi gerekmektedir.

___

  • Altuntaş, E., Öğüt, H., Taşer, Ö. F., 1997. Ülkemizin coğrafik bölgelerine göre tarımsal mekanizasyon durumu, Tarımsal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi, (s. 68-75). Tokat.
  • Artan, S., 2016. Söke ilçesindeki tarım makineleri imalatçılarının yapısal durumunun ve sorunlarının belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Ana Bilim Dalı, Aydın.
  • Aybek, Ali., Arslan, S., Korlaelçi, M., 2001. Kahramanmaraş ilinde tarım alet ve makineleri imalatı yapan işletmelerin profili ve beklentileri. Fen ve Mühendislik Dergisi, (C 4, S 2).
  • Ayfer, M., Uzun, A., Baş, F., 1986. Türk fındık çeşitleri. Karadeniz Bölgesi Fındık İhracatçıları Birliği, Giresun.
  • Bayhan, A. K., Yaşlı, O., Gökdoğan, O., 2007. Isparta ilindeki tarım alet-makine üretimi yapan firmalar ve sorunları. Tarımsal Mekanizasyon 24. Ulusal Kongresi, (s. 79-85). Kahramanmaraş.
  • Bayraktar, A., 2007. İzmir, Manisa, Aydın ve Balıkesir illerinde küçük ve orta ölçekli tarım makineleri imalatçılarının durumu sorunları ve çözüm önerileri, Ege Üniversitesi Tarım Makinaları Ana Bilim Dalı, İzmir.
  • Beyhan, M.A., Tekgüler, A., Yıldız, T., Sauk, H., 2008. Investigation of the performance of a hazelnut husker design used in Turkey. 103 (2009) 159–166, Biosystems Engineering.
  • Can, E., 2010. Polatlı İlçesinde Tarım makineleri imalat durumu, sorunları ve çözüm önerileri. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Çakmak, B., 1999. Yerli yapım bazı tarım makinelerinde malzeme bakımından kalite kavramı ve kalitenin iyileştirilmesi üzerinde bir araştırma. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Bölümü. İzmir
  • Çalışkan, H., 2011. Konya’da tarım makineleri imalat sanayisi. 1. Konya Sempozyumu, (26-27 Kasım). Konya.
  • Demir, L., İ. K. Tunçer., V. Kirişçi., C. Elmas., 1995. Kahramanmaraş ilindeki tarım makineleri imalatçıları ve sorunları. Tarımsal Mekanizasyon 16. Ulusal Kongresi, (s. 25-34). Bursa.
  • Demircan, V., Akbolat, D., 2003. Adana ili tarım makineleri imalat sanayisinin mevcut durumu ve sorunları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Adana
  • EMO, 2022. Samsun’da imalat sanayi sorunları ve çözüm önerileri. https://www.emo.org.tr>ekler (Erişim: Kasım, 2022).
  • Ergüneş, G., Dilmaç, M., Özgöz, E., 1994. Tokat yöresindeki tarım alet ve makine imalatçılarının durumu ve sorunları üzerinde bir araştırma. Tarımsal Mekanizasyon 14. Ulusal Kongresi, (20-22 Eylül), (s. 446-454). Antalya.
  • Gezer, İ., Atay, S., Aydemir, E., 2001. Malatya ilinde tarım makineleri imalat sanayinin durumu ve sorunları, Tarımsal Mekanizasyon 20. Ulusal Kongresi, (13-15 Eylül) (s. 47-52). Şanlıurfa.
  • İçöz, L, Eker,B., 2001. Dünyadaki küreselleşme sürecinde Türkiye'deki tarım makineleri üretiminin sorunları ve çözüm önerileri. Tarımsal Mekanizasyon 16. Ulusal Kongresi, Şanlıurfa.
  • Kahya, E., 2008. Trakya bölgesindeki tarım makineleri üreticileri bilişim altyapıları ve bilgisayar kullanımları üzerine bir araştırma. Akademik Bilişim. Onsekiz Mart Üniversitesi, (30 Ocak- 01 Şubat), Çanakkale.
  • Kara, Y., ve Kalyoncu, M., 2005. Makina tasarım ve imalat uygulamalarında teknolojik yeterliliğin ve mühendislik sorunlarının incelenmesine yönelik bir saha araştırması. Mühendis ve Makina (s. 51–57).
  • Keskin, H., 2007. Tarım alet ve makineleri sanayi yapısı ve problemleri. Konya’da Tarım ve Tarımsal Sanayi Sorunlarının Tespiti Sempozyumu, (25-26 Mayıs), Konya.
  • Paksoy, T., Güleç, H. K., 2007. Konya’da makina imalat sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerde tedarik zinciri yönetimi sürecinde yeni teknolojilerin kullanım düzeyi üzerine bir araştırma. Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi (C 25, S 2, s. 149-160). Konya
  • Pınar, Y., Tekgüler, A., 1995. Samsun’da tarım alet ve makineleri imalatının durumu, sorunları ve çözüm önerileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, (s. 141-152). Samsun.
  • Sağlam, C., Çetin, N., 2016. Kayseri İli tarım makinaları imalat sanayinin mevcut durumu ve sorunları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, S:117-125.
  • Tarakçıoğlu, N., Akdemir, A., Afacan, H., 1995. Selçuk Üniversitesi ve Konya Sanayi Odası İşbirliği ile Konya Sanayi Potansiyelinin Araştırılması. Selçuk Üniversitesi Araştırma Fonu Proje No: 93/058, Konya.
  • TÜİK, 2022. Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://data.tuik.gov.tr/Kategori (Erişim: Kasım, 2022).
  • Ünal, H.G. Saçılık, K., Gök,A., Gök,K., 2007. Türkiye’deki tarım makineleri üreticilerine farklı bir bakış. Tarım Makinaları Dergisi, (C 3, s. 11-16).
  • Zeren, Y., Bayat, A., 1990. Tarım alet ve makineleri imalat sanayisinin imalat sanayi içindeki durumu, ekonomiye katkısı, sorunları ve öneriler. 4. Uluslararası Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, (s.27-35). Adana.
Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-8750
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı Sulama Suyu Tuzluluk Seviyelerinin Çeltikte Çimlenme ve Erken Fide Gelişimi Üzerine Etkisi

