MISIRDA FARKLI ÖN İŞLEMLERİN KURUMA HIZINA ETKİSİ

Mısırın, Türkiye’deki mevcut üretimi, ülke ihtiyacını karşılayamamaktadır. Tokat ve çevre illerde mevcut olan hasat sonrası kurutma ve depolama problemleri ve benzeri nedenlerden dolayı mısır tarımı, sınırlı ölçüde yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Tokat yöresinde yetiştirilen mısırların farklı kurutma ortamı ve ön işlem teknikleri kullanmak suretiyle, mısırda kuruma hızına etkisini belirlemek ve kurutma süresini azaltarak mevcut problemlere çözüm getirmektir. Denemelerde at dişi mısır , sert mısır ve şeker mısır olmak üzere üç mısır tipi kullanılmıştır. Mısır tane olarak % 2 etil oleat, % 4 potasyum karbonat, % 2 sodyum hidroksit çözeltilerinden bir tanesine 1 dakika süreyle bandırıldıktan sonra laboratuvar tipi kurutucuda kurutulmuştur. Ön işlem uygulanmayan muamele kontrol olarak alınmıştır. Kurutucuda hava sıcaklığı ortalama 49.3 oC ve hava bağıl nem % 21.5 tutularak kontrollü olarak denemeler yürütülmüştür. At dişi mısır ve şeker mısır örneklerinde kuruma hızı üzerine en etkili kimyasalın % 2 sodyum hidroksit olduğu belirlenmiştir. Sert mısırda ise kurutucuda yapılan kurutma denemelerinde ön işlem yapmanın pratik olmayacağı anlaşılmıştır. Önişlemli kurutmanın kurutma maliyetine yapacağı etki ayrıntılı olarak araştırılmalıdır

MISIRDA FARKLI ÖN İŞLEMLERİN KURUMA HIZINA ETKİSİ

Mısırın, Türkiye’deki mevcut üretimi, ülke ihtiyacını karşılayamamaktadır. Tokat ve çevre illerde mevcut olan hasat sonrası kurutma ve depolama problemleri ve benzeri nedenlerden dolayı mısır tarımı, sınırlı ölçüde yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Tokat yöresinde yetiştirilen mısırların farklı kurutma ortamı ve ön işlem teknikleri kullanmak suretiyle, mısırda kuruma hızına etkisini belirlemek ve kurutma süresini azaltarak mevcut problemlere çözüm getirmektir. Denemelerde at dişi mısır , sert mısır ve şeker mısır olmak üzere üç mısır tipi kullanılmıştır. Mısır tane olarak % 2 etil oleat, % 4 potasyum karbonat, % 2 sodyum hidroksit çözeltilerinden bir tanesine 1 dakika süreyle bandırıldıktan sonra laboratuvar tipi kurutucuda kurutulmuştur. Ön işlem uygulanmayan muamele kontrol olarak alınmıştır. Kurutucuda hava sıcaklığı ortalama 49.3 oC ve hava bağıl nem % 21.5 tutularak kontrollü olarak denemeler yürütülmüştür. At dişi mısır ve şeker mısır örneklerinde kuruma hızı üzerine en etkili kimyasalın % 2 sodyum hidroksit olduğu belirlenmiştir. Sert mısırda ise kurutucuda yapılan kurutma denemelerinde ön işlem yapmanın pratik olmayacağı anlaşılmıştır. Önişlemli kurutmanın kurutma maliyetine yapacağı etki ayrıntılı olarak araştırılmalıdır.

___

  • Alayunt, F.N., 2000. Biyolojik Malzeme Bilgisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları.No: 541, Bornova, İzmir.
  • Anonymous, 2002. Tarımsal Yapı Üretim, Fiyat, Değer. TC. Başbakanlık Devlet İstatistik Entitüsü Yayınları, Ankara.
  • Doymaz, İ. ve Pala, M., 2002. Hot-air drying characteristics of red pepper. J. Food Eng., 55, 331-375.
  • Doymaz, İ. ve Pala, M., 2003. The thin-layer drying characteristics of corn. J. Food Eng. 60, 125-130.
  • Durak, Ö.C., 2000. Güneş ısıtıcılı kurutma serasında biber, domates ve mısırın kurutma parametrelerinin belirlenmesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi (Yayınlanmamış) Tokat.
  • Ergün, M., 1995. Bilimsel Araştırmalarda Bilgisayarla İstatistik Uygulamaları SPSS For Windows. Minpa Matbaacılık, Ankara.
  • Ergüneş, G., Yağcıoğlu, A., 1991. Çekirdeksiz üzümlerin sıcak hava ile kurutulmasından kuruma karakteristiklerine etki eden faktörler. Tarımsal Mekanizasyon 13. Ulusal Kongresi, 25-027 Eylül, s.441- 450, Konya.
  • Ergüneş, G., Gerçekçioğlu, R., 1999. Sera tipi kurutucuda kütahya vişne çeşidinin kuruma özellikleri ve kuru ürün kalitesine etkileri. Türkiye III. Bahçe Bitkileri Kongresi, 14-17 Eylül,s. 833-837, Ankara.
  • Kırtok , Y., 1998. Mısır Üretimi ve Kullanımı. Kocaoluk Yayıncılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., İstanbul.,
  • Kırtok, Y.,2003. Mısırın ekonomik durumu.Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Toprakana Dergisi Sanal kütüphane.
  • Özler, S., Tarhan, S. ve Ergüneş, G., 2004. Sebze kurutmada önişlemin önemi ve uygulama teknikleri 1. Cine Tarım.61,40-42.
  • Pointing, J.D., Mcbean, D.M ., 1970. Temperature and dipping treatment effects on drying rates and drying times of grapes , Prunes and other Waxy Fruits. Food Tech., 24: 85-88.
  • Raouzeos, G.S., Saravacos, G.D., 1986. Solar drying of characteristics of sultana raisins. Food enginering and process applications, Vol. 1, M. Le Maguer and P. Jelen (Eds) Elsevier Applied Science Publ., London, pp.451- 460.
  • Rıva, M., Peri, C. and Lovino, R., 1986. Effects of pretreatments on kinetıcs of grapes drying. food engineering and process applications, s. 461-472.
  • Saravacos, G.D., Raouzeos, G.S., 1986. Diffusivity of moisture in air-drying of raisins. A.s.mujumalar (ed). hemisphere publishing corp., Newyork, Vol :2, pp. 487- 491.
  • Sencar, Ö., Gökmen, S., Yıldırım, A. ve Kandemir, N., 1994. Tarla bitkileri üretimi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Kitabı No:3, s.186, Tokat.
  • Suarez, C., Loncın, M. and Chırıfe, J., 1984. A preliminary study on the effect of ethyl oleate dipping teatment on dying rae of gain corn. Journal of Food Sience 49: 236- 238.
  • Tarhan, S., Ergüneş, G. ve Özler, S., 2003. Tokat yöresinde düşük sıcaklıkta mısır kurutma için uygun kurutma şartlarının belirlenmesi. Tarımsal Mekanizasyon 21. Ulusal Kongresi, 03-05 Eylül, s.18-24, Konya.
  • Yağcıoğlu, A., 1999. Tarım ürünleri kurutma tekniği. Ege Üniversitesi Ziraat FakültesiYayınları No:536, İzmir.
  • Weller, C.L., Bunn, J.M., 1993. Drying rate constants for yellow dent corn as affected by fatty acid ester treatments. american society of agricultural engineers, 36 (6): 1815-1819.