ÜLKEMİZDEKİ ASTRONOMİ ETKİNLİKLERİNİN FEN BİLİMLERİ PROGRAMI ÜZERİNE OLASI ETKİLERİ

MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan ve 2017-2018 Öğretim Yılı, güz dönemi itibariyle öncelikle 5. Sınıflarda uygulamaya giren Fen Bilimleri Programında astronomi içerikli birinci ünite, öğretmenlerimizin bu alandaki bilgi eksikliklerini hissetmelerine ve konuya yönelik ihtiyaçlarını hatırlamasına sebep olmuştur. Astronomi temel bilgilerine duyulan acil gereksinim, doğal olarak fen öğretmenlerimizde astronomi konulu etkinliklere katılma yönünde net bir ilgi oluşturmuştur. Bu ilgiyi dolaylı olarak ölçebilmek mümkün olabilir. Öğretmenlerin katılımına açık ve en çok bilinen eğitsel organizasyon olan Astronomi Öğretmen Seminerleri (AÖS) adıyla bilinmektedir. Düzenli olarak neredeyse her ay yapılmaya başlanan AÖS organizasyonları, öğretmenlere yönelik bilgi aktarımı ve materyal geliştirme becerileri sunmaktadır. Bu seminerler dizisi sayesinde öğretmenlerin mevcut ihtiyaçları, okullarda verilebilecek bilgi derinliği, yapılabilecek etkinliklerin neler olması gerektiği ve bu etkinliklerin nasıl yapılacağı tartışılmaktadır. AÖS’lerin 2011 Ocak ayından beri yapılıyor olması ve öğretmenlerin bu konudaki memnuniyetlerinin fen programının şekillenmesinde rol üstlendiği düşünülmektedir. Genel olarak astronomi içerikli tez, makale sayıları, yine astronomi içeren fen etkinliklerinin, gözlem şenlikleri ve Tübitak 4004, 4005, 4007 projelerindeki astronomi faaliyetleri ile halka açık gözlem gecelerinin kümülatif etkisi sayesinde fen programının güncel şekline kavuştuğunu düşünmek gerçekçi olacaktır. Bu serbest makalede AÖS’ler ile öğretmenlerin astronomi açısından donatılmasının sınıflarında fen alanı için önemli olan bilimsel süreç becerilerini öğrencilerde geliştirilmesi imkanlarını arttıracağı vurgulanmakta ve AÖS’lerin fen dersinin içeriğine nasıl katkıda bulunabileceği irdelenmektedir. 

POSSIBLE EFFECTS OF ASTRONOMY ACTIVITIES ON THE SCIENCE PROGRAM IN TURKEY

___

  • KURNAZ, M.A., BOZDEMİR, H., ALTUNOĞLU, B.D., ÇEVİK, E.E., Fen Eğitiminde Astronomi Konu Alanında Yayınlanan Ulusal Makalelerin İncelenmesi, Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (2016).
  • TAŞCAN M., ÜNAL İ., Astronomi Eğitiminin Önemi ve Türkiye’de Öğretim Programları Açısından Değerlendirilmesi, Buca Eğitim Fakültesi Dergisi (2015).
  • UNAT Y. Astronomi Öğretmenleri Seminerleri ve Astronomiye Adanan 50 Yıl: Prof. Dr. Dursun Koçer; Bilim ve Ütopya, Ekim 2017, Sayı: 282, s. 92-93.