Doğal olarak yetişen baız baklagil yembitkilerinin bazı morfolojik ve tarımsal özellikleri

Türkiye'de hayvansal üretimin en önemli sorunlarından birisi, kaliteli kaba yem üretiminin yetersizliğidir. Ülkemizde birçok kaliteli yembitkisi doğal olarak yetişmesine rağmen, çok az sayıda yembitkisinin tarımı yapılmakta ve yembitkileri tarımının tarla tanrriı içindeki oranı %6'yı geçmemektedir. Bu oran tarımı gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça düşüktür ve arttırılması için, yeni yembitkisi tür ve çeşitlerinin tarla tarımına dahil edilmesi gerekmektedir. Yembitkileri alanında bu amaçla yapılacak çalışmalar için Türkiye ve bölgemiz (Orta Karadeniz) önemli bir genetik çeşitliliğe sahiptir. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit yerleşkesinde baklagil familyasına ait, birçoğu önemli tarımsal özellikler taşıyan 46 tür, alttür veya varyetenin doğal olarak yetiştiği belirlenmiştir. Bu makalede yerleşke alanında belirlenen baklagil yembitkilerine ait bazı morfolojik ve tarımsal özellikler değerlendirilmiştir.

Some morphological and agricultural characters of some forage legumes naturally grown

One of the most important problems of livestock production is insufficiency of quality fodder production in Turkey. Although many natural legume forage species grown, few forage species are cultivated and the rate of forage crops in the field crops is approximately 6% in our country. This rate is lower than agriculturally developed countries. So, new forage species and varieties must be added to field crops in order to develop fodder production. Turkey and our region (Middle Black Sea) have important genetic diversity for researches doing this aim. It was determineted that fourty six forage species, subspecies or varieties of leguminosae family growing naturally in Kurupelit Campus of 19 Mayıs University (OMU) in Samsun. In this article some morphological and agricultural characters of forage legume crops determined in Campus area were given.

___

  • Acar, Z., Ayan, İ ve Gülser, C. 2001. Some morpholöjical and nutritional properties of legumes under natural conditions. Pakistan Journal of Biological Siciences 4
  • Anonymous, 2002. DİE Tarımsal Yapı ve Üretim Değerleri
  • Avcıoğlu, R., Açıkgöz, E., Soya, H., ve Tan, M. 2000.Yembitkileri Üretimi. -www.zmo.org.tr/etkinlikler/5tk00.php41k
  • Aydın, İ. ve Uzun, F. 2002. Çayır-Mer'a Islahı ve Amenajmanı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı, No;9, Samsun.
  • Başaran, U. 2005. OMÜ Kurupelit Yerleşkesi'nde doğal olarak yetişen bazı mürdümük (Lathyrus sp.) türlerinin morfolojik, tarımsal ve sitolojik özelliklerinin , belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. OMÜ Fen Bil. Ens. Samsun .
  • Davis. P. H., 1970. Flora of Turkey and The East Eagan Islands. Edmburg, s. 328 - 369.
  • Genç, H. ve Şahin, A. 2001. Batı Akdeniz ve Güney Ege bölgesinde yetişen bazı Lathyrus L. türleri üzerinde sitotaksonomik araştırmalar. S.D.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(1):98-12.
  • Kevseroğlu, K., Özen, F. ve Duru, M., 1994. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampus alanındaki önemli tıbbi bitkilerin tespiti ve çiçeklenme dönemlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. OMÜ Fen Dergisi. 5(1 ):27-38.
  • Kılınç, M ve Özen, F. 1988 Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampus alanı ve çevresinin florası OMÜ Fen Der. 1(2):97-121.
  • Özgen, M., Adak, M. S., Söylemezoğlu, G. ve Ulukan, H. 2000. Bitkisel gen kaynaklarının korunma ve kullanımında yeni yaklaşımlar. Türkiye Ziraat Mühendisliği 5. Teknik Kongresi, s.259-284, 17-21 Ocak 2000, Ankara.
  • Uzun, B ve Genç, H. 2001. Bazı Lathyrus L. türlerinin dış morfolojik ve karyolojik özelikleri. Yük. Lis. Tezi S.D.Ü. Fen. Bil. Ens. İsparta