Hamide DUMAN, Elif ÖZTÜRK, Hasan AKAY

OHxF 97 ve OHxF 333 Armut Klon Anaçlarının Mikroçoğaltımı

Yunus Emre TUNCEL, Bekir ŞAN

Bazı Tescilli Çeşitlerin Rhynchosporium commune Hastalığına Karşı Reaksiyonlarının Değerlendirilmesi

Merve Nur ERTAS OZ, Emine Burcu TURGAY, Sibel BÜLBÜL, Namuk ERGÜN

İspir kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) hatlarının tane kalite özellikleri yönünden karakterizasyonu

Erdal ELKOCA, Cemil AYDOĞAN, Kamil HALİLOĞLU, Murat AYDIN

İskorpit Balığı Kas Dokusundan Glutatyon S-Transferaz Enziminin Kısmi Saflaştırılması

Kübra IŞIK, Ercan SOYDAN

Yarı nemli bir bölgede günlük referans bitki su tüketiminin tahmini için üç farklı makine öğrenimi modellerinin geliştirilmesi ve karşılaştırılması

Sevda TAŞAN, Mehmet TAŞAN

Türkiye’de istilacı kahverengi kokarcanın [Halyomorpha Halys Stal (Hemiptera: Pentatomidae)] yerli yumurta parazitoiti Telenomus Turesis (Walker)’in ilk kaydı

İsmail Oğuz ÖZDEMİR

Samsun İlinde Faaliyet Gösteren Fındık Harman Makinaları İmalat Sanayinin Sorunları ve Çözüm Önerileri

Züleyha KARASU ÖZKAN, Hüseyin SAUK

Sera Koşullarında Sıcaklık, Işık Ve Farklı Budamaların Kavunda (Cucumis Melon L.) Büyüme, Gelişme Ve Verim Üzerine Etkileri

Fikret ÖZKARAMAN

Verbascum scamandri Murb. (Scrophulariaceae) Türünün Çekirdek DNA İçeriğinin ve Kromozom Sayısının Belirlemesi

Gülru YÜCEL, Ebru CAMBAZ, Nurşen ÇÖRDÜK