Amasya Ortaköy sulama alanında değişken kaynaklı doğrusal programlama ile en uygun ürün desenlerinin belirlenmesi

Devlet Su İşlerinin (DSİ), 7. Bölgedeki sulamalarından olan Amasya-Ortaköy sulaması 2000 dekardır. Sulanan alanın 3/4' lük kısmında buğday ve şeker pancarı, geri kalan kısmında ise kuru soğan ve çok az miktarda da ayçiçeği yetiştirilmektedir. Sulama oranı, göletteki su reıervine bağlı olarak yıllara göre %27 ile % 119 arasında değişmekle birlikte ortalama olarak %75 civarındadır. Bu durum, proje alanında üretim deseninin su rezervine göre ayarlanmasını gerektirmektedir. Bu çalışmada kısıtlı üretim faktörü olan su miktarının her bir seviyesi için "Değişken Kaynaklı Programlama" yardımıyla optimum planlar belirlenmiştir. Optimum üretim desenlerinde sulanan alanda kuru soğan ve şeker pancarı ağırlık taşımakta, bu ürünleri domates ve buğday izlemektedir.

Determination of optimum production patterns in Ortaköy irrigation area by using linear programming method with variable resource restrictions

Amasya-Ortaköy project is one of the DSİ' s (The State Hydraulic Works) irrigation projects which covers an area of 2000 decares and fall in the 7 th region. The three fourth of the irrigated, area is reserved for wheat and sugar beet the rest for onion and sunflower. Irrigation ratio changes from 27 percent to 119 percent depending upon the available water but reaches to an average of 75 percent in each year. For this reason planned production patterns should be decided on the availability of irrigation water. In this research optimum production patterns with different levels of irrigation water put forward by means of one resource (irrigation water) variable linear programming. Optimum plan with different levels of irrigation water mostly includes onion and sugar beet followed by tomato and wheat in less percentages.

___