Samsun ekolojik şartlarında silaj için uygun mısır çeşitlerinin belirlenmesi

Samsun şartlarında silaj için uygun mısır çeşitlerinin ve mısırda yeşil ot verimi üzerine etki eden karakterlerin ve etki derecelerinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışma 1995 yılında Çarbamba ve Bafra olmak üzere iki lokasyonda yürütülmüştür. İki lokasyonun ortalamaları dikkate alındığı zaman; silaj amacıyla erken ekimler için Flash ve P.3167 çeşitleri, geç ekimler için TTM-813 ve Furio çeşitleri ve orta mevsim ekilişteri içinde Rx.947, Rx.899 ve TTM-815 çeşitleri tavsiye edilebilir. Verim üzerine en fazla etkili olan ve silaj için mısır çeşitlerinin seçiminde gözönüne alınması gereken karakterler ise bitki boyu, gövde kalınlığı ve yaprak sayısıdır.

A study on the determination of the suitable corn varieties for silage prduction under the ecological condition of Samsun

This study was conducted to examine the corn varieties for silage production and to determine the characters influincing the silage yield under Samsun ecological conditions. Experiments were carried out in Çarpamba and Bafra Plains in 1995 growing season. As an average of two locations, Flash and P.3167 cv., TTM-813 and Furio cv. and Rx. 947, Rx.899 and TTM-815 cv. were recommended for early, late and mid season plantings respectively. Plant height, stem diameter and number of leaf had a significant effect on silage yield and should be consider as selection criterias.

___

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2988
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